ГДБОП разкри престъпна група, вербувала донори на кръв

Тя работела със списъци на предварително подбрани хора
Обновена: 5 окт 2023 12:24 | 5 окт 2023 12:24, Стела Стоянова
21
ГДБОП разкри престъпна група, вербувала донори на кръв
Снимка БГНЕС, архив

ГДБОП разкри престъпна група, подбирала и привличала донори на кръв.

Действията на служителите започнали след придобита информация за група, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв. При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група - обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума. След осъщественото „донорство“ от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор, пише "24 часа".

Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема организираната група „работела“ с предварително изготвени списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

След събраната информация и доклад в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 331 вр. чл. 159 а, ал. 2, т.6 от НК. През вчерашния ден са предприети процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

След 24-часовото задържане, на тримата участници в организираната престъпна група е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 6 във вр.с чл. 159г, вр. с чл 159 в и а, наложена им е мярка за неотклонение „парична гаранция“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 6 месеца
Отидох да даря кръв и като ме почнаха с едни въпроси. Кой съм, защо съм, каква е тая кръв, защо е в буркани
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е, като болниците ни РЕКЕТИРАТ за дарена кръв. АКО НЕ ПРЕДСТАВИШ БЕЛЕЖКА ЗА ДАРЕНА КРЪВ -- НЯМА ОПЕРАЦИЯ. Какво да правят хората , които не могат да намерят кръводарител??? Не стига, че операциите са безбожно скъпи, а трябва да даваме още по няколко стотин лева и за кръв.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Знаете ли,какво е да ви преливат кръв по няколко пъти месечно,две години.Добре,че ги има и когато,не можеш да намериш вече роднина ,приятел,колега или съсед да дари кръв,какво правиш?Колкото и странно да изглежда,продавачите на кръв са ми давали бележки,а съм плащал когато мога.След време случайно срещнах един от тях и когато разбра,че човека за,който беше кръвта е починал,видях в очите му истинско съчувствие.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НЕ РАЗБРАХ ТАЯ ОПГ СТЪРНИЩА ЛИ Е ПАЛЕЛА ИЛИ Е РАЗПРОСТРАНЯВАЛА ПОРНОГРАФИЯ...
11
1
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 месеца
ПРО***сТ НАРОД - търпи всичко !
10
0
 
12
 
! Отговори
Рамбооо преди 6 месеца
За операция в Пирогов ми поискаха 2 бр. бележки за кръв.Принудих се да заплатя 600 лв. на ромите чакащи пред центъра за кръводаряване, защото никои не пожела да дари кръв от роднините и приятелите ми
9
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки преди 6 месеца
ГДБОП разби мутрите !
8
0
 
6
 
! Отговори
DO 8 преди 6 месеца
TOВА Е от години бро ! никой не ги закача ! но народа верва на глупости че ГДОП раби всички мутри и престъпници у БГ ....
7
0
 
8
 
! Отговори
?!? преди 6 месеца
Не е трудно да се разкрие такава и във Варна. И не само за кръв, а и за бъбреци и каквато друга карантия ти трябва. Не трябва да си от ГДБОП, да ги намериш. Никой не ги закача даже
6
0
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 месеца
ГДОП арестува мутрите ! да ама НЕ !
5
0
 
16
 
! Отговори
Марсианец преди 6 месеца
Вие от къде сте бе? Отиваш да даваш кръв за близък и те отхвърлят като негоден. Идеята е да отидеш при диларите пред кръвния център. Ама ти се заинатяваш и отиваш на 150 км в Плевен където безпроблемно даряваш. Вие от Марс ли падате? Специално в Русе това се знае от повече от 10 години.
4
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Що за античовек е сложил минус под коментарът ми?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 2 и 3 - Без талива, щеле да е страшно.
2
0
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
До всеки център за кръводаряване има такива.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Престпна е, защото не го правите официално. И сега какво? Фанахте 5 човеюа и още тая вечер няколко ще умрът от липса на кръв! Това ли е закон? Това ли е правосъдие?