Бюджетът няма да мине, партиите се "надцакват"

Липсата на ясен разчет при Плана за възстановяване ще доведе до проблеми
13 юни 2022 16:52, Анисия Иванова
20
Бюджетът няма да мине, партиите се "надцакват"
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета и реализирането на антикризисните мерки са заложени на карта.

"Няма как бюджетът да остане без подкрепа, защото мерките, които са предвидени за социална защита - увеличението на пенсиите, помощите, трябва да бъдат стимулирани, финансирани. Не може да има увеличени разходи, при положение, че не е гласуван целият бюджет. Съмнявам се, че ще имаме актуализация, защото при това изтегляне на част от подкрепата за коалиция, означава, че най-вероятно бюджетът няма да мине изобщо", посочи икономистът доц. Григор Сарийски.

Още по темата

Предизборни послания гледаме отдавна, в условия на силна политическа нестабилност виждаме как партиите се "надцакват" и всяка предлага все повече допълнителни разходи, без да отчита какво означава това точно за бюджета, заяви икономистът Калоян Стайков.

Според него увеличение за различни разходни пера не е невъзможно.

"Общите разходи могат да се увеличат само с актуализация на бюджета. Когато е гласувана общата разходна рамка, в нея могат да се правят доста промени. Не е невъзможно хем разходите да не се увеличат, хем да се увеличат разходите само за пенсии и парите да се осигурят от някое друго перо", коментира Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Сарийски уточни, че за тази година са били предвидени изкуствено завишени инвестиционни разходи. И изтъкна, че това всъщност е един от вариантите, до които би могло да прибегне правителството - като буфер да се прехвърлят част от парите, предвидени за инвестиции.

По думите му основният проблем с пенсиите е, че твърде много се е забавило възстановяването на социалната справедливост в пенсионния модел. Стайков коментира и какво ще се случи в страната, ако не бъдат приети антикризисните мерки.

"В рамките на разходката част, докато се стигнат разходните тавани, правителството има голяма гъвкавост. Голяма част от тези мерки могат да се осъществят. Това се прави обикновено като се пренасочват разходи от други разходни пера", добави още икономистът.

Според него на този етап актуализацията на бюджета няма да бъде на базата на политики и реформи, а на антикризисни мерки.

Събеседниците изразиха мнение и за Плана за възстановяване и устойчивост.

"В предложената актуализация на бюджета виждаме, че парите, които се очаква да пристигнат по този План, ще бъдат похарчени за социална защита, тоест ще бъдат раздадени на хората. Не се предвижда реализация на някакви проекти", посочи доц. Сарийски.

Икономистите се обединиха около мнението, че сякаш липсва ясен разчет при Плана за възстановяване и устойчивост.

"Големият проблем с Плана е, че това не е стандартният механизъм, с който сме свикнали. Необходимо е стабилно парламентарно мнозинство за провеждането на тези реформи. Когато имаме политическа нестабилност, реформите и средствата са под въпрос", завърши Стайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
ПЕТКО ГОРАНОВ КРАДЕЦ преди 1 година
ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ!ПО ТВОЕ ВРЕМЕ (ПРЕДИ ГОДИНА САМО!)БЕНЗИНА БЕШЕ ЛЕВ И НЕЩО,ХЛЯБА БЕШЕ ЛЕВЧЕ,ОЛИОТО ЛЕВ И МАЛКО,МЕТАН 1и МАЛКО!!!ДОЙДЕ МАФИЯТА НА ВЛАСТ ОТКРАДНА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ И СТАНА ТАКА,ЧЕ ЗА 80 лв БОЙКО ОТ МАГАЗИНА ИЗЛИЗАМЕ С ПЪЛНИ ОЧИ И ПРАЗНО ПЛИКЧЕ,ТИЯ ПРОКЛЕТИ АЙДУЦИ НИ СЪСИПАХА!ЧАКАМЕ ТЕ БОЙКО!МНОГО ГОВОРЕХА ПРОТИВ ТЕБ,МИЛИОНИ ЕВРО ХВЪРЛИХА ЗА ФАЛШИВИ САЙТОВЕ, ФАЛШИВИ ПРОФИЛИ,ФАЛШИВИ КОМПРОМАТИ ,ОТ ЗЛОБА И ЗАВИСТ ЩЕ ГРЪМНАТ,УМИРАТ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ОТРОВА,НО В КРАЙНА СМЕТКА ХОРАТА ПЛАЩАТ ЦЕНАТА ,ПРИ ТОВА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ДЕН!ТОК,ХРАНИ,ГОРИВА И УСЛУГИ ВСЕКИ ДЕН СА С НОВИ И ПО-ВИСОК
17
2
 
