Няма кадри, няма и пари: Медицински сестри работят на 2-3 места

Така те запълват и бюджета си, и дупките в системата
57

Медицинските сестри изразиха готовност за ефективни стачни действия през септември заради "виртуално" увеличение на заплатите в сектора.

Задържахме подписката си относно исканото дофинансиране на определени структури в здравеопазването до съставянето на нов кабинет,  тъй като трябваше да я внесем в последния работен ден на Народното събрание и усилията ни щяха да бъдат напразни. Това заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева в ефира на "България сутрин".

Според нея начинът, по който досегашните управляващи бяха решили да увеличат заплатите на медицинските служители, "ще си остане една първоаприлска шега".

"Заплатите са договорени и увеличени в "Александровска болница", която беше дофинансирана с няколко милиона от държавата. По-високо заплащане са получили и в "Националната кардиологична болница", където разполагат с кардиохирургии, които са най-скъпоплатените клинични пътеки. Увеличаване има и в "Пирогов", където оборотът на пациенти е голям", поясни Илиева.

Според нея работодателите са сформирали картел - "когато медицинските специалисти са държани на ниски основни заплати, те са принудени да работят на 2-3 места и попълват дупките в системата".

Илиева подчерта, че от Синдиката не очакват нищо от новия ресорен служебен министър за краткото време, в което ще управлява. Все пак обаче той би могъл да им съдейства с промяна на някоя наредба.

"Свикнали сме 30 години да ни считат за втора категория хора, считат ни за помощен персонал", категорична бе Илиева.

Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти съобщи за Bulgaria ON AIR за порочни практики, извършвани в болниците у нас. Една от тях е забраняването на подписката за увеличение на възнагражденията от ръководството на болница "Света Марина" във Варна. Подобна ситуация се е разиграла и в "Първа градска болница".

В случай че исканията на медицинските специалисти не бъдат изпълнени и след сформирането на редовно правителство, те са готови да излязат на протест през месец октомври.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
6
 
! Отговори
Мед. Сестра преди 1 година
Как дефицита на кадри в образованието се попълни за по малко от 7-8 години! А ми много просто с добри заплати, социални превилегии като 60 дни отпуск платен и др. Дай боже всеки му, а *** като се замисля една сестра автоматично може да стане учител макар и посредствен но учител медик не може. Боли истината но това са фактите. Престои яко мране по входовете на болниците спокойно.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...дано сте разбрали защо и как някой от нас работят на 2 и повече места!!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в общинска болница на 2 трудови договора! На едното работя през ден по 12ч смени 3 дена в седмицата!! На второто съм на 6 или 12ч смени през свободните дни и съм на половин щат. Почти съм готов да започна и на граждански договор към отделение в болницата, тъй като заплатата ми е от двете места 1100 лв. Само ще вметна, че работя като лаборант на едното място и добре, че е пенсията, която вземам 450лв тъй като съм с ТЕЛК над 80% за да мога да си изхраня децата, които почти не виждам.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ЛОГИКА НА ПРОСЯКА. КАТО РАБОТОДАТЕЛ СЪМ ЗАИНТЕРЕСУВАН НАЕТИЯТ ДА РАБОТИ ПЪЛНОЦЕННО, КОЕТО ИЗКЛЮЧВА РАБОТАТА НА 2-3 МЕСТА. АКО РАБОТЯТ НА ЧАСТИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ ПРИ МЕН ПО-ДОБРЕ ДА ЗАКРИВАМ БИЗНЕСА!!!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО Т-Ъ-П-А ХИПОТЕЗА ОТ "РАБОТЯТ НА 2-3 МЕСТА" НЯМА!!! ТОВА Е ХИПОТЕЗА ЗА БЕЗРАБОТЕН, НА КОЙТО МУ ПАДА СЛУЧАЙНА РАБОТА НА 2-3 МЕСТА...
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E , как след дневна отива нощна в другото отделение , през почивните дни също взима смени . Но 24ч е много тежко да си на работа .
40
0
 
8
 
! Отговори
до аззз преди 1 година
Сега ще ти обясня как става. При нас се работи 12ч дневна смяна, обаче през ден. Или Пон-Ср-Пет или Вт-Чет-Съб и се почива в Неделя. Имаш 4 неработни дни, от тях поне 3 делника. През тях намира нещо подходящо. Нашите сестри са гледачки в разни хосписи, гледат ниви с домати, вземат смени в аптеки, има и такси. Ей така става! Има и женени за мъже с висок доход и те ходят по Родопите на туризъм или за риба.
39
3
 
