Румен Овчаров: Поскъпване на тока за домакинствата ще има

КЕВР може да го контролира, смята бившият енергиен министър
23 окт 2021 21:41, Красимир Ангелов
64

Токът за бизнеса скача, а през седмицата правителството одобри 110 лева на мегаватчас помощ за небитовите потребители заради растящите цени.

"Помощта не е само за бизнеса, а за всички небитови потребители. Бизнес дружествата са над 400 000, а помощта ще бъде за над 600 000 абонати - сред тях и болници, детски градини", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Опорни хора".

"Тези 110 лв. ще бъдат взети от печалбата на АЕЦ "Козлодуй". Печалбата на централата ще бъде повече от тези 450 млн. лв. Но никой не очаква кризата да завърши в края на годината", предупреди Овчаров.

Още по темата
Според него е време държавата да помисли за средства, които да идват от свръхпечалбите и на други дружества, които не са държавни, като американските централи например.

"Кризата ще продължи, нуждата от компенсации за бизнеса ще продължи и след Нова година. Тази свръхпечалба на американските централи е вече близо 50%. Не може ли 10% от тях да бъдат взети и вкарани във фонд за компенсации? Трябва да се подготвят законодателни промени, така че част от свръхпечалбите да се внасят в специален фонд, който да служи за компенсации", призова бившият министър.

Той прогнозира поскъпване на тока за бита след Нова година, но все пак успокои хората, че това вероятно щ е бъде минимално.

"КЕВР е в правото си да минимизира това поскъпване. Нито цената на вятъра се е повишила, нито тази на слънцето, въглищата, ядрената енергетика. Някакво увеличение би трябвало да заради поскъпването на електроенергията, която ползвdт разпределителните дружества за собствени нужди. Но не би трябвало да има грандиозни промени за домакинствата", подчерта Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази мнение, че ако днес България вече имаше АЕЦ "Белене", цените на електроенергетиката нямаше да бъдат на дневен ред.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
Ангел Иванов преди 1 месец
Единствения човек с разумни обяснения и с разумни препоръки.Договорът с "американските" централи беше подписан от Костов, и е финансов. Сиреч имаме договор за количество печалба, а не за цената на тока.
58
2
 
0
 
! Отговори
мимоходом преди 1 месец
Странен словоред още в заглавието на статията: "Поскъпване на тока за домакинствата ще има". Чужденци ли пишат статиите? Започвам да мисля, че това се прави умишлено - ликвидира се българската граматика. И това е в почти всички статии, а може и да е във всички - обръщам внимание само на най-фрапиращите.
57
4
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен60 Нали той е бил министър на Енергетиката - той е подреждал тези неща в пълзящия преврат на БСП. Той, заедно със съсобственичката Нинова...Само вдигат парлама с ЕС, явно! Ако цената на някой продукт е една в някоя страна, тя може и да е различна в друга - иначе и доходите във всички страни трябва да са еднакви! Това изравняване на нашите цени с европейските е с цел обогатяване на някои хора /и обедняване на други!/ и върви още от началото на прехода...
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Овчаров, откакто се появяваш по телевизии само това говориш - ще има поскъпване на тока.
55
4
 
4
 
! Отговори
svetlio преди 1 месец
Борисов да се включи доброволно,като извади малко от чекмеджето!
54
1
 
7
 
! Отговори
Р.Овчаров преди 1 месец
Не беше ли от червените крадци олигарси на БСП, а?
53
2
 
5
 
! Отговори
Честито преди 1 месец
Честито на домакинствата !!! Нали искахте промяна??? На ви промяна!!! И още ще ви сурвакат славчото, маямата, сбабикяна, зелените чорапи на Радев и бесипету
52
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Ако днес я имаше АЕЦ Белене, цената на тока пак щеше да поскъпне, но и тази АЕЦ щеше да е на печалба.. Ако Овчаров си прави сметката да вземе част от печалбата и на тази централа и така дс решава проблемите, това само показва колко закостенял тоталитарен мозък има този човек. Не може да иска част от печалбите и от американските електростанции - по закон всичката печалба си е тяхна! А това навява на нещо съмнително, като източване на ресурсите ни, например..Абе..БСП са гола вода! Да се махат!
51
3
 
10
 
! Отговори
ЧервенатаШайка преди 1 месец
Ако имаше държава,този "енергетик" трябваше отдавна да е при Бай Ставри .Но нали за това изкормиха държавата и унищожиха работещите институции ,за да безчинстват,да крадатот държавата и да щавят кожите на покорното Стадо българско!Ов.чи,да знаеш,че и ти някой ден ще се наядеш и помни,че ковчег джобове няма !
50
2
 
7
 
! Отговори
ЧервенатаШайка преди 1 месец
Ако имаше държава,този "енергетик" трябваше отдавна да е при Бай Ставри .Но нали за това изкормиха държавата и унищожиха работещите институции ,за да безчинстват,да крадатот държавата и да щавят кожите на покорното Стадо българско!***,да знаеш,че и ти някой ден ще се наядеш и помни,че ковчег джобове няма !
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
р. овч. на свобода защо нямаме правосъдие?
48
1
 
11
 
! Отговори
Хе Хе преди 1 месец
За шест месеца върнаха 97 ***. Това е невероятен успех в падението.
47
4
 
12
 
! Отговори
1-н преди 1 месец
Щото ти и съучастници трябва да инкасирате, нали? Ненакрадохте се
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Благодаря Ви, че сте гост..." бах мазнотията
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ела и се разходи по Витоша, мърляч
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Р. ОВЧ., дами и господа. Благодаря на бога за това, че ми дава възможност да се запозная с вижданията на този адски компетентен и изобщо некорумпиран индивид, който вместо да гние в затвора, ще доживее дълбоки старини като гост в разни студия. Браво, Румка, но ако те видя на улицата, ще ти скъсам нещото там долу.
43
2
 
23
 
! Отговори
хп преди 1 месец
Този трябваше да лежи в затвора, а вместо това дава интервюта по медиите! Продължавайте да гласувате за Ш.айката наречена "български политически елит". Всички до един са корумпирани агенти на чужди влияния и интереси!
42
2
 
19
 
! Отговори
БЕЗПАРТИЕН преди 1 месец
Влезнах да напиша, че това "червено" лекенце, трябва да е в Затвора , ама видях, че някой друг го пеше пуснал.
41
2
 
16
 
! Отговори
бяло рейсче преди 1 месец
тоя трябва да е в затвора а не да дава интервюта и съвети !
40
10
 
3
 
! Отговори
КоР ЗА "ГЕйРП&q преди 1 месец
До Радой РалинГЕйРБАВ ДРоГАРЮ ☭, РАДОЙ РАЛИН ПИШЕ ЗА ТАИВА, КАТО ПОЖАРНИКАРa "БУДА" ОТ БКП-2 "ГEйРБ и ЧУК" ☭