КНСБ иска да падне тавана на пенсиите до края на 2022 г.

В момента максималната пенсия е 1500 лева
14 май 2022 09:33, Александър Попов
47
КНСБ иска да падне тавана на пенсиите до края на 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина – за това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер:

"Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общият размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкотко получава сега преди първи юли. И това трябва да стане ясно на политиците, че най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите", коментира Пламен Димитров.

Социалният министър Георги Гьоков обяви през седмицата, че се обсъждат над десет варианта за увеличение, като той предлага то да е с 10 процента от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.


47
Още по темата: КНСБпенсии
Още от Общество
Образованието е с най-висок ръст на работните заплати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За какъв "принос-права" става дума? За осигуровки първи стълб към НОИ не се правят ПЕРСОНАЛНИ партиди за внасяните суми! Няма и регламент при ранна смърт на осигурявания защо държавата ЗАДЪРЖА сумата по партидата! И наследниците на починалия осигурител също НЕ НАСЛЕДЯВАТ неусвоените вноски! Бюджетните институции, в т.ч.силовите министърства, кой ги е осигурявал? Как с премахването на тавана на пенсиите ще се премахне уравниловката, само г-н Пл. Димитров може да обясни.
42
0
 
2
 
! Отговори
До 41 Вихър преди 1 седмица
Почти си прав, само за коефициента не си. Може да е повече от три при стаж само от 2000 година нататък. Между 3,5-3,8 е максималния коефициент при осигуровки на максималната осигурителна сума. Това прави обикновено пенсия от около 2400-2800 лева в зависимост кога се е пенсионирал и колко стаж има.
41
0
 
5
 
! Отговори
въпрос до 37 преди 1 седмица
За какъв долен таван става дума-може ли да го обясните. Преди години съседа се осигуряваше на минималната, /беше се разбрал с шефа да му плаща допълнително на ръка./ защото имал малки деца и му трябвали пари. Аз съм с 2 висши повече от него и се осигурявах на максимума. Да ама сега пенсията му била малка, а пък мойта голяма и не било справедливо. Тогава той не се интересуваше колко са моите осигуровки, но сега проблема му е размера на моята пенсия.
40
1
 
4
 
! Отговори
Вихър преди 1 седмица
Голямо реване тук за падането на тавана!!!Да, има някои аномалии с изчисляването на пенсиите, които са с взет стаж преди 1997г, но това може да се компенсира с един висок таван в порядъка на 3500-4000лв. Всички пенсии при които не е включен стаж при изчисляването им преди 97г са с максимален коефициен 3, так че те и без таван не могат да достигнат 2000лв, дори да са се осигурявали на максимума... след десетина години вече няма да има нужда от никакъв таван, но пенсийте пак ще са ниски
39
2
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 1 седмица
Шефовете на КНСБ получават ли доходи от т.нар. бордове и надзорни съвети?????
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При равни други условия, ако на един човек размера на осигуровките е бил 10 пъти по-висок от осигуровките на друг човек, то и пенсията му трябва да бъде 10 пъти по-висока от пенсията на другия. Сега не е така и това е една от причините пенсиите на всички да са ниски - сега работещите не виждат смисъл от по-високи осигурителни вноски
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важен е примера - лошият и добрият пример. Лошият пример трябва да са тези, които са укривали доходи и са се осигурявали на минимума и сега трябва да са с примерно 300 лева пенсия и добрия пример са осигурявалите се на максимума и сега трябва да са с примерно 3000 лева пенсия. Това е стимулът сега работещите да се осигуряват на по-високи суми.
36
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тавана 2000 лева е добре. Но долния трябва да се качи над 1500 лева, а сега е 250 лева. Не може такава огромна разлика 250-1500 лева, защото има хиперинфлация и не може да оцелее с 250 лева.
35
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Явно и идея си нямате кой има право да получава пенсия над сегашния таван. Това между другото. Най-важното е да се прекрати тази уравниловка на пенсиите чрез минималната пенсия и тавана на пенсиите. Важно е всеки да получава пенсия в размер зависещ само от годините стаж и размера на осигурителните вноски
34
3
 
7
 
! Отговори
ъхъъъъ преди 1 седмица
По-скоро ще падне таванЯ на летното кино, отколкото пенсионния таван.................
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересува ме кога ще стигнем Европейският под пука ми за тавана.30 години бедни и последни докога????????
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е аз пък искам да се вдигне дъното,пода не таванът за 5000 номенклатурчици
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблемът за повечето пенсионери НЕ е таванът на пенсиите, а несправедливото и безпринципното им определяне и "повишаване"! И това е така много отдавна! Постепенно се постига това, че неработили получават колкото хора с достатъчно стаж. А т.нар.средни пенсии с голяма скорост се доближават до минималната.
30
9
 
9
 
! Отговори
От хората преди 1 седмица
Да,съгласен съм,но само за самоосигурявалите се и от частните фирми.За всички,получавали заплати от бюджета да остане тавана на пенсиите.Не може и не трябва два пъти да се облагодетелства човек,бил на държавната ясла.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За това ли го преизбраха пламката.А кога ще се работи легално в бг тване искат ли ? С пламката начело кнсб продължава и под дъното
28
7
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 1 седмица
Тези за какви глупаци ни взимат. Като отпадне тавана и изведнъж всички държавни служители и бивши във властта ще им вдигнат пенсиите. Не само цял трудов стаж работещите са ги хранили, а сега и до живот. А същите тези работещи ще се чудят как да си платят лекарствата. Евала на КНСБ, така се защитава интереса на работещите😂
27
3
 
5
 
! Отговори
ДО 27 преди 1 седмица
Коя е Сачева ?
26
9
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 1 седмица
Има пенсии по 15000 лв.Беше официално съобщение от Сачева.
25
10
 
10
 
! Отговори
ДО 24 преди 1 седмица
Ако падне тавана на Пенсията НЯМА да има пенсии по 15 000 лева . Просто е - НОИ има Статистика - ще има Пенсии по 2 500 лева . Като Шарани сте - на бастyн ви хващат .Хората плащали си Тавана на Осигуровки имат право на Достойни Старини - тези с Ниските пенсии са Вампири за НОИ - точат Системата бавно и постоянно .
24
7
 
8
 
! Отговори
НА ПРАКТИКА преди 1 седмица
КОЙТО Е БИЛ В " ЕЛИТА" - ПОЛИТИЧЕСКИ И ВСЯКАКЪВ ДРУГ, СЪОТВЕТНО ЩЕ ПОЛУЧАВА И НАЙ- ВИСОКАТА ПЕНСИЯ!!! А КОЙТО Е БИЛ САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ И НЕ Е ВЗЕЛ И 1 ЛАВ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА 37 ГОДИНИ СТАЖ ЗА ОСИГУРОВКИ - ЩЕ ПОЛУЧАВА МИНИМУМА ИЛИ БЛИЗО ДО ТОВА! БРАВО НА КНСБ!!! МИСЛЯТ ЗА РЪКОВОДСТВОТО СИ!