Тежък снежен уикенд: Заради зимната обстановка в редица населени места е обявено бедствено положение

Ето къде в страната положението е най-тежко
26 ное 2023 22:20, Красимир Ангелов
43
Тежък снежен уикенд: Заради зимната обстановка в редица населени места е обявено бедствено положение
Снимка: БГНЕС

Заради тежката метеорологична обстановка, бедствено положение беше обявено в редица населени места в страната.

В област Варна бедствено положение е обявено на територията на община Вълчи дол тази сутрин до овладяването на ситуацията, обяви кметът на общината. В понеделник е обявен неучебен ден. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов пред БТА. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение.

Всички села в община Провадия са без електрозахранване, ток има само в Бързица, информира кметът Димо Димов. Всички пътища там са заснежени, но проходими.

В област Габрово бедствено положение беше обявено на територията на община Трявна, съобщиха във Фейсбук страницата си от Общината. Бедственото положение е обявено след извънредно заседание на общинския оперативен щаб по-рано днес с всички ангажирани звена относно зимното поддържане, посочват от администрацията.

Въпреки неспиращата денонощна работа на ръководството на община Трявна и координиране действията с мобилизираните екипи на Дружеството по Закона за задълженията и договорите "Зимно поддържане", Районното управление на МВР - Трявна, Областното пътно управление - Габрово, пътен кантон - Трявна, Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трявна, ВиК- Трявна и електроразпределително дружество "Енерго Про", към момента обстановката остава усложнена.

В област Добрич със заповед на кмета на община Добричка Соня Георгиева е обявено бедствено положение, става известно от сайта на местната администрация.

Причините, посочени в заповедта, са падналият обилен снеговалеж, придружен със силен вятър, непроходими пътища от републиканската и общинската пътни мрежи, вследствие на снегонавявания, довели до откъсване на населени места на територията на общината. Както и високият брой села без ток и вода.

Соня Георгиева е обявила седем дни за бедственото положение в общината и въвежда в сила Общинския план за действие при бедствия и аварии, в частта му "План за защита при снегонавявания и обледенявания".

Със заповедта е обявен и неучебен ден 27 ноември на територията на община Добричка.

По-рано днес бедствено положение беше обявено в община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, публикувана на сайта на общината. Забранява се движението на автомобили по всички пътища в общината и се преустановява работата на детските градини и училищата.

Бедствено положение беше обявено в област Разград заради усложнената зимна обстановка, съобщи за БТА главният експерт в областната администрация Николай Атанасов. То е обявено със заповед на областния управител Владимир Димитров поради продължителния интензивен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания, както и заради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област. Срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември.

Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Има и много паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в населените места в региона, каза Атанасов. По думите му е създадена организация за отстраняването и премахването на дърветата съвместно с общинските администрации и екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Обявено беше бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Решението за това е взето след заседание на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени утре.

Във всички общини има населени места без ток и вода.

В област Търговище бедствено положение за 48 часа обявиха в община Омуртаг, съобщи за БТА областния управител на Търговище Гергана Цонева. Причината е усложняващата се метеорологична обстановка в региона, уточни кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Учебните заведения на територията на община Омуртаг ще бъдат затворени.

Силният вятър и минусовите температури затрудняват работата на снегопочистващата техника.

В област Шумен, без град Шумен беше обявено бедствено положение със заповед на областния управител проф. Добромир Добрев. Заповедта е за следващите 24 часа, съобщиха от областната администрация.

Обстановката на територията на цялата област Шумен е тежка. Екипите на всички ангажирани институции продължават работата по възстановяване на авариите по електропреносната мрежа, разчистване на пътища, паднали дървета и клони. Пуснато е резервното захранване към подстанция 1300 и се очаква водоподаването към град Шумен да бъде възстановено. Екипите от горските стопанства на Североизточното държавно предприятие са на терен и работят за отстраняване на дървета и клони от пътищата в региона.    

По-рано през деня бедствено положение беше обявено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица. (БТА, Йоана Димитрова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Хръц мръц преди 4 месеца
Дръева
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи ако някой си позволи да говори срещу промяната от силите на доброто е nутинисти, *** на Путин, копейкаджия. Да я ясно. Не само това, все пак сме с ДС подходи, ще го съдим за клевета. Нищо лошо да не се пише за ППДБ. Точка
17
0
 
2
 
! Отговори
Гугутка Заспалова преди 4 месеца
Нищо, следващият ще е като на Слънчака.....
16
1
 
6
 
! Отговори
Пълен Провал преди 4 месеца
Толкова неподготвени не сме били. Два дни след снега, половин България още няма ток. За чистенето не говорим. Вижда се, че в София само по булевардите е минато. За останалата част на България не ми се мисли. Иначе, добре, че не е Бойко и Фандъкова на власт. Щеше да има много мемета, снимки и мрънкане от жълтопаветните. Сега газят някъде дълбокия сняг и си траят, а може да са и без ток още.
15
2
 
1
 
! Отговори
Българопитек преди 4 месеца
Аз знам че е зима и пак тръгнах с бенвето с четирите деца и жената на път
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Cлaвa Пpoмeнe!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако навали 50см сняг направо ще закрият държавата.
12
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Оставка!
11
5
 
9
 
! Отговори
Емил преди 4 месеца
Браво на Правителството. Пусна тока на половин България.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв е тоя мокър и тежък сняг, много странен.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честит първи сняг! 20 см. сняг и ужас тока спира, парното на някои места също, влака София - Варна и той в почивка... Хора опомнете се завалял е малко сняг, не ни е ударило цунами. Когато завали дъжд - потоп, при снежец - ега я драмата, когато не вали пък Перник седи на сухо с месеци... А дали проблема не е в тия дето управляват? Ако от 20 см. сняг всичко замира то Финландия трябва направо да я затворят, но не става точно така... И сега какво - не. знаят, че зимата в България вали сняг ли?
8
4
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Гледам ги по новините.Мъже на години реват и се оплакват като госпожици.Зима е,вали сняг.Нормално е да има известни затруднения.
7
4
 
19
 
! Отговори
КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ГРЕЯНА преди 4 месеца
ПОЛОВИН МИЛИОН НАРОД БЕЗ ТОК И НА СТУДЕНО? ТРЯБВА ДА СВИКВАМЕ. НА РЮСНАЦИТЕ В ОКОПИТЕ ДА НЕ ИМ Е ТОПЛО?
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ко стана с контра настъплението. сняг кат сняг ще се стопи с власт или без, ама ако нема бело зельо е фира
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бедственото положение е за плямпащата нищо не вършеща власт.Видя се колко струват .Едно голямо Нищо20см сняг и вятър ами да зима е нормално е за сезона .Не е обаче нормално управленците да са некомпетентни и изненадани
4
4
 
28
 
! Отговори
Хаос от 10см сняг преди 4 месеца
Денков, а когато много сняг забръска, кво ще чиниш ти зимъска?
3
6
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 месеца
Който не му харесва почистването - другия път да гласува за Пеевски. Той обеща да чисти по-добре. Природата винаги наказва Глупостта. Колкото е по-голяма глупостта толкова е по-голямо наказанието.
2
12
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 месеца
Снега си е доста вятъра също потроши много дървета и навява. Почиства се нормално. 100 /СТО/ пъти казаха да