Митарствата на "История славянобългарска" - тайната операция на ДС

През 1985 г. оригиналът на Паисиевата история е откраднат
Обновена: 24 май 2022 11:48 | 24 май 2022 09:51, Елка Василева
32

Един от безценните паметници на българската история - оригиналът на написаната от Паисий Хилендарски "История славянобългарска", съхраняван дълги години в Зографския манастир на Света гора, беше откраднат през 1985 г. от служители на Държавна сигурност и тайно прибран в България.

"В основата на тази срамна история стои създаването на Културно-историческото разузнаване в началото на 70-те години, когато дъщерята на Тодор Живков - Людмила Живкова, е вкарана в държавното управление, по-точно в тогавашния Комитет за култура като заместник-председател. След това го оглавява. Александър Фол е един от хората, които формират Културно-историческото разузнаване в рамките на Първо главно управление на Държавна сигурност. Това са хората, които формират партийно-държавната политика към културните ценности, свързани с България извън граница", обясни журналистът Христо Христов в ефира на "България сутрин".

Целта на това Културно-историческо разузнаване е да придобива, да краде, важни за историята документи, артефакти, уточни той.

За самото изнасяне на реликвата от Зографския манастир Христов каза, че е било благодарение на една операция, назовавана "Маратон", която продължава от 1972 до 1985 г.

"Правени са няколко опити. През 1985 г. декември месец оригиналът на Паисиевата история е откраднат от двама офицери от Първо главно управление на ДС в Атина - Венцислав Агайн и Иван Генев. Те са хората, които влизат в Зографския манастир, представяйки се за поклонници, и лъжат тогавашния библиотекар. Вземат оригинала и го подменят с фалшиво копие", подчерта журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Почти всички ценности и артефакти, които са откраднати от Първо главно управление на ДС, не могат да бъдат пуснати в оборот, тоест да ги проучват историци, тъй като са взети тайно.

"Паисиевата история е показана на Тодор Живков и е заключена в касата на началника на Първо главно управление генерал Владимир Тодоров. През 1996 г. тогавашният началник решава да се отърве от това, което му е завещано от предходните началници на разузнаването, и я предава в Национално-историческия музей", отбеляза Христов.

По думите му до връщането на Паисиевата история от президента Петър Стоянов не се е гледало с добро око на манастира "Свети Георги Зограф".

"Бяха допуснати тогава за първи път български работници да извършват реставрации там. Тогава падна едно огромно подозрение, че българското монашество е замесено в кражбата", изтъкна събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Черния преди 1 месец
Няма никакви славяни,ние сме траки
25
1
 
4
 
! Отговори
БМДТ преди 1 месец
Днес гледах огромната опашка пред Света Неделя, на хора чакащи да се поклонят пред мощите на Св. Св. Кирил и Методий. Топлина и радост изпълни сърцето ми. Знаете ли обаче, къде са мощите на Св. Евтимий, Патриарх Български? Няма да Ви пиша, но всеки, който се интересува от българска история, трябва да знае съдбата и житието и на Светеца, и на неговите мощи! Потърсете, интересно е.
24
0
 