15
 
! Отговори
аззз преди 1 година
Много ми е интересно как работят на талкова места и ако го правят дали са адекватни да си вършат работата!!!!По колко часа работят?
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате пари и секунда не трябва да се чака. Парите са в болниците но се присвояват от шепа ненаситни самозабравили се " доктори" за което има вина държавата и министъра на здравето. Със закон трябва да се забрани ДМС .
37
8
 
6
 
! Отговори
AMI преди 1 година
Запитайте се каква отвратителна е хигиената в болниците, влизаш за проста операция и излизаш с ужасни болести след това.Я те хванаро кандида, я някой хепатит... А най наглото е че искат пари за това... Започнете да давате от себе си и тогава искайте! Редовно са намесен и ядосани, човек да не ги попита нищо.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
38 в нашата болница няма коя да замести дори една пенсионерка , ако спрат да работят затваряме , но трябва да спрат , за да се види положението реално .Заплатата не е 1,500 , а по-малко , пенсията също не е 1000 лв . Вие се радвайте , че работят тези жени , а и пенсионираните доктори .
35
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатуквото е: Медицинска сестра пенсионер:Пенсия - 1000 лева, Заплата - 1500 лева, Втора заплата - 1500 лева /работа на второ място в същта болница/, ТЕЛК - 700 лева.Сумарно получава - 4700 лева.Кога ще бъде допусната новозавършила медицинска сестра да я измести???
34
1
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Хубаво е в дома си да си направите сами с четири диоди разделяне на водата на на две части - с положителни и отрицателни йони. Така наречената Жива и Мъртва Вода. Живата и Мъртвата вода се използува за лекуване на около 20 най-рзлични болести.
33
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Хубаво е в дома си да си направите сами електрически апарат за производство от вода на Браунов Газ - ( Кислород + Водород) и да го оставите да освежава въздуха в дома ви и да убива всички Микроби и Бактерии във Въздуха. който вдишвате!
32
2
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Отиваш при доктора и му казваш: Дофторе ето тука ме боли... Той те гледа по джобовете колко пари имаш, чуди се каква болест да ти измисли и оставя на компютъра да те лекува. Компютъра примерно казва: Сложете го на Кислороден апарат със 100% Кислород и му изгорете Белите Дробове!
31
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Чували ли сте за Лекуване на "Заекващи", за лекуване на болка от Извъртяна ръка, чрез космическа енергия излизаща от ръцете на Знахари? От тук идва и българската поговорка "Знахар и Морал". От ръцете им излизат искри - енергия от Космоса, енергия на атомно ниво, която стабилизира функциите на ВСЕЛЕНАТА В ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА - (ЧО - ЕНЕРГИЯ. ВЕК - ВЕЧНА) - ЧоВек - Вечната Енергия!
30
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Доктори! Прочетете книгата на Лоуис Кухне - "Тхе Нев Сциенце ог Хеаллинг"! За лекуване и пречистване на тялото от тежки метали в Лимфата на Всички Видове Болести чрез поливане и масажиране с Ледена Вода на втора Чакра. За да поддържа температурата на човека Лимфата от всички части на тялото се задвижва към втората чакра с вещества за изгаряне и поддържане на температурата и по този начин се почиства Цялото Тяло от Всичко Причиняващо Болести и Пapaзитите в тялото остават без храна!
29
7
 
12
 
! Отговори
44 преди 1 година
Някой(лекари и мед. сестри) като каже, че работи на 2,3 места просто се забавлявам. Айде обяснете ми, че аз за 50 години не го разбрах, как работейки на работно място по 8,9 часа на ден, може да работиш на 3 места. Впрочем знам, на всяко място по 3 часа и беж да ме няма. Вие да сте видели доктор на кабинет с раб. време повече от 4 часа?
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто населението трябва да почне да бъде отговорно за собственото си здраве и няма да има нужда от толкова сестри. Сега всеки тичка към болницата за щяло и нещяло.
27
1
 
17
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Точно обратното: няма пари,няма и кадри!