Акцията в София срещу компания за криптовалута

Имало съмнения, че действала по схемата на Ружа Игнатова
12 яну 2023 11:42, Елка Василева
26
Акцията в София срещу компания за криптовалута
Снимка: архив, БГНЕС

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София в момента в голяма столична фирма. По информация на БНТ става въпрос за компанията Nexo.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като "кралицата на криптовалутите", е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол.

Още по темата
Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС съвместно с чуждестранни агенти са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи.

Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската федерация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
…. преди 1 година
Забелязва се относителна добронамереност в коментарите, защото явно сред пишещите няма някой изгорял от прословутото Nexo. Ако знаехте колко точно са нагли и високомерни, крадците на тези милиончета и как на едно сядане в ресторант в чужбина харчат с лекота по 15 хил е, нямаше толкова да ги харесате. А те от доста време се подвизават извън БГ, изобщо не стъпват в милата ни пропаднала държавица, не им е на нивото, както и на близките им. Искрено се надявам ФБР да ги докопат
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да проверят и онлаин казината. И там е мазало
18
0
 
7
 
! Отговори
аларма преди 1 година
в аларма бг има статия от август миналата година. мда, това са ни стартъпите и IT индустрията. сещам се, че Киро беше направил презентация преди години в ТЕДх-София как можем да сме първи в света. беше слаба, това е поредното доказателство.
17
0
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЙ РИПОРНОТО преди 1 година
ВСЪЩНОСТ АКЦИЯТА ПОКАЗВА ДВА ФАКТА. ПЪРВО - НЕЗАКОННА ДЕЙНОСТ НА РОДНАТА НОМЕНКЛАТУРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА USA ; НЕКАДЪРНОСТТА НА РОДНАТА НОМЕНКЛАТУРА,УПРАВЛЯВАЛА НИ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ !!!...
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи хората са си работили 9 години ама чак когато минали някакви транзакции, които били засечени от чужди служби(разбирайте САЩ) тогава станало ясно че нарушават някакви забрани. При това забрани от около година. Това значи ли че преди това всичко е било наред? Или значи че нашите служби са в летаргичен сън.
15
8
 
2
 
! Отговори
Дидо бедната мишка преди 1 година
Я ти бачкай в склада на 800лв и не си губи времето със социалните мрежи. Решава този който има пари. Ти си никой приятел, да беше направил едно смислено нищо в живота си нямаше да си утрепан склададжия. Айде трай сега
14
0
 
1
 
! Отговори
Никола преди 1 година
До ДидоНе съм в ИТ сферата, но каква е връзката по-точно? Лъха на завист от този коментар.
13
0
 
29
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Хайде като са почнали NeXo, да не подминават братската му фирма - Кредисимо, да си припомнят и Хелп Карма - творение на същите предприемачи. Аман от наглеци, целият им бизнес е балон от измами, източват парите и се мислят за много хитри като не демонстрират луксозен живот в БГ, а зад граница харчат като шейхове. Светът е малък, момчета, всичко излиза на яве рано или късно.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анал@лизатор преди 1 година
Две новини ме изумяват първата,глобите за винетки невалидни,защото камерите поставени незаконно,тоест не са виновни които са без винетки.ВТОРАТА крипто борсата е престъпна заради инвестиции в русия а не зщото е подлъгала хората с високи лихви.Е те затова дълги години сериозен инвеститор няма да дойде в бг
11
14
 
11
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Какво става програмисчетата? Нали 10 хиледи заплати коли моли и пари. Ей сега ще видите кон боб яде ли. Да доидете като мен да работите за 800 лева на месец във склада да видите какво е.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия' --- най-вече последното и то по поръчка отвън, защото така се прави в колонията! по бтв една изрусена даже нарече че било по подозрения за 'тероризъм'. Значи който е за Рассия вече е терорист.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не можи да забогатяват толкова лесно, требва да бачокят за 800 лв в някоя от картелите на 'наште ора'
8
3
 
18
 
! Отговори
Шефовете преди 1 година
...им са от Реформаторския блок и сина на Лидия Шулева. :))))))
7
4
 
6
 
! Отговори
Алоуу преди 1 година
Има съмнения, че фирмата е свързана с руски граждани и фирми!!! А Ружа сигурно е в Москва!
6
3
 
38
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Nexo са компания за криптозаеми. По скоро действат по схемата на FTX, отколкото на Ружа. Все пак са от 9 години на пазара. Явно са решили както е модерно да се казва да кешаутнат. Все пак идва рецесия и мнозина ще прибегнат до тази популярна кризисна стъпка. Българите отдавна са го изпяли - човека взе парите и каза чакай малко...
5
0
 
10
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
Мой те инфлацията ги изяде. И мишките част от тях.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много ясно че е пирамида, тук в БГ няма нормална крипто фирма. Всички иска да забогатее и да изчезне.
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кои участват в играта, Асен Василев-кокорчо, сина на Шулевя бевш министър при Симеончо и все такива. Чакайте България да се оправи-никога.
2
0
 
8
 
! Отговори
номер 2 преди 1 година
"упека"..?? Неграмотен и ***!
1
4
 
19
 
! Отговори
Явно преди 1 година
То само фбр и полицията не знаят къде е Ружа !!! Що не поговорете със един български бизнесмен от гръцки произход намиращ се под упеката на емира на Дубай хахахахахихах смешници!!