Почина голямата актриса Гинка Станчева

Това съобщиха от Съюза на артистите в България
Обновена: 4 фев 2023 20:21 | 4 фев 2023 20:11, Анисия Иванова
44
Почина голямата актриса Гинка Станчева
Снимка: БГНЕС

На 90-годишна възраст почина голямата българска актриса Гинка Станчева,  съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във Facebook

"Днес се простихме с Гинка Станчева!
Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!"

Тя е родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград в ролята на Блага във "Фиданките цъфтят" на Славчо Красински, където работи до 1958 г. От 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър "Барбуков", гастролира в общински театър "Възраждане", Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио и телевизионния театър.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са "Любимец 13", "Специалист по всичко" и "Нощем с белите коне", както и първата българска сапунена опера "Семейство Калинкови".

През 2002 г. е наградена с орден "Стара планина" за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. Има пано с нейните отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: кончинаГинка Станчева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за да си звезда на запад трябва да се покажеш гола а Гинка даже в национални селски дрехи беше неотразима ! ТОВА Е ГОЛЯМА ТРАГЕРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ! ПОЧИВАЙ В МИР БЪЛГАРСКА ЦАРИЦО !!!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почивай в мир. Отиде си цяла една генерация от талантливи хора. А *** като менПродължават да живуркат. Няма правда на този свят.Може би в другия.
31
4
 
15
 
! Отговори
7 преди 1 година
АБВ на българското кино на ролята на жената в него!
30
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и никога не дадохте нейни сники, никога не почетохте рождения и дем. Истинска красива жена, много ведра и жизнена.
29
2
 
45
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Светла и незабравима личност!Прекрасна актриса!Мир на праха й!
28
2
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До АнонимеН 3.......Престани да слушаш антимузика тип"ча.лга",изчисти си ушната ка.л,и може да чуеш и за други незабравими родни таланти.Какво доживяхме...
27
10
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Освен всичко друго - гласът от рекламата на Колев и Колев.
26
10
 
48
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Отиде си още един значим символ на хубавата ни България! Към коментар. 25 - Не само Гинка! В соц лагера имаше прекрасни актриси, но нямат шанса на западните! Задоволяваха се със съвместни филми в рамките на Варшавския договор! С техните образи тогава момчетата са възпитавали възприятията си за хубава жена! А сега младежта се изврати!
25
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН 3 Ама нали познаваш Преслава, Азис, Криско и Малина? Стигат ти.
24
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата Гинка Станчева! Завинаги ще я помним! Остана жива само другата легенда - Емилия Радева!
23
4
 
50
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Дано да е била щастлива, аз винаги към я гледал с възхита, нищо, че е старомодно сега да има качествено кино. Като жена е съвършена и като човек е талант.
22
5
 
59
 
! Отговори
Поклон преди 1 година
Скоро си отиде Джина. Нейните партньори яздеха коне и се дуелираха перфектно с шпаги, а тя показваше щедро деколте. Гинка се снима със стомна и мотика в "Земя". Това е разликата между нас и Европа, затуй не се вайкайте, че сме назад цял век. Гинка беше не по-малко красива и талантлива. Гледайте я в "Любимец 13" и "Специалист по всичко". Сбогом, царице.
21
8
 
58
 
! Отговори
Преди 2 г. в интервю преди 1 година
тя сподели, че живее трудно и мръзне, защото не й стига пенсията да си плаща разноските. Жалко, че даже и такива таланти като нея си отиват в мизерия. Светла й памет!
20
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като млада е била изключително красива.Нейна снимка предизвиква възхищение в английските медии.Светла и памет.
19
4
 
68
 
! Отговори
Светла й памет! преди 1 година
Наистина беше една от най-обичаните нашенски актриси. Най-ранните ми спомени за нея са от Младежкия театър. Участваше в постановките- по сюжети от приказки в дневните представления за деца, на които ни водеха в неделните дни. На нея поверявах ролята на Неродена мома, на принцеси, а също и на ученички в пиесите, предназначени за публика в зряла младежка възраст. Поклон пред таланта и приносите й в областта на българското театрално и киноизкуство!
18
4
 
53
 
! Отговори
Амон Ра преди 1 година
До АнонимеН - 3 - То и теб никой не те е чувал и никога няма да те чуе. Жалко е, че *** като теб хабят въздуха, водата и храната на истинските хора. Човечеството само губи от такива безсмислени *** като теб. Жалко е , че изобщо съществуваш ...
17
6
 
72
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Като не си я чувала, недей да пишеш! Аман от проссти киффли!
16
4
 
73
 
! Отговори
бай Онзи преди 1 година
Те, изживяха живота си достойно и оставиха светла диря след себе си. Разплакваха ни, после ни разсмиваха, караха ни да се замислим и след филма, излизахме от салона малко умълчани и доста по-добри... Мир и покой за душите им!
15
10
 
53
 
! Отговори
До 3 и 4 преди 1 година
Не се напъвайте много, мацета, щото от мислене ще ви излязат пришки на г3овете. Четете си тялото.бг, слушайте чалга и се радвайте на живота без смисъл.
14
3
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почива в мир, страхотна жена, скоро няма да имаме артисти от този ранг, държавата вече не се вълнува от култура, а и хората трудно отделят пари от ниските си доходи.