България с подготовката за арбитражен иск към "Газпром". Какви са ни шансовете?

Ще ни защитават едни от най-подготвените експерти в енергийното право
Обновена: 12 юни 2023 20:50 | 12 юни 2023 20:23, Красимир Ангелов
13
България с подготовката за арбитражен иск към "Газпром". Какви са ни шансовете?

България започна подготовката за арбитражен иск към "Газпром". Какви са ни шансовете?

"Дело ще има. Кой е виновен - този спор ще бъде разрешен в съда. Резултатът от такова дело ще се случи след няколко години. Не е хубаво да се коментира кой какви шансове има, защото в самия арбитраж адвокатите правят пълен преглед на медиите и това се използва като косвени доказателства. Ако кажа, че нямаме шанс, те ще го цитират", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

От думите му стана ясно, че ще ни защитават едни от най-подготвените експерти в енергийното право, които обаче са доста скъпи. В иска вероятно ще става въпрос за неустойки заради пропуснати ползи от недоставените количества газ от страна на "Газпром".

"Ако ТЕЦ "Марица-изток 2" спре, много хора остават без работа и препитание. Ако част от нейната енергия не се включи в микса за физическите лица, за гражданите... Тя има много тежки финансови проблеми. Това е тежък компромис в крехкия баланс между интересите на енергетиката и тези на гражданите. Българският бизнес ще помогне ли на енергетиката? Не. На средна сметка 60 лева за ток, 4% отгоре са 2,40 лв. на месец. На сметка 10 лева месечно, увеличението ще бъде 40 стотинки. Не е нещо фатално", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт е грешка за сметките да се помага на всички - на бедни и на богати. Трябва да се направи таргетиране кой наистина има нужда от държавна помощ, смята Явор Куюмджиев.

"Пошло и долно е да се спекулира с това дали "Турски поток" е наш или чужд. Това е наша инфраструктура, построена с пари на "Булгарстрансгаз". 50% от капацитета на "Турски поток" е закупен от "Газпром" и е платен авансово. Голяма част от инвестицията вече е възвърната. Десетилетия напред този газопровод ще носи приходи на "Булгарстрансгаз" и всички нас", посочи още гостът.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямаме шанс с искането за арбитраж за природния газ. Най-много да ни осъдят да заплатим 1 млн.USD заради глупостта на Просто Киро да се откаже от заплащането на природен газ.. Принципът при заплащане на заявен по договор, но неконсумиран газ е "заплащай".
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неаме шанс но разни главочи се натискат да се пробват за слава. Пак ще плащаме неустойки както винаги.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шансовете са кръгла нула. Кажете тенкю на Кирчо и Кокорчо, където закопаха България, а сега ринат отговор още проблеми.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами ако се окаже ,че Газпром спечелят и ние трябва да им платим обезщетение тогава какво правим,засега всички Западни Газ компании си мълчат и още не съм чул някоя да е завела дело,приказват да ,но иск до съд никоя не е завела...явно ние пак ще сме като бели мишки да се види какво ще стане с нас и другите ще решат тогава...
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шанс = Нула. Дано Газпром само не ни осъди.
7
3
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Мите порачо,всички в света купуват руски газ,вкл.САЩ и ЕС
6
6
 
4
 
! Отговори
? преди 10 месеца
Санкции въвеждаме,рускингаз не искаме,Киро истината си го поръча от САЩ,оръжие на Украйна даряваме.... Наистина много странно,защо руснаците ни ***,още по интересно ще стане когато АЕЦа без гориво да остане...
5
7
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 10 месеца
А вие спрете да защитавате Русия. България има пълното право да заведе дело срещу Газпром и да го спечели. А след това да разпорим Газпром от милиарди обезщетения. Почти никоя европейска държава не купува вече газ от Русия. Путин е пред нервна криза, че няма на кого да продава смотаната си газ и че Русия няма модерни оръжия.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще ударим на Огромен камък Там! Що се хабим изобщо?
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете да се заяждате с Русия.
2
5
 
5
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Спряха ви газта, но ви пуснаха водата:)))
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шe oбpъcнeтe нa Гeprи мишницитe...