Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута

Едва 21% одобряват смяната на лева
193
Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута
Снимка: Pixabay

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година.

Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов, управител на агенция "Тренд".

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Още по темата

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: левЕСевроТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
5
 
! Отговори
.. преди 2 години
Никакво евро! Имаме си Левче! Силно, слабо, наше си е!
170
1
 
3
 
! Отговори
Човека Долар преди 2 години
Аз работя на Wall Street и съм финансово обиспичен. Като вещ експерт по капиталовите пазари. Овто мнение е че България не е финансово и икономически подготвена за въвеждането на еврото.Аз живея в Манхатън и от време на време попрочитам новини от България и сметнах за необходимо да изкажа моето становище по въпроса.Sent from my iTriplex
169
1
 
2
 
! Отговори
ЕВРОТО ЛИ! преди 2 години
Еврото ще бъде въведено у нас едва след войната, когато изчезнат от света феодалните диктаторски режими, а това значи въвеждане до една-две години.
168
1
 
3
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Нямам нищо против въвеждането на еврото. Но първо трябва да изчакаме да видим дали брюкселските зелки и бащиците им Сорос и компания няма да разтурят ЕС с перверзиите си. Не напразно най-интелигентните държави в ЕС си пазят собствените валути. Че една такава вече напусна. А сега сме вързани за еврото тъй че какъв е проблема? Иначе само разходи и риба в мътна вода. Или родната ни комунистическа олигархия иска да позахлеби и от тези смени обере и народа? Както точи и ковидфондове от ковид мафията
167
1
 
2
 
! Отговори
до 178 преди 2 години
Ай като емигрира кво ли шъ съ случи.В най-добрия вариант да се уреди с няколко хиляди еврака заплата, а там какви са цените...ммм.В неголям немски град едностаен 300К Е. Ще живее под наем цял живот или ако въобще доживее до пенсия, може се върне в Бг, за да я харчи/инвестира тук. Е, все е нещо...
166
0
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Само партийците са наети на работа, като уволнения главен секретар, сега шеф на инспектората
165
2
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
До 179 не са глупости, има 50% безработица и всички са с образования и скоро ще стане и повече 60 70 80 90 % и тнт
164
0
 
3
 
! Отговори
Незнам преди 2 години
Еврото не успя да се докаже особено. От друга страна левът е зависим от него и щем не щем сме свързани
163
0
 
4
 
! Отговори
До 178 преди 2 години
Глупости. Кадърен човек без работа не съм видял, ама у нас всеки иска да е началник Виж в чужбина може да мие чинии по 14 часа и да живее като плъх ..ама ееи друго си е .
162
2
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Всеки който може да емигрира, в тая държава и академик да си, пак няма кой да те вземе на работа ако си случаен човек 1 2 милиона нерегистрирани в бюрата по-труда , другите пенсионери и малко работещи и учащи докато изчезнат всички
161
1
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Със или без евро 1 милион трайно безработни нерегистрирани в бюрата по-труда, вече са към 2 милиона и се увеличават, който може да емигрира тук е само глад и мизерия работа няма, особено за случайни хора
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако валутният борд падне, приемането на еврото е неизбежно, иначе още по-зле. Примери - бол. Падането на борда го желаят заинтеросовани от Бг и външни в ++.Засега така и така сме на фиксиран курс, а не като някои европейски страни, които са си запазили нац. валути, като последните обаче "шават в погрешна посока".Относно неевропейските страни - No Comment (примерно Турция).
159
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС е велика...бащите създали ЕС се обръщат в грба от срам...в какво я превърнаха зависимите съмременни,ЕС е...развалина...*** с печатници,няма ценности...ЕС е опасен за мира на планетата ни...британците не случайно излязоха!...германските канцлери се пенсионират като служители на...газпром...само факти!!!и... Форд са най-великите автомобили...Раптър е...нечовешки...ама ни плащат само за...голф!
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Националната ни валута е последния български бастион.
157
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе какво евро, какви пет долара.... тая валута скоро ще умре и ще ни потопи и нас...
156
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Българите държат на държавата си,дори да е ограбена и разнебитена.Затова не им дреме за еврото,а си държат на левчето,пък който иска да се прави на интересен,да емигрира в Северна "Македония",там ще го приемат с радост.
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите упорито превръщат държавата си в европейско бунище.може и да ни изхвърлят от ЕС.и без това по погрешка ни приеха.
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам да приемем еврото тогава, когато станем привлекателен пазар на труда за германци, холандци и французи. Тогава, когато англичаните чакат за виза пред посолството ни, за да берат череши в Кюстендилско. Докато това се случи нека да почакаме с еврото, а?
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До dsdsadsaАма, не взимай кредити, финансови робе!
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДокато ние изпълнявахме условията за членство в ЕС съсипвайки и индустрията и енергетиката си Сърбия водеше война с картонения тигър НАТО. Въпреки това след над 15 г. Членство в ЕС реалния жизнен стандарт у нас е по-нисък от сръбския...