"Догументъри" - филм за бездомните животни и нашето отношение

Все повече хора осиновяват животни от приюти, сподели режисьорът Илина Перянова
25 май 2023 16:53, Анисия Иванова
32

На 29 май в Дома на киното в София ще бъде премиерата на филма "Догументъри", който разказва за живота на бездомните животни и съдбата им, след като бъдат настанени в приют и осиновени.

"Заглавието на филма представлява игра на думи и може да се преведе като "кучоментален" филм - "дог", като куче и "ментари", като "ментално", обясни режисьорът на филма Илина Перянова в студиото на "България сутрин".

Лентата е снимана в продължение на 10 години - от 2012 до 2022 година.  

"Филмът е сниман и от приятели, и по улиците. Той има кауза да информира нашето общество, да има един диалог, да започнем да се отнасяме към безстопанствените животни, към животните около нас, с внимание и любов", разказа Перянова.

По думите ѝ се наблюдава прогрес в това отношение - все повече хора осиновяват животни от приюти.  

"Но искам да има и още по-голям прогрес и да живеем с разбирането, че делим тази планета с тези животни и живеем в един общ свят", допълни режисьорът на филма.  

Освен по улиците на града, филмът е сниман и в приюти за животни. В него са разказани историите на осиновители и за спасителите на животни.

"Участват и двама ловци от "Екоравновесие" - това е общинско предприятие, което е наето с много тежката задача "Кастрирай и върни" - програма, която е изключително важна за България и направи една промяна в София. За съжаление, на останалите места в страната няма достатъчно информация, че кастрацията е начин да се намали популацията на бездомните животни", каза още Илина Перянова.

Тя допълни, че за снимките на филма е отглеждала куче от приют, което е трябвало да бъде приучено да се социализира, да бъде извеждано и водено на каишка, преди да бъде осиновено.  

"Тези навици не са естествени за едно животно, което е израснало на улицата. Кучетата, които живеят в приют, трябва да се настроиш, че това изисква време, това изисква работа. Това не е плюшена играчка", подчерта Илина Перянова.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Раковски преди 10 месеца
Идеята е добра.
25
0
 
0
 
! Отговори
До Раковски преди 10 месеца
Има даже някакви подобия на кучкарници, направени някъде сред природата, извън населените места и периодично някой ходи да дава храна на кучетата, събрани по улиците и затворени там. Това също е по проекти. Знам един инженер, който преди доста време беше останал без работа, той разказваше, че се е уредил да изкарва пари като осъществява такава дейност.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво казва по въпроса котеНенавистникът Зарков?
23
0
 
4
 
! Отговори
Раковски преди 10 месеца
Отговор на коментарът по-долу за парите по проектите: Тогава може да се каже, че наистина всеки народ си заслужава съдбата.
22
0
 
1
 
! Отговори
абеее преди 10 месеца
айде нема да коментирам , щот ако почна да коментирам ,,,,,,
21
0
 
5
 
! Отговори
Раковски преди 10 месеца
Г-жо Перянова, това български филм ли е или английски? Защото ако е български и е за българската публика каква Ви е причината да си "играете" с английски думи в заглавието? Българите искаме български филми на български. Когато искаме на английски ще гледаме филми на английски. Ако искате да си го прожектирате в други страни - си го правете на английски, но в България - ние го искаме на български включително и заглавието.
20
0
 
2
 
! Отговори
ааааа преди 10 месеца
Догументъри ?! а в превод какво означава или няма такъв ?
19
1
 
3
 
! Отговори
Имаше преди години преди 10 месеца
една сантахулава, съкратена от БАН, която се подвизаваше около спирката при поликлиниката, след къпалня "Дианабад". Веднъж, когато дойдоха да приберат едно агресивно женско куче, ухапало няколко човека там наблизо, тази същата се беше проснала на асфалта пред колата на кучеловите и така ги беше принудила да оставят там на място това агресивно куче. Една от ухапаните, баба на около 80 г., беше загубила съзнание, но това нямаше значение за кучезащитничката. В БАН всички ли са на този акъл??
18
0
 
0
 
! Отговори
До Раковски преди 10 месеца
Забравяш паричките, които се доят по различни проекти. Знаеш ли колко хора вече близо 30 години си живуркат покрай тези проекти? Уж кастрират тези кучета, но те продължават да се размножават.Говори се, че не си правят труда да се занимават с кастрация, а просто хващат кучетата и слагат съответния знак на ухото на всяко от тях. Уж ги ваксинирали и обезпаразитявали (само дето никой не ги е видял), а после ги връщали там, където са ги заловили, иначе други такива кучета щели да заемат мястото им.
17
0
 
4
 
! Отговори
Раковски преди 10 месеца
Всички улични кучета трябва до едно да се приберат в приюти. Всички! Никакви улични кучета! Приличаме на глу паци, които ме могат да се справят с едни кучета. Който иска нека да си има кучета. Това си е тяхно право. Никакви улични кучета обаче!
16
3
 
0
 
! Отговори
Баш Майстора преди 10 месеца
Всички кучета ни тровят с фекалии, който иска куче да ходи на село
15
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 10 месеца
Ох тия бездомни животни са ми голяма болка. Как пък веднъж не видах бездомно агънце или бездомно прасенце. Даже пиле бездомно не се среща.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кучета ви яли!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Към евтанизиране трябва да се прибягва не чак след като зверът умъртви човек. Евтанизация трябва да се извършва винаги, когато има кучета, лаещи агресивно след минувачите и преследващи хора, независимо дали са бездомни или принадлежат на някой панелен пишман-бабаит. Който иска куче пазач, да взима такова, което вече е обучено от специалисти и да го държи на верига в двора си. Това може да се уреди със закон.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А нещо за изядените хора от тези бездомни животни
11
1
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 10 месеца
Агресивните животни не са чак толкова много и е редно веднага да бъдат евтанизирани, а не да се твърди, че те не били виновни, както беше в случая с професора, убит от бездомни nceтa в София. Останалите бездомни кучета и котки са опасни с това, че разнасят зарази. Харесвам този вид животинки, но всяко от тях трябва да си има стопанин, който пък задължително да има къща с двор. Да отглеждаш куче или котка затворени в една или в няколко стаи хем е нехигиенично, хем е мъчение за самото животно.
10
1
 
8
 
! Отговори
Теле зрител преди 10 месеца
Тия са някои модерни леви!Щом ги дават путиливизора!
9
5
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 10 месеца
И аз имах съсед, на 33 години се алкохолизира, никога не е работил, продаде си апартамента, изпи парите и сега е клошар. Дали държавата му е виновна, а трябва ли да ми пука, че и филм да правят за такива като него. Като си загрижен за клошарите, приюти някой у вас.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кучето е хищник и е опасно да има свободно живеещи диви хищни животни сред хората в градовете. Освен това кучето е подло животно, обичайно напада по-слаби, напада в гръб, напада в група от няколко. Невероятната "любов" към това животно е много странна. А отглеждането в апартамент, освен неестествено, е доста противно.
7
5
 
17
 
! Отговори
А някой филм преди 10 месеца
За хората които загубиха живота си от бездомните глутници кучета. Или тях кучета ги яли