В Пампорово се отказват от скъпия газ, минават на ток и дърва

Най-голяма активност се очаква от българските туристи за сезона
26 сеп 2022 20:47, Анисия Иванова
30
В Пампорово се отказват от скъпия газ, минават на ток и дърва
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от антикризисните мерки, които могат да помогнат за предстоящия зимен сезон, е да се върне режимът за използване на безакцизно гориво за отопление на хотели и на друг вид сгради. Действието на мярката за 9% ДДС  включително и за достъп до спортни съоръжения също трябва да бъде удължено след края на 2022 година, защото е ключова за оцеляване на сектора. Към момента не знаем какви ще бъдат цените на ски картите ни, но правим всичко възможно ако има ръст, той да бъде минимален. Това каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Правим всичко възможно да ограничим всички възможни обстоятелства, които биха довели до ръст в цените. Формирането на цената на ски картите зависи най-вече от енергийните ресурси. Ски туризмът е нещо много скъпо, изключително скъпо да бъде произведено и поддържано. Маржовете на печалба вече са много малки, те се свиват все повече до момент, в който вероятно няма да има и печалба, каза събеседникът.

С цените на нощувките нещата са сходни. И там не може да си позволим да направим драстични повишения, тъй като не сме сигурни дали пазарът ще може да го понесе. Говорим за не повече от 10-15% повишение към днешна дата. Това е огромен риск, който бизнесът поема, който не е сигурно дали ще може да понесе в крайна сметка.  

"Ще направим всичко възможно да няма големи сътресения в предстоящия ски сезон от ценова гледна точка", заяви Беляков.

Като основна фирма, която доставя услуги, свързани с туризма в Пампорово, сме напът да се откажем от природния газ на фона на 300-400%-ното увеличение в цената му. Вариантът за нас е да преминем на ток и твърдо гориво. Тук е мястото да споменем, че една от антикризисните мерки, които могат да помогнат за предстоящия зимен сезон, е да се върне режимът за използване на безакцизно гориво за отопление на хотели и на друг вид сгради. Това нещо беше факт преди години.

Той ще помогне много, тъй като акцизът съставлява доста голяма компонента от крайната цена за литър газьол и в крайна сметка, след като може за едни, защо да не може за други. Селскостопанските машини също ползват подобен тип гориво. Респективно ние може да го използваме за нашите утъпкващи машини.

"Ако токът не бъде ограничен в рамките на 250-300 лева с компенсаторни мерки, не виждам как бизнесът би могъл да издържи”.

Що се отнася до ранните записвания за предстоящия зимен сезон гостът посочи, че за съжаление през последните години се оказва, че ранните записвания не са особено показателни за това какво и как следва да се случи през предстоящия сезон, защото самите условия за подготовка на ски зоните са се променили вследствие на промените в климата. Към момента имаме добри индикации, въпреки случващото се около нас - трудната икономическа ситуация в България и случващото се в Европа. Има добри индикации, но все пак не бива да бъдем прекалено оптимистични с прогнозите. Най-силна активност очакваме от туристите най-вече в България, така както е било при нас през последните няколко години.

"Благодарение на българските туристи курортът Пампорово е това, което е в днешни дни”, подчерта Беляков.

Ранните записвания продължава да вървят. Очакваме посетители от традиционно силните за нас Великобритания, Ирландия и доста силните през последните години балкански пазари в лицето на Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и не чак в такава голяма степен Македония. Има известни индикации за раздвижване на нови пазари като Полша и Чехия, но в такава ранна фаза това също са индикативни показатели и не можем да кажем към момента, че следва да се очакват чудеса.

Във връзка с рекламната стратегия на Пампорово събеседникът изтъкна, че индикациите през последните години сочат, че най-голям ръст на туристи има тогава, когато в социалните мрежи се рекламира много активно.

"70-80% от бюджета ни за маркетинг насочваме към социалните медии. Сега започваме  огромна кампания, свързана с подобен тип реклама. За всички тези онлайн платформи в момента правим програми. Тези неща следва да излязат и да бъдат максимално използвани през октомври, ноември и декември, тъй като това е основното време, в което хората планират своите почивки. Говорим не само за България, но и за всички балкански регионални пазари”.

Още за големите предизвикателства пред планинските ни курорти може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Грета преди 2 месеца
дишайте дълбоко в гората, преди да са я изсекли и запалили кюмбетата
26
4
 
8
 
! Отговори
още стоите в ЕС преди 2 месеца
скоро и на факли ще минете и по кофите за храна ще ровите
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелената сделка: "След 40 години, ще развием технологии и мрежи, които ще ни позволят, да събираме енергия от слънце и вятър, но за да сме по сигурни, ще спрямм с газ, нафта и въглища, ОЩЕ СЕГА, а след 5 години спираме и ядрените централи. Ей така ..."
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А сега всичките ей тея икономистЧЕТА и пополистЧЕТА, дето ми оябснявах как не ни трябвал АЕЦ белене, къде са? Вече нашамаросах един и съм на дело др. седмица! Ама нали знаете - като се тръгне ...
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
трудно може да се измисли по-голяма гавра с човеците и природата от измислените нарочно зелени сделки - които доведоха до това "опазвайки" природата да се изсечат горите- ако народа не се освести наистина ни чакат по страшни неща от наводненията н карловско- при соца в градовете се топлиеха 80% на ток и парно - сега ще се топлят с българската гора - честито бели индианци дано ви светне ако още ви е останал мозък
22
0
 
4
 
! Отговори
Реджо преди 2 месеца
Това ми звучи,като...изпиваме бирата,връщаме бутилките и ... глупости на търкалета...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зимата със сопа и трион до тоалетната, като в Сибир! Сопата срещу вълците, а триона за замръзналото *** и добре дошли в средновековието на ледения период! Не ги мислете тези от Пампорово! Те всички са с Баце и могат да се отопляват само със столевки, ако им стане студено! А като осекат дървата ще правят сафари в зимна пустиня! Леки сънища!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си плащат газта,заплатите ,подръжката на хотелите, данъците и ще са на добра печалба. Няма да сменят Поршета всяка седмица и кока денонощно,но ще изкарат някакси.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Осечете и горите до дупка и да се приключва тоя живот
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бре - хе хе, големия курорт с голямото самочувствие ще топли гостите си с печки Терма! Може ли такова нещо? Просто нещата съвсем изпростяват. И на служителите там ще им плащат ли допълнително за чистенето на тези печки? Да не говорим че то скоро нито дърва нито ток ще има след като дори курорт който уж печели пада ниско и не го интересува за стандарта. Не знам, в момента живеем в свят на абсурдите. И всичко заради простотията на тези които подкладоха тази нелепа война.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
руско-турският кл0зет се връща в 19 век
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има тежка миризма от пушек из курорта на мазут и дърва. Дано да има ветрец и да не отива на пистата..
15
1
 
11
 
! Отговори
Продавам преди 2 месеца
Магарцедес на 3 години на малко километри! Камшично запалване! Два комплекта подкови - зимни и летни! Система мулти-фюъл - сено, трева и овес! Когенерация на метан с реактивна система за бустър-тяга! Мощност - половин конска сила! Стикер и паспорт за годишен ветеринарен преглед! Кожен салон! ЦЕНА - ПО ДОГОВАРАНЕ!
14
1
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 месеца
Поне Дърва си Имаме - че в Германия и Франция и Половин Европа- и Дървата са Дефицит , ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА - Да Копаят Землянки ......
13
0
 
4
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 2 месеца
Нима? Ще те изненадам, но КПДто на панелите зимно време е по-добро и компенсира късия ден! МУХАХАХААХАХАХ
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може и кюмур от Донбас.Путин ще ни даде.
11
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 месеца
Урсула - да Не Идва - Ще иска да даваме Тока си на Германия, а Ние - да минем на Дърва, а ако дойдат на проверка и е над 19 - градуса - 3 години Затвор - като в Швеция, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ам' таман са Урсулата кат' дойде ше им премери градусите...
9
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
те дървата са много евтини,ако го има ,а всичко минава на ток според мен няма да издържи система ,моят съвет е не залагайте само отопление от един източник ,дали ток,газ,дърва имайте алтернатива
8
0
 
8
 
! Отговори
Игумен Матей преди 2 месеца
И ние в Бачково се отказваме от природния газ и искаме компенсации за отопление!