9
 
! Отговори
Бедният народ преди 1 година
Само гледаме от кои партии спъват актуализацията на доходите. Ще им се отблагодарим подобаващо на следващите избори!
16
1
 
6
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Кой каза че няма да мине се я погледнете в телевизора
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този бюджет е твърде раздут, а те искат да го задуят още повече - не може да мислиш само за рейтинга и политическото си оцеляване. Дивия червен популизъм завладял тази коалиция ни загробва в колосални дългове и залага икономически и социални кризи в бъдеще време.
14
2
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
КАДЕ СТЕ МУТРИ !!! ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ДОЙДЕ !!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да има увеличени разходи, >>>А ТКОГА ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ ПРИХОДИТЕ, МОШЕНИЦИ!!
12
3
 
7
 
! Отговори
toti преди 1 година
Всичко драги ще се гласува и каолицията ще си продължи!!! Тази игра сме я играли и тоя КЛОУН си го знаем ,но както оня с ,,слатния пръст '' и той ще се изпари догодина ха ха !!!
11
13
 
2
 
! Отговори
258 преди 1 година
По-добре тиквата да ги качва по 5 процента, швейцарско правило. А кюлчетата българско правило.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е тоя шаман,дето го цитирате всеки ден и е експерт по всичко?
9
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Гечев на едно парламентарно заседание каза , че ГЕРБ за 11 години са взели 19 млд. заеми , а тези за половин година опукаха 32 млд. заеми. Тия, които ги подкрепяте замисляли ли сте се на къде ни водят? Това е все едно едно семейство с 2 деца и доход 2000 лв. м. да тегли заем от 150000 лв. Как се връща такава сума и кой ще ги връща? Хора осъзнайте се , на тия изобщо не им пука за нас!
8
4
 
29
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
По 1200 лева на бежанец за курорт на морето месечно пари до сега имаше. За майките и бащите ни дали по 40 години труд за държавата все пари няма. Ако сметнете колко струват бежанците само за ден и с колко се увеличават пенсиите ще е срам да Продължаваме Пrостотията на Кире.
7
7
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Стига с тоя славчо! Със заеми всеки може да се оправи! Но важното в случая е как и кои ще ги връща тия пари! Помисли малко, на пенсиите ще им дадат 60лв., но от теб ще вземат 120
6
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те пенсионерите могат си седят вкъщи и да си гледат тв и да не дават много и да не харчат. Какво да правят работещите къде имат транспорт, работа през деня и скапани им трябва силна храна, а няма.
5
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите да не забравят да благодарят на любимеца си Славиту, че няма да имат увеличение на пенсиите си от 1 юли
4
5
 
18
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Съвсем скоро го правиха бюджета за тази година!!! През два месеца ли ще се актуализира??? И стига лъгахте пенсиите...ще им спрете добавката и ще им ги дадете като увеличение!!!
3
6
 
21
 
! Отговори
Оставка преди 1 година
на корумпираното правителство!
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджета ако не бъде приет пенсиите ще се сринат на ниво от преди ковид пандемията когато хляба струваше 1.20 лв. В момента един хляб от 730 грама струва 2,40 лв. За олиото и другите продукти няма да казвам нищо вие ги знаете цените които скочиха четири пъти. Много народ ще гушнат букета от глад. Но това никой не го интересува. Народа се ползва само за гласуване плащане на данъци и дране на пет кожи. Честита ви демоникрация честито ви унищожение.
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ше мине , ше мине - Кире и Ленчето ходиха на пазар итрансферираха нови играчи в отбори си, за да МИНЕ