Китай: Конфликт със САЩ би бил катастрофален

Различията не трябвало да пречат да търсят общи интереси
72
Китай: Конфликт със САЩ би бил катастрофален
Снимка: БГНЕС/EPA

Конфликт със САЩ би бил катастрофален, заяви днес китайският министър на отбраната Ли Шанфу на срещата "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, предаде Ройтерс.

Светът е достатъчно голям, за да може Китай и САЩ да растат заедно, каза още китайският министър.

"Китай и САЩ имат различни системи и се различаваме по още много неща. Въпреки това това не бива да ни пречи да търсим обща почва и общи интереси, на базата на които да градим двустранните си отношения и да задълбочаваме сътрудничеството", изтъкна Ли Шанфу.

"Няма никакво съмнение, че сериозен конфликт или конфронтация между Китай и САЩ ще бъде непосилно бедствие за света", каза още китайският министър.

Отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати заради разногласия по много въпроси, включително по тайванския въпрос, по въпроса с териториалните спорове в Южнокитайско море и заради ограниченията за износа на полупроводници, въведени от президента на САЩ Джо Байдън, отбелязва Ройтерс.

Американският министър на отбраната Лойд Остин разкритикува вчера Китай за това, че отказва да води преговори на ниво отбранителни ведомства и въоръжени сили, което според Остин пречи на преодоляването на различията между двете държави./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КитайЛи Шанфу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
МНОГО ПОВЕЧЕ ЩЕ Е БЕДСТВИЕ ЗА РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ;)
32
2
 
3
 
! Отговори
Рамзан преди 10 месеца
Китай еб3 украйна и може да получи Киев
31
22
 
15
 
! Отговори
китай ебе русия преди 10 месеца
Китай все повече осъзнава ,че може да отхапе голямо парче от русия. И вероятно няма да се занимава нито със САЩ нито с Тавйван.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мощта на Китай расте със всеки изминал ден и икономическа и военна.Но още не са готови за войната.Няма как САЩ няма да им дадат лидерството без бой.Но най вероятно ще измислят нещо като Украйна например Тайван за да отслабят Китай.С Украйна американците искаха да сринат Русия но не се получи добре.От друга страна и руснаците не прецениха вярно нещата.В крайна сметка Котай наблюдава внимателно какво става в Украйна за да си направи изводите.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китай са прекалено пренаселени и заради това има твърде много мигранти по света и ще се увеличават. САЩ сбъркаха като им внесоха технологии, сега ще си сърбат попарата.
28
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повечето китайски граждани смятат САЩ и страните от НАТО за виновници за конфликта в Украйна. Това показват данните от проучване, проведено от университета "Цинхуа".
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Voyah Chasing Light с пожизнена гаранция 30 датчика и сензори, автопилот и автопаркиране, видеозапис, два ел. мотора общо 510 конски сили, пробег 730км, ускорение до 100км/ч за 3.8 сек, пневматично окачване, регулиране на височината на клирънса. Максимална версия обурудване 60 хил долара, базова версия 322,900 yuan ($43 хил). Немски аналог от такава класа (Full-size luxury car E-segment 5th category of the European cars) Mercedes Benz EQE AMG 43 4MATIC, 2 години гаранция, (476 коня, ускорение 4.2 секунди, пробег на батерията 506км) - 150 хил долара за пълна комплектация.
26
1
 
13
 
! Отговори
IZV преди 10 месеца
До Анонименаз чета друго ... "Ще си вземем Тайван рано или късно и е във ваш интерес да няма сериозна конфронтация"
25
6
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Преди две години на срещата в Аляска, китайските представители заявиха на САЩ, че САЩ вече не могат да говорят с Китай от позиция на силата. Янките останаха с отворени уста...
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китайският министър на отбраната Ли Шанфу отказа да се срещне с американския си колега Лойд Остин, въпреки че и двамата присъстват на конференцията Сингапур годишна конференция "Диалог Шангри-Ла". В същото време американски разузнавателен самолет беше красиво прихванат от китайски изтребител. И в двата случая бившата суперсила се оказва в унизено положение.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
BYD Co. изпревари VW и стана най-продаваната автомобилна марка в Китай през последното тримесечие. Ключът към ТЕХНИЯ успех е електрически модел, който струва около една трета от производството на ID3 на VW, но предлага по-голям обхват и възможност за свързване с приложения на трети страни.
22
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Аз съм на мазда, нов вснос на 14 години.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На света му предстои голяма конкуренция и народите които я изгубят ще изчезнат . България реши да изчезне и се отказа от конкуренция за членство с усвояване . Китайците са конкурентни а САЩ агресивни и интриганти . Все пак САЩ имат и преимущества .
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Началникът на щаба на Пентагона: САЩ трябва да увеличи военния бюджет поне двойно, за да може да противостои на Русия и Китай, особено в контекста на поредния неуспех с хиперзвуковите оръжия, което за тях означаваше - а сега дайте да започнем всичко отначало. След няколко години финансиране САЩ закриха проекта за разработка на хиперзвукова ракета като неуспешен и ще бъде данен на друга фирма.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разработката на хиперзвукови оръжия в САЩ се провали.
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тайван, където скоро ще стане "горещо" и е страшно за САЩ и техния васал ЕС да водят конфликт едновременно с Русия и Китай. Васалът ЕС дори се срина икономически само от войната с Русия.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Делът на юана в трансграничните плащания на Китай през март за първи път надхвърли този на щатския долар, пише Bloomberg. Сега делът на юана е 48%. През 2010 г. беше 0%
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западът се стреми да изолира икономически Русия и Китай, но в същото време самият той изпадна в изолация.
15
0
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Татарско раздаване:)))
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Китай колите се продават без резервни колела или tyre repair kit. Пътищата са идеално чисти. За последните 10 години не е имало случай на спукана гума.