Топят ли се парите ни за втора пенсия?

Осем от девет фонда са с отрицателна приходност без ЦКБ-Сила
29 май 2023 16:28, Стела Стоянова
46
Топят ли се парите ни за втора пенсия?
Снимка БГНЕС

Топят ли се парите, които внасяме за втора пенсия?

Осем от девет фонда, в които се трупат парите ни за втора пенсия, отчитат отрицателна доходност за периода от 31 март 2021 г. до 31 март 2023 г. Това показват данните на Комисията за финансов надзор.

Отрицателната доходност варира от 1,17% до 4,70%, като най-ниска е тя за УПФ „ДСК-Родина“. Положителна доходност отчита само „ЦКБ-Сила“ – 0,70 на сто. При професионалните пенсионни фондове, където задължително вноски правят работещите първа и втора категория труд, има два фонда с положителна доходност – ППФ „Съгласие“ и ППФ „ЦКБ-Сила“.

Средният размер на натрупаните суми по партидите на осигурените към края на март достига 5 907 лева, като за сравнение в края на 2022 г. средната сума е била 5626 лева. От КФН уточняват, че индивидуалният размер на натрупаните средства по партидите на осигурените лица варира в широки граници.

От осигурителни вноски за първото тримесечие в универсалните пенсионни фондове сме внесли близо 560 млн. лева. Сумата е по-голяма от тази за същия период на 2022 г., когато постъпленията от осигурителни вноски възлизат на 4611 8 млн. лева, а за цялата минала година са малко под 2 млрд. лева.

14 194 човека вече получават плащания от фондовете за втори пенсии, от които 1 392 взимат пожизнена пенсия, а 12 802 - разсрочени плащания. Това са лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст.
 

 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
До Анонименами вземи прочети малко и поразпитай. В УПФ-тата се онаследяват и това е процес, който тече от доста време. Но ако са в НОИ - не.
38
0
 
0
 
! Отговори
ДО 21 преди 3 месеца
До никойНе пиши глупости като не си на ясно. Вече се изплащат пенсии от УПФ-тата. Всичко си върви нормално.
37
0
 
0
 
! Отговори
Лефера преди 3 месеца
До АнонименДа, онаследяват се само тези от УПФ. Ако ги прехвърлиш в НОИ - не.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
няма е правителството ще прай нова военна реформа, и много хора няма да имат проблем с пенсиите щото ще бъдат преждевременно пенсионирани завинаги.
35
0
 
2
 
! Отговори
Ако преди 3 месеца
Архитектите-"Я"ксперти от пенсионната ни система сътворят "трети стълб" т.е. трета пансия, там ще вложа всичко, защото ще получа от трите най-дългия.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сто процента инфлация за последните три години и това съчетано с отрицателна доходност между 1.2-4.7 процента.Абе супер са нещата!!!!
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали искате "като в ЕС"?
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво се,дайте да се набутаме във вашето фондче "ЦКБ-Сила" всички са мааскари само ние сме факири?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След още три,четири такива шокови "профилактики"парите които ще натрупаме в тия пирамиди,когато дойде време да се пенсиониране ще ни стигат за една пералня или в най добрият случай освежена десет годишна калакотра "нов" внос!
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Парите се нулират на всеки 5-10 години мислете как да се спасявате. Всичко се краде от статуквото !
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема начин българина да не измислил как да ги откраднат, нещо като масовата приватизация.
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
като прескачаш от фонд във фонд като цветарка - 2 пъти в годината имаш право да си сменяш пенсионния фонд
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се топят крадат се както всичко в България.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Купувайте си злато. Само то ще остане накрая! Дори и да не му се качи много цената поне няма да падне и няма да си загубите вложените пари. Докато пенсии след време няма да има заради демографската криза и структурните промени в икономиките които се случват в момента. Сега всички държави практически са фалирали и ги поддържат на системи чрез дългове и създаване на пари без покритие. Реално няма пари нито за първа нито за втора пенсия. Всичко отдавна се е стопило.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даже съм чувал че в някои държави пенсийте се унаследяват а тук ти вземат пари цял живот и таман се пенсионираш и след 3 месеца гушнеш букета къде ти отиват парите за ромейски помощи
24
0
 
15
 
! Отговори
a преди 3 месеца
Поредният "доброволен" грабеж на клетият българин.
23
0
 
10
 
! Отговори
НАРОДА преди 3 месеца
КОЙ РАЗРЕШИ ТАЯ ГАВРА С НАРОДА,
22
0
 
24
 
! Отговори
един преди 3 месеца
Задължително доброволно пенсионно осигуряване.......Е няма друг такъв законен пладнешки обир. Освен може би задължителната гражданска отговорност и задължителния превод на заплатата по банков път.
21
1
 
6
 
! Отговори
никой преди 3 месеца
глупа..те измислиха и тази глупост - ИГРА НА ХАЗАРТ С ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ СА ТЕЗИ ФОНДОВЕ !!!! КОЙ Я ИЗМИСЛИ ТАЯ ГЛУПОСТ?ПАРИТЕ НИ ГИ ПРАВЯТ НА ЕВРО ОБЛИГАЦИИ , ПЪРВИТЕ ПЕНСИОНИРАНИ СИ ИЗПАТИХА ВЕЧЕ!
20
3
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 3 месеца
Айде бе. Имам 26к лв., а трудовият ми стаж е точно 12 години.