Протестиращи блокираха Митрофанова в руската църква

Граждани скандират "Убийци" и "Тук не е Москва"
Обновена: 6 дек 2022 10:30 | 6 дек 2022 10:01, Нели Христова
571

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Граждани скандират "Убийци" и "Тук не е Москва" пред Руската църква в София в знак на протест срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московска патриаршия след отстраняването на митр. Иларион (Алфеев), и в момента участва в църковната служба, предаде репортер на БГНЕС.

На службата присъстват и посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, лидерът на АБВ Румен Петков, и други.

„Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме", каза пред БГНЕС Георги Иванов.

Украинката Ирина, която е от Херсон, е дошла с малкия си син в България, за да го спаси от бомбардировките. Разказа пред БГНЕС, че протестира против кървавата война на Путин в Украйна, защото нейни близки се намират в окупираните територии. Жената призова руснаците да си отиват в Русия, защото нямат място в България. Тя е категорична, че трябва да има мир и свобода, а не убийства и тероризъм.

„Тук съм като възмутен гражданин, защото е светотатство в българска църква да има молебен за една терористична държава, да се благославят убийци на деца. Знаете ли какво се случва в момента в Украйна? Хиляди деца са в бомбоубежищата! Хиляди деца са изложени на смърт! А в тази църква има хора, които се молят те да успеят да ги убиват още по-успешно, тук се молят в момента една държава да смаже друга държава", заяви жена, която се представи като българка. Тя е категорична, че за нея това е светотатство, което не може да приеме и е силно възмутена от случващото се в Руската църква и именно затова е на протеста.

БГНЕС припомня, че целта на визитата на митрополит Антоний не е оповестена нито в руските, нито в българските официални църковни сайтове. Той е придружен от прот. Николай Балашов, който е единственият останал от стария екип в Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ.

Подворието на РПЦ у нас съобщава, че представителите на Московския патриарх идвали у нас, за да служат в руската църква „Св. Николай“ за Никулден, което несъмнено е само поводът. Те ще съслужат с Ловчански митр. Гавриил, който по традиция служи за този ден в руската църква, като представител на БПЦ, с руски митрополит, идващ за празника. Досега обаче за храмовия празник не е имало толкова високо църковно представителство.

Първостепенна задача на руските власти както в Кремъл, така и в Московска патриаршия, коментират експерти, е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като по правило руската дипломация представя това като одобрение на руските действия. Митр. Антоний (Севрюк) и прот. Николай Балашов участваха и в генералната асабмлея (конгрес на всеки седем-осем години) на Световния съвет на църквите в Германия, но там германският президент не им позволи да изпратят подобно послание към германската и световна общност, като назова открито отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.

По църковна линия Московска патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний (Севрюк) беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие със странното название „Сръбска утеха за руското сърце“.

В София митрополит Антоний пристига непосредствено след участие в Казан в годишната среща на емблематичния руски клуб „Валдай“, където Кремъл формулира основни тези във външната си политика (например, през 2015 г. Путин заявява в своя реч там: „Ако сбиването е неизбежно, удари пръв“). Тази година за първи път „Валдай“ посвети годишната си среща на религиозно-политическата тематика. На нея „външният министър“ на РПЦ митр. Антоний откровено заяви: „По-често намираме общ език с мюсюлманите, отколкото с нашите единоверци на Запад. Московска патриаршия поддържа диалог с мюсюлманските организации в Иран. Оказа се, че в мюсюлманските държави имаме много съмишленици“. Според него руското православие и ислямът са обединени от „благоговейно отношение към такива основни ценности като семейството и брака“ и това че „Бог заема централно място в света“.

Руската църковна делегация ще се опита да включи в дневния ред на Българската църква определени теми, още повече че Св. Синод на БПЦ ще заседава на 13 декември.

Според публикации в български медии това би могло да бъде признаването на автокефалията, която Сръбската църква предостави на Македонската църква и която досега е призната единствено от Московска патриаршия и Украинската православна църква под ръководството на митр. Онуфрий. Това означава, че в техните диптиси Македонският архиеп. Стефан се споменава като глава на автокефална църква. Самата Македонска църква официално заявява, че все още очаква своята автокефалия, която да ѝ бъде дадена от Вселенска патриаршия, „когато настъпи подходящото време“, а документа от Сръбската патриаршия възприема като „препоръка за автокефалия“.

