Румен Овчаров: Поскъпване на тока за домакинствата ще има

КЕВР може да го контролира, смята бившият енергиен министър
23 окт 2021 21:41, Красимир Ангелов
64

Токът за бизнеса скача, а през седмицата правителството одобри 110 лева на мегаватчас помощ за небитовите потребители заради растящите цени.

"Помощта не е само за бизнеса, а за всички небитови потребители. Бизнес дружествата са над 400 000, а помощта ще бъде за над 600 000 абонати - сред тях и болници, детски градини", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Опорни хора".

"Тези 110 лв. ще бъдат взети от печалбата на АЕЦ "Козлодуй". Печалбата на централата ще бъде повече от тези 450 млн. лв. Но никой не очаква кризата да завърши в края на годината", предупреди Овчаров.

Още по темата
Според него е време държавата да помисли за средства, които да идват от свръхпечалбите и на други дружества, които не са държавни, като американските централи например.

"Кризата ще продължи, нуждата от компенсации за бизнеса ще продължи и след Нова година. Тази свръхпечалба на американските централи е вече близо 50%. Не може ли 10% от тях да бъдат взети и вкарани във фонд за компенсации? Трябва да се подготвят законодателни промени, така че част от свръхпечалбите да се внасят в специален фонд, който да служи за компенсации", призова бившият министър.

Той прогнозира поскъпване на тока за бита след Нова година, но все пак успокои хората, че това вероятно щ е бъде минимално.

"КЕВР е в правото си да минимизира това поскъпване. Нито цената на вятъра се е повишила, нито тази на слънцето, въглищата, ядрената енергетика. Някакво увеличение би трябвало да заради поскъпването на електроенергията, която ползвdт разпределителните дружества за собствени нужди. Но не би трябвало да има грандиозни промени за домакинствата", подчерта Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази мнение, че ако днес България вече имаше АЕЦ "Белене", цените на електроенергетиката нямаше да бъдат на дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
2
 
! Отговори
Ангел Иванов преди 2 години
Единствения човек с разумни обяснения и с разумни препоръки.Договорът с "американските" централи беше подписан от Костов, и е финансов. Сиреч имаме договор за количество печалба, а не за цената на тока.
49
3
 
0
 
! Отговори
мимоходом преди 2 години
Странен словоред още в заглавието на статията: "Поскъпване на тока за домакинствата ще има". Чужденци ли пишат статиите? Започвам да мисля, че това се прави умишлено - ликвидира се българската граматика. И това е в почти всички статии, а може и да е във всички - обръщам внимание само на най-фрапиращите.
48
5
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен60 Нали той е бил министър на Енергетиката - той е подреждал тези неща в пълзящия преврат на БСП. Той, заедно със съсобственичката Нинова...Само вдигат парлама с ЕС, явно! Ако цената на някой продукт е една в някоя страна, тя може и да е различна в друга - иначе и доходите във всички страни трябва да са еднакви! Това изравняване на нашите цени с европейските е с цел обогатяване на някои хора /и обедняване на други!/ и върви още от началото на прехода...
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчаров, откакто се появяваш по телевизии само това говориш - ще има поскъпване на тока.
46
5
 
4
 
! Отговори
svetlio преди 2 години
Борисов да се включи доброволно,като извади малко от чекмеджето!
45
2
 
7
 
! Отговори
Р.Овчаров преди 2 години
Не беше ли от червените крадци олигарси на БСП, а?
44
3
 
5
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Честито на домакинствата !!! Нали искахте промяна??? На ви промяна!!! И още ще ви сурвакат славчото, маямата, сбабикяна, зелените чорапи на Радев и бесипету
43
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Ако днес я имаше АЕЦ Белене, цената на тока пак щеше да поскъпне, но и тази АЕЦ щеше да е на печалба.. Ако Овчаров си прави сметката да вземе част от печалбата и на тази централа и така дс решава проблемите, това само показва колко закостенял тоталитарен мозък има този човек. Не може да иска част от печалбите и от американските електростанции - по закон всичката печалба си е тяхна! А това навява на нещо съмнително, като източване на ресурсите ни, например..Абе..БСП са гола вода! Да се махат!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
р. овч. на свобода защо нямаме правосъдие?
41
2
 
11
 
! Отговори
Хе Хе преди 2 години
За шест месеца върнаха 97 ***. Това е невероятен успех в падението.
40
5
 
12
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Щото ти и съучастници трябва да инкасирате, нали? Ненакрадохте се
39
3
 
23
 
! Отговори
хп преди 2 години
Този трябваше да лежи в затвора, а вместо това дава интервюта по медиите! Продължавайте да гласувате за Ш.айката наречена "български политически елит". Всички до един са корумпирани агенти на чужди влияния и интереси!
38
3
 
19
 
! Отговори
БЕЗПАРТИЕН преди 2 години
Влезнах да напиша, че това "червено" ***, трябва да е в Затвора , ама видях, че някой друг го пеше пуснал.
37
3
 
16
 
! Отговори
бяло рейсче преди 2 години
тоя трябва да е в затвора а не да дава интервюта и съвети !
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До29Как мислиш, Западните членки на ЕС дали биха могли без Чехия, Полша и Унгария!На мен ми се струва, че въобще няма да се натажат за тях.Те за Великобритания не ронеха сълзи, та за източно-европейци ли?!
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ако не е източване на държавата здраве му кажи.
34
9
 
19
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Радев I, Разединител Български.
33
3
 
29
 
! Отговори
нагъл комунист преди 2 години
Мале, мале, БСП щели да се борят с паралелната държава - ами тя цялата е в редиците на БСП, бе Курнелио. Около теб ли са Г.Гергов(свинарят), Кирчо Добрев(хванат на границата 1996г. с куфарче с долари), Р.Овчаров(дългият инкасатор), Бригадир Аспарухов(милионер пенсионер), ***(милионерка), Весела Лечева , проф.Иво Христов *** и много други другари-милионери и мошеници. Няма такава наглост
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради свръхпечалбите трябва да има поевтиняване за регулирания пазар. Не сме на борсата..........Токът на регулирания пазар се определя чрез доказване на разходи и разумна печалба за производителите..............
31
2
 
16
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Поскъпване на тока за домакинствата ша има ! Язе казвам ,че и могу мариз жа има !