Българинът хвърля в кофите за боклук 90 кг храна годишно

Най-много в ЕС изхвърлят в Кипър, Дания и Гърция
28 сеп 2023 14:29, Петър Бойчев
27
Българинът хвърля в кофите за боклук 90 кг храна годишно
Снимка БГНЕС

Българинът изхвърля по-малко храна от европееца, показва проучване на Европейската комисия. Количеството ядене, което отива в кофите за смет в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Средото за ЕС е било 130 килограма на човек.

Първенци по този показател са в Кипър, където изхвърлените хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция, съобщи БНР.

Излишъците на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.

Според експерта по здравословно хранене Ники Суков една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция, посочи той.

От две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук.

Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо ! Много скоро същият българин ще обикаля около кофите за отпадъци и ще търси онези 90 кг. храна , които е изхвърлял досега !!!! Много скоро ще разбере тъжната истина този българин ! Същият българин не иска да види , че вече са приготвили калъчката новите комунисти и започват да му дерат кожата ! Е, ще разбере по болезнения начин ! Честита промяна и вождове като Про100 Киро !
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички мои познати изхвърлят поне 3 пъти повече храна от посоченото. Не че ядат малко, просто като влезнат в магазина и като побъркани пълнят количката догоре. Ако днес са пропуснали да напълнят количката, после цяла нощ се въртят и не могат да спят.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Платформата спасява храната" - Не само храната спасява, ами пълни най-вече джоба на търговеца. Вместо да изхвърли храната, която се разваля и да е на загуба, търговеца се отървава от нея и ви е продава на цената на която я е купил, че понякога и с печалба.
13
0
 
14
 
! Отговори
Наривам пари в кофит преди 6 месеца
Вчера нахраних служебните кучета със салама дето го купих от една тлъста локална верига. Ядоха ама без желание . Имаше някакъв метален вкус и нещо подобно на сол. Пробвал съм и с други марки и реших. Ставам вегетарианец.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хвърляме развалена храна , иначе понякога се случва нещо да не се изяжда и да преседява , в такива моменти , ако има къде да се даде не е лошо , да бъде изядено .
11
2
 
8
 
! Отговори
филия с мас преди 6 месеца
С толкова храна ще се отгледат мнооого пpa сета.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И повече хвърлям в тоалетната.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като не си доядеш крайчето на баничката сутринта, като оставиш на обяд нарязаното къдраво зеле в чинията и половината филия хляб, и на вечеря не доядеш картофите и малко сос - ето ти ги 240те грама храна.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абсолютна лъжа.
7
2
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
Хвърля 90 кг. храна - предимно обелки от картофи и лук...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мислете с главите! Така няма да е лесно да ви обработват и манипулират! "90 килограма годишно" са 240 грама дневно. Не звучи толкова драматично изведнъж. И при положение, че има нула информация какви храни влизат, как е изчислено, на база на какви данни - като цяло, написаното има нула стойност
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредна препечатка на тази гнясна манипулация! Която без съмнение има злонамерени цели! А в тези измислени, съчинени 90 килограма влизат ли: кори от плодове, обелки и люспи от зеленчуци, сърцевина на ябълки, круши, костилки от плодове, кости от месо, отработена мазнина, черупки от яйца, кочани от зеле и маруля и тн? Щото ако влизат- което е 100% вероятно, понеже така се лъже със статистиката - в тези, излизащи под два килограма "храна" седмично, ще излезе че сме невероятно икономични и пестеливи
4
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 6 месеца
Айде бе, 90 кила храна са храната ми за поне 180 дена - това ли искате да ми кажете, че имам ПП Пенциата и Парите да Хвърлям над 50% от Храната си?!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако се дават на бездомните няма да има гладни.Нещо трябва да се измисли по въпроса това си е храна и може да се дава на бедни хора.
2
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
егати тъпата статия, да бяхте написали кое е приложението, ама драскате тъпотии, сакън да не направите безплатна реклама
1
7
 
4
 
! Отговори
мда преди 6 месеца
сигурен съм че килограмите са повече .

Спонсорирани публикации