Друга тема, която се актуализира в руската църковно-политическа реторика през последната седмица, е „защитата на православните в Украйна“. Възможно е руската църковна делегация да поиска от българските владици декларация „в защита на украинските православни срещу гоненията на киевския режим“. Причина е акцията на украинските служби срещу църковни центрове на УПЦ и обсъждането на законопроект за забрана на дейността им заради колаборационизъм и подкрепа за руските агресори. „Защитата на православните в Украйна“ присъстваше в речта на Путин, с която той обяви руското нахлуване в страната през февруари, но след Киевския събор „Теофания“ през м. май, когато УПЦ обяви независимост от МП, в руските медии се заговори за украинските православни като за „предатели на руския свят“. Акцията на украинските власти през последната седмица позволява на Кремъл да извади отново тази тема и да представи руските войски като „защитници на православието“.


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
13
 
14
 
! Отговори
Срам преди 1 месец
Светият синод е най-виновен. Как може да кани представител на убийците , срам за християнството. Гнусота на гнусотите. Руzzкият грях ще е за столетия напред.
380
17
 
20
 
! Отговори
СЛАВА НА РОСИЯ! преди 1 месец
Бог да пази православните ни Руски братя!
379
12
 
17
 
! Отговори
ГулюГулю преди 1 месец
Шепа украинци пратили женичките си са протестират. Колко ли от тях са платени от НПО-тата. Забрана за НПО-тата, чумааа плюс журналисти епидемия. Днес е част от чумата
378
1
 
8
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
И каза Господ: Изгонете търговците от храма!
377
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тая тьотка трябва да и забранят да излиза от посолството. Нали сме вражеска държава? Какво търси баба си в центъра на вражеска държава? Още повече, че са обявени за граждани на терористична държава. Може да очакваме всичко от нея, включително да извърши и атентат срещу мирни хора.
376
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е Русия, но не и украйна! Или са прекалено ограничени и надрусани за да го разберат тия платени ***, а пък вие "демократичните" медии си умряхте да раздувате и да изкарвате се е едно половин София е там. Погледнете ги и се засрамете.
375
14
 
20
 
! Отговори
Тука нещата са ясни преди 1 месец
Шепа платени подобия на хора. Щом във вторник сутринта не работите, а протестирате - тояга и игнорирани за вас!
374
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е да победи Украйна, ще ги разкостят като държава и нация. Евреите ще се си построят Небесния Йерусалим и ще се преселят в Украйна, защото в Израел няма да става за живеене, а повечето от тях имат за прародина Хазария. Полша ще си дръпне своето, а аборигените ще работят като роби за жълти центове на полето и в мините.
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, 419, самата истина!!
372
14
 
17
 
! Отговори
Помияри сме преди 1 месец
Този са го изгонили от Германия,не са го допуснали в Англия,но в робска България няма проблем,дори до него стоят политици и руския посланник,при положение че има обща европейска позиция за руските официални лица.Единствено ние впрегнахме цялата държава за да осигурим заобикаляне на ембаргото и Лукойл да продължи да печели и да пълни джопчетата в Москва. В същото време ревем до небесата да ни приемат в Шенген и,че не ни уважават еми... дали нямат основание...?
371
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отблокираха ли жената? Платени празноглавци. Човек с акъл не ни правил тези циркове.
370
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румен Петков до Митрофанова е центр.фигура в партията на Янев-ТРЕТИЯ МАНДАТ.Ето какво ни очаква.
369
11
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Химлер преди 1 месец
Следва всички руснаци да бъдат задължени да носят зашита петолъчка на дрехите си, да се взриви църквата им, да се конфискува имуществото им и да бъдат пратени в трудови лагери. Модедерният неолиберал, успява успешно да комбинира всички "добри" практики на бай Хайнрих и бай Лаврентий.
368
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е църква и то православна! Всеки вярващ е добре дошъл в която и да е!, българска, гръцка, руска, това е Божи храм и никой не бива да забранява това за когото и да било! Има места, където може да се изрази недоволството, но това не е църквата!
367
1
 
10
 
! Отговори
Косача преди 1 месец
Не е добре да си по-католик от папата!
366
16
 
15
 
! Отговори
Софроний Врачански преди 1 месец
Вън на руските агресори от нашата родина!
365
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е укрите да се махат и да не ни досъсипват държавата!!!
364
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западната пропаганда успешно действа обаче аз се разрових в стари матерали оказва се че за осем години има убити трима депутати и седем журналисти с опозиционно мнение отделно има доста безследно изчезнали по време на майдана един от които е Василий Сергиенко доста известен социолог
363
8
 
7
 
! Отговори
Гранд дама преди 1 месец
Е Митрофанова. В Кравария няма такива
362
13
 
15
 
! Отговори
Най - добре преди 1 месец
Путин да думне една ракета на неблагодарното племе, дето дуе на краварите и се прави, че не знае кой му е подарил държавата.