И центровете за хора в риск затварят заради скъпия ток

Омбудсманът иска помощ от финансовия министър Асен Василев
27 яну 2022 14:58, Нели Христова
22
И центровете за хора в риск затварят заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на ресорната парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което алармира, че повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати. Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Проф. Ковачева подчертава, че организациите са притеснени, защото в утвърдените Стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2021 г., както и по реализираните проекти по Оперативните програми, не е предвидено увеличението на цените на тока и природния газ и заложените средства се оказват крайно недостатъчни за нормалното функциониране на социалните услуги. А получените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са били отпуснати само за м. октомври и ноември м.г., но не и за последващите месеци.

Друг проблем с финансирането на дейностите се оказва липсата на заложени средства за покриване на разходите и за увеличението на заплатите от 1 януари 2022 г. на работещите в социалната сфера, каквото е предвидено по Наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, финансирани от държавния бюджет.

„В действащите стандарти необходимите средства не са предвидени, а високите цени на електроенергията и природния газ не позволяват да се преразпределят средства по други направления, в т.ч. за актуализиране на заплатите“, посочва Диана Ковачева.

Тя допълва, че съществува реален риск значителен брой служители да напуснат системата или да заведат искове срещу доставчиците на услугите за неизпълнение на задълженията им по нормативен акт.

„В ситуацията сериозно засегнати ще се окажат и потребителите на социалните услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 г. вече ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електроенергията и природния газ. Това означава, че ще има увеличение на таксите с между 30% и 40%, което за хора в уязвимо положение, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски доходи, ще се окаже непосилна тежест“, подчертава омбудсманът.

Затова проф. Ковачева настоява за спешни действия по обезпечаване нормалното функциониране на социалните услуги и гарантиране на правата както на потребителите, така и на работещите в системата.

„В качеството си на обществен защитник бих искала да подчертая, че социалните услуги имат определящо значение за упражняване на правата от хората, намиращи се в кризисна ситуация, и за воденето от тях на достоен, активен и независим живот. Достъпът на нуждаещите се от подкрепа до социални услуги позволява на тези хора да поемат контрол върху собствения си живот, като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и подкрепя правото на личен избор и свобода“, посочва Диана Ковачева.

Според нея е недопустимо част от най-уязвимите граждани в обществото и работещите в системата, създадена да осигурява на тези хора необходимата им подкрепа, да бъдат оставени без адекватна помощ от държавата.

„Следва да отбележа, че непредприемането на подходящи действия ще бъде в нарушение както на Конституцията на Република България, в която е изрично установено, че хората в най-рисковите групи се намират под особена закрила на държавата и обществото, така и на редица международни актове, които държавата ни е ратифицирала и е задължена да изпълнява“, обосновава тезата си омбудсманът и препоръчва да бъдат потърсени и използвани всички възможности за осигуряване на необходимото финансиране за покриване на допълнителните разходи.

„Изразявам увереност, че всички мерки ще бъдат в интерес на потребителите и на работещите в социалните услуги, както и че ще бъдат подкрепени усилията на доставчиците за подобряване на качеството на този вид подкрепа“, заключва омбудсманът.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 3 месеца
Евала на 6. Много кратко, точно и ясно. Същността на управлението.
19
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 месеца
...АМИ РИСКОВЕТЕ СА МНОГО ....ХА,ХА,ХААААААААААА
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Парламента има 240"слуги" на Народа,които могат да приемат в домовете си по 10-тина човека и да ги изхранват поне три месеца безплатно,от тези бездомни посетителите на приютите,поне за през зимата.Защото по тяхна вина тези хора са станали бездомници и без препитание.Някой от тях вече имат и стаж за пенсия в НС.На тях може да им пратите в домовете и по 20 човека.И пак ще са им малко.А тази г-жа,сама ли се сети за Конституцията или някой им подсказа.То там пише и други неща,ама кой да я чете.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая само знае да реве. Вършене на работа - йок!
16
0
 
0
 
! Отговори
16 преди 3 месеца
До: 17 Мда. Виждам че досега двама са "разбрали", от които единият е авторът на литературната творба! Ако поясни какво е искал да каже мога и да коментирам.
15
1
 
2
 
! Отговори
до 16 Специалния преди 3 месеца
Като гледам, доста хора са разбрали. Може би е добре да си направиш един тест за интелигентност. Ако си под 75 имаш право на ТЕЛК. Успех!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До: 13 Къде вкарват окупатори бе? Кой няма да се бие? Срещу какви роднини??? Ти прочете ли какъв каламбур написа преди да го публикуваш??? Не знам дали сам си го разбираш, но аз лично нищичко не разбрах какво искаше да кажеш? Колко имаш по български и литература?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази женица защо си мисли,че на Кокорчо му пука ,че народът вече е на тъмно , студено,а скоро и без пари? Спецата си взе бонусите,Лорерови смучат от държавната хранилка,Кирчо също..Толкова им пука,че и в съмнителните сайтове си ровичкат ,докато трябва да работят
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чуждите окупатори които в момента вкарват не са срещу Русия, а срещу вас, защото знаят , че народа няма да изкара още дълго на терора на който го подлагат, а нашата армия трудно ще я мобилизират да се бие срещу роднините си!
11
0
 
9
 
! Отговори
Паралел преди 3 месеца
Какво е общото между сегашните управляващи от най-високите етажи и онези от 2001-2005 г.? Общото е не само това, че са млади и са получили дипломи в престижни западни университети. Има нещо много по-специфично, характерно и за сегашните, и за тогавашните - или тъмночервен произход, или баща, служил като вярно куче на тъмночервените в сферата на изнасянето и прането на пари.
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Върнете разбойко, подлогата банкянска.
9
3
 
3
 
! Отговори
Кои са ДАНС и МВР преди 3 месеца
ДАНС и МВР прихващат бедни хора в тези центрове за да се гаврят с тях с СРС техника - правят ги шизофреници и до 2-3 години умират!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние и през 2001 г. се насадихме с едни млади управляващи с престижно западно образование, пърхащи около Царя и знаем какво ни се случи тогава.
7
1
 
13
 
! Отговори
Втасахме я преди 3 месеца
Избрахме си да ни управляват млади, с престижно западно образование и първото, което се случи е да бъдат ударени най-уязвимите - онези, които имат нужда да бъдат приютени в специализиран център, защото са в риск. Държавата не може ли да се справи с този проблем?
6
3
 
5
 
! Отговори
Авицена преди 3 месеца
Стига с тия лоши новини, вижте колко ни е хубаво с новото правителство!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата затвори заради скъпия ток, а Киро Карантино обикаля Европата, ще спасява Украйна, докато подарява България на Македония!
4
3
 
9
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 3 месеца
Кирчо и Кокорчо е..а мама на све...
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде са паважните протестанти? Или са доволни от Промената.. ?
2
3
 
14
 
! Отговори
Киро Истината преди 3 месеца
Промяната Продължава! Скоро ще молите да се върне Жан Виденов!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой да е мяркал Галева?