6
 
! Отговори
БМДТ преди 1 месец
Две забележки. 1. Тази история НЕ Е оригиналът, а е препис, който дори не е писан от Паисий. 2. Историята е СЛАВНО БЪЛГАРСКАЯ, а не славЯно българска. Ясно се вижда, как буквата Я е добавена допълнително.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки говори за "История славянобългарска", но никой никога не я е чел. Има я в повечето библеотеки.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21Най-напред трябва да научи матерния си език и например как се пише "висши образувания". Без основа по матерния и чуждият език ще ти е труден.
21
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да има България напредък, час по- скоро трябва децата да започнат да учат английски, за да са подготвени са световната интеграция. Когато един човек е на 15-20 г. и иска да се интегрира в световната наука, култура и техника на него ще са му нужни мини. 5-10 г за да научи много добре английски, без знанието на който шансовете му са критично ограничени. За тези 5-10 г вместо да завършиш 1-2 висши образувания трябва да си прахосаш времето безсмислено.
20
3
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Петър Стоянов е действал като юрист, но не и като българин. Аз също си мисля, че трябваше да я задържим.
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИСТОРИЯ СЛАВНОБЪЛГАРСКА, а не преправената от руските алкохолици славянобългарска!!! ЕЙ, хора- четете, не допускайте да ви манипулират! Българите нямат нищо общо с имагинерните славяни- няма такава нация!!!
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От историята излиза ,че предателя е Пешо Стоянов!
17
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи сме предали оригинала за да се пази в Атон, където жени не могат да влизат. Това означава, че на мен като жена ми е отнето правото да видя свещен за мен исторически документ. Аз имам право да го направя. Къде е сега ЕС да ми защити правата? Къде е световната демокрация? Искам като жена и българка да имам право да се поклоня на тая светиня. Да заведа дъщерите си и те да се поклонят. Да се върне в България, като на жените е забранено да влизат в Атон! Да сезираме ЕС за това!
16
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петър Стоянов ли е предал светинята? Същия Петър Стоянов който предложи да махнем кирилицата и да я заменим с латиница? Тоя ли? Дето ни беше президент? Ах леле! Сега разбираме защо я е предал, въпреки че си е наша светиня! Вече го мразя двойно повече!
15
6
 
17
 
! Отговори
Продължава операция преди 1 месец
Днес се говори за закриване на университети в България и да се върнем векове назад, който иска да учи да ходи в чужбина. Управляват ни хора, които ги е срам да се нарекат българи. Кога най-накрая хора прочели История славянобългарка, ще управляват?
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от плювалници!
13
4
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/3"Хората от Държавна сигурност бяха като водата, всяка форма приемаха, пишеха ти се приятели, а зад гърба ти куп страници доноси за теб пишеха." - Ц. Това бяха доносниците вербувани от ДС. Не забравяй, че ДС имаше много отделения, вкл външно разузнаване. ПП. Повечето от тези вербувани доносници станаха демократични политици.
12
6
 
18
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
Принципно няма нищо лошо в това разузнаването на една държава да извършва тайни операции на територията на други, но имайки предвид родната ни некадърност, шуробаджанащина и връзкарство, нещата едва ли са били такива... Например Божидар Димитров се фукаше как тайно е изнасял документи от Ватикана, кат сущий Джеймс Бонд, а после се оказа, че италианците през цялото време са знаели какви простотии върши и само дипломатичността им не е предизвикала грандиозен международен скандал
11
3
 
3
 
! Отговори
И аз преди 1 месец
Имах един състудент през 1976 г., който беше много надменен и казваше да внимаваме в картинката, защото баща му бил венцел, а тъстът му генерал. Да не говорим за дядо му, който основал компартията на САЩ... Майтапя се. Човекът беше много свестен и се опитва да бъде такъв до ден днешен.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оф ... щото на ДС им трбяваше, да "се промъкват и лъжат", за да вземат нещо. Това става, като гледаш много филми. Нямаше таквива - имаеш обаждане, шефът ти, не зависимо дали беше директора на фабриката, кмета, патрийният секретер или патриарха на църквата ти казваше, че едни момчета идват, да вземат нещо и толкова ...
9
6
 
9
 
! Отговори
Бащата на Киро..? преди 1 месец
Какъв е..?
8
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинявам се много, но Паисий е написал "История славянобългарска" за да се чете и знае от българите, а не да стои в библиотеката на манастира където никой не я вижда.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бях първи курс през 86-та година в СУ. Имахме един колега, никой е го търсеше, нито си приказвахме с него, защото членува по разни политически кабинети, надменен. Та ни казваше, да внимаваме, защото можем да загубим и студентското си място, и кариерата си после, ако му причиним нещо лошо. Него го пазели от Високите етажи на властта. Заплашваше и асистентите.