Три различни Българии: Наистина ли свързваме едва двата края?

Уж сме бедни, а безработицата е ниска, работи и сивият сектор
30 ное 2022 12:50, Александър Попов
98

Според последните данни на Евростат 40% от населението на България свързва двата края с големи трудности. Депутатите постоянно обясняват колко трудна ще е зимата, но в същото време гласуваха на първо четене за удължаване на бюджета за тази година и догодина. Което означава, че пари за допълнителни социални разходи едва ли ще има.

"В България има най-малко три групи региони, които коренно се различават. Първият регион е София, след това областните центрове от първи ранг, след това са всички останали. Това са три различни Българии, до голяма степен по отношение на доходите и възможностите", каза икономистът доц. Косьо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Наистина ли 40% от българите са бедни?

"Този висок процент е свързан с това, че все още България запазва много високи нива на сивия сектор на икономиката, особено в заетостта. Голям брой хора или полагат труд и имат нерегламентирани доходи, затова са минимално осигурени. Благодарение на големия брой външни мигранти, които внасят огромно количество средства всяка година, пари генерирани от икономическа дейност не на територията на нашата страна, плюс доходите, които се генерират, без да се осигуряват и не са отчетени от НОИ и от НАП, имаме голямо количество циркулиращи средства. Вследствие на това страната ни създаде един голям басейн от хора, които работят в действителност. Информацията, че имаме ниско ниво на безработица и търсенето на заети постоянно се увеличава, плюс това, че имаме ужасно много бедни, които едва свързват двата края, си противоречат", допълни икономистът.

Според доц. Стойчев броят на хората, които реално търсят работа, не е много голям и проблемът с бедността е хроничното натрупване на големи групи хора, които нямат материален интерес да започнат да се осигуряват на по-големи суми и статистиката да се нормализира.

"Никакви бюджети няма да ни стигат, ако твърдят, че 40% от нацията е в бедност. Държавният бюджет е от най-важните закони. Всички видове случаи, в които се ползва стар бюджет, трябва да се избягва - миналогодишният бюджет е направен на макроикономическа основа, която днес е невалидна", посочи доц. Стойчев.

Според него има потребност от адекватна индексация от натрупаната инфлация.

За доц. Григор Сарийски рисковете се крият в големите разходи.

"Регионите са на ръба на оцеляването. Причината за това е начинът, по който се провежда фискалната политика. Винаги трябва да се прави нещо с хоризонт, когато искаме да се получи след 15 години", изтъкна доц. Сарийски.

Според него депутатите рядко мислят за нещо повече от следващия вторник.

Вижте целия разговоро във видеото


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Димитрий преди 2 месеца
Има без съмнение много случай на такива договори видяхме го при covid пандемията но това не вярно за всички има не малко хора който наистина са РАБОТЕЩИ БЕДНИ
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече всеки селянин е с интернет и форумите станаха едни хубави.
71
0
 
20
 
! Отговори
Другаря преди 2 месеца
За депутатите , тук е рая на земята не ходиш на работа плащат ти да отидеш на работа плащат ти да гласуваш някои закон за някой плащат ти говориш глупости от трибуната това им е работата хората ги мразят и псуват дреме им на оная работа
70
0
 
13
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
Не, всичко е точно. Питайте някой без връзки извън София и ще добиете представа. Ако гледате джукести връзкарки на неясно каква позиция в офис или разни "бизнесмени" тук е рай.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 86:Спирай наркотиците!Халюцинираш.Няма такова нещо в България.
68
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България богатее . Затова българите започнаха да правят по три деца и градовете така бързо растат . Вече не вземаме дългове и даже връщаме старите . Барове и ресторанти се разкриват всеки ден а не се закриват . И всичко това е от както влязохме в ЕС щото преди това нямаше живот по тия места . Членството в ЕС е като слънцето и водата за българското стадо .
67
1
 
30
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
Е, Хампарцумян си е добре. И човекът всеки път не може да повярва, че останалите, дето не сме банкери, не сме чак толкова добре :)
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България май е заприличала на Северна Корея.
65
7
 
34
 
! Отговори
Справедливост преди 2 месеца
Българите били бедни. През лятото всяка събота и неделя има задръствания от бедни на границата с Гърция. Поне половината от тях са осигурени на минимална заплата или са собственици на фирми работещи на загуба. Всеки казва дай ми парите сега, без да плащам осигуровки и данъци пък после ще мислим за пенсии.
64
1
 
15
 
! Отговори
свинарка преди 2 месеца
На повечето хора не им стигат парите за нови яхти. Като въведат ББД ще има за всички овце в овчарника .
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оня,Белата Златка кво яде?А пари за топло?Кой му плаща тока?
62
17
 
12
 
! Отговори
мнение преди 2 месеца
Забелязал съм как много хора се оплакват, но имат пари. Ето еди вика - нямам пари да ти звънна, на предплатена съм , но лятото си купи колело за 1000 лв. Еди друг викаше с 800 лв не се живее, но отиде за 2 седмици на море. Друг разправяше как са му свършили парите, но още майка му го издържа на 30+.
61
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България се дели на властимащи, мутри и всички останали.
60
0
 
19
 
! Отговори
Не е единичен случай преди 2 месеца
описаното по-долу. Знам и друга самотна възрастна жена, която принудили да напусне ведомствено жилище след пенсионирането си. В общинската служба по настаняване не й казали, че са длъжни да й предложат квартира само два пъти и жената се беше оказала на улицата след втория отказ. Изглежда това им е отработен номер. Няма да описвам цялата история, пълна трагедия. На друга позната на мaйкa ми, съкратена от работа висшист-биолог на 58 г. бяха предложили да работи по ремонтна оградата на Семинарията.
59
5
 
27
 
! Отговори
П.К. преди 2 месеца
- 40 процента от българското население едва свързва двата края.../// Трите региона и сивата икономика не са могли до сега да вкарат хората в тази трагедия. Трагедията идва ОТ ОГРОМНАТА ИНФЛАЦИЯ. Защо в целия Европейски Съюз инфлацията е 5-6 процента, а у нас за ежедневните нужди за храна на хората тя е десетки пъти по-голяма??? Господата и нашите джурналя ДА РАЗНИЩЯТ ДО ДЪНО ДЕЙСТВИЯТА И БЕЗДЕЙСТВИЯТА НА РЕДОВНОТО ПРЕДИШНО ПРАВИТЕЛСТВО И ТОГАВА ДА ПРИКАЗВАТ. Тогава - пранги, прокуратура, съд...
58
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
та:..-Темата с "връзване на двата края" всъщност е една ДЪВКА за балончета,с която ПАРА ЗИТИТЕ се заиграват много гнъсно,БЕЗ да направят каквото и да било за подобряване на положението..
57
3
 
22
 
! Отговори
До Виготура преди 2 месеца
Ако е вярно каквото пише Анонимен 68 и ако статистическите данни за етносите са верни, тогава значи издържаме около 100 000 чиновника, два пъти повече роми /защото част от тях работят наистина/, 2 милиона пенсионери и 1.2 милиона деца. Не знам дали по-голямата част от регистрираните като трайно безработни не се припокриват с ромите. Тогава излиза, че хранените са около 3.6 милиона, а над 2 милиона работят, за да ги хранят. И този вариант е отчайващ, имам предвид че 50% от децата са от онези.
56
2
 
2
 
! Отговори
777, има няколко преди 2 месеца
метода за правене на изводи при логически съждения. Два от тях са най-полярните: 1 От общото за частното и 2 От частното за общото. Втория е подходящ например при проверка на качеството в серийното производство. Взема се проба, един съчмен лагер, ако издържи тестовете се счита, че цялата партида е читава при еднакви условия на производство. Това, което твърдиш ти, е че всички в България сме от лагери от една партида. Ама не сме, защото условията на производство варират между семействата.
55
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
абе не знам какво да кажа...Тук,в квартала,има и чорбаджии,и пенсионери,и бездомници..Беха трима,остана само един..Другите двама "гушнаха букета"..Единия от тях,много свестен човек,живееше в една палатка в кварталната градинка..Аз,като милозлив човек, му предложих да му я топлоизолирам,да му дам завивки и "дешек",но той отказа...Гордост?..А "Последния Мохикан",който виси 24/7 пред кварталния магазин,просто отказва храна..Иска пари и аз знам защо:-За пиячка !..Така че не знам какво става..
54
1
 
1
 
! Отговори
777, има няколко преди 2 месеца
метода за правене на изводи при логически съждения. Два от тях са най-полярните: 1 От общото за частното и 2 От частното за общото. Втория е подходящ например при проверка на качеството в серийното производство. Взема се проба, един съчмен лагер, ако издържи тестовете се счита, че цялата партида е читава при еднакви условия на производство. Това, което твърдиш ти, е че всички в България сме от лагери от една партида. Ама не сме, защото условията на производство варират между семействата.