Бащите ще могат да ползват два месеца платен отпуск

Обезщетението ще важи до навършване на 8-годишна възраст на детето
4 апр 2022 20:51, Йоана Цонева
28
Бащите ще могат да ползват два месеца платен отпуск
Снимка: БГНЕС

Бащите да имат право на двумесечен платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това е една от промените в Кодекса на труда, които са качени за обществено гласуване на сайта на социалното министерство. Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части, като от него ще могат да се възползват и осиновителите.

Националният секретар на КНСБ Величка Микова коментира, че новият вид отпуск произтича от европейската директива относно равновесието между професионалния и личния живот на родителите, предаде БНР.

Тя заяви, че мотивът за приемането на този вид отпуск е, че до този момент жената майка има право на повече по вид отпуски за отглеждане на дете. "Докато бащата като че ли можеше да ползва единствено отпуск при раждане на детето си и неплатен отпуск за отглеждане на детето до осемгодишна възраст“,  допълни Микова.

Още по темата
Правото ще се ползва, ако бащата не е ползвал отпуск, прехвърлен му от майката на детето. За да получи отпуска, той трябва да уведоми работодателя си поне 10 дни предварително.

Обезщетението ще му се изплаща от Държавното обществено осигуряване, като тепърва предстои да се уточни размерът му.

До момента по закон всеки от родителите има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител.

На 1 август се предвижда промените да влязат в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Ерген преди 2 години
Отпуска от 10м.да ми предложат на годината дете няма да създам.Вече изгубих доверие.Преди 1989г.по-вечето хора работеха с години наред в едно предприятие,а сега?По-вечето момичета мъжа го виждат като банкомат.Смених много работни места, поради независещи от мен фактори.Имам много познати ергени и за заключителние мога да кажа че голяма част от комунистическото поколение ще си заминем без да създадем деца, защото вече няма за кога! Мълчанието преди години създава викове днес!!!
17
5
 
2
 
! Отговори
Forbes преди 2 години
В света хората броят милионерите. Не съм чувал за класация на милионерКите. Слушал съм само за златoтъpcaчки. Светът се управлява от мъже. ... а, да забравих да спомена, че всяка жена може да направи един мъж милионер. Особено, ако преди това е бил милиардер.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете изкарват кинтите, жените го пръждосват. Такива са фактите. Изобщо не ми пука за вашето мнение. Може да си го наврете в някоя ваша дyплa, по желание.
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Птичка ви лелина на вас феминистки-ай-ти-та, когато внесените виданъци станат повече от източените мангизи за червилца и гримчета, тогава може да претендирате за нещо. Дотогава сте камък на врата на всеки честен данъкоплатец.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работят маймуните. Щом се полагат ще почивам. Който е будала да работи 6 дни в седмицата без отпуск си е негов проблем. На оня свят ще занесе спечеленото.
13
8
 
17
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Отдавна заплата не се дава за това, че ходиш на работа. Не разбираш икономиката, пишлегарче. За една седмица, човек, който се занимава с изкуствен интелект, върши много повече работа от теб през целият ти живот. Този човек и за 1 седмица плаща повече данъци, отколкото ти ще платиш през целият си живот. Всъщност ти не си ценен и няма значение дали съществуваш или не. Ти си пиявица.
12
4
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Аха, но това не касе всички англичани. Тези с отпуски 45-50 дни ,работят по 50 часа седмично ,че и по вече. Българина го мързи и се чуди как да съкрати 8 часови си работен ден.
11
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време. В Англия хората почиват по 45-50 дни платен годишен отпуск, без да са родители.
10
3
 
12
 
! Отговори
Тираджията Z преди 2 години
На тия гладни времена където доидоха само тва ми трябва да не ходя на работа
9
3
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Май не си наясно че вече е 21 век и много дами ,получават в пъти по високи заплати от съпрузите си.
8
21
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
То с твоите данъци, които внасяш, може да купиш само един сладолед. За бежанци даже не говорим. Данъци внасят мъжете, защото никога не отсъстват от работа по бременност и бащинство, просто защото бащите не ги брои държавата за родители, а за нетни донори на пари.
7
3
 
20
 
! Отговори
До 5 нино преди 2 години
Подкрепям " никъде" , бежанци е ключовата дума,. Бягат от ужаса , но данъците могат да помогнат на възрастни самотни хора, на инвалиди или за теб това не са хора ?! Като искаш дете си стоиш в къщи и си го гледаш,а не ангажираш цялото общество.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мойте деца са постоянно болни и ако трябваше да работя всеки ден , ще ме уволнят , добре че има кой да ги гледа и съм на смени.
5
21
 
8
 
! Отговори
Нино Нинов преди 2 години
До Никъде Да издържаме ''бежанци'' укри с твойте данъци съгласен/а ли си?
4
24
 
26
 
! Отговори
Никъде преди 2 години
В света няма толкова дълго майчинство. В Испания 4 месеца, във Великобритания 6 . Който иска деца , да им бере грижата , не съм съгласна да ги издържат с моите данъци , които ще са по полезни за други цели.
3
13
 
8
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
До Анонимен 2 Ти някой/я ялов/а ''работодател' ли си?!
2
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте направо да не работим. Две години майчинство, два месеца... бащинство??? Клиентите и поръчките не чакат.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПО часните фирми е сеч. 1 седмица без работа и веднага увоняват. Отпуските бяха едно време преди 1989 г. когато беше държавно. и населението се удвои.

Спонсорирани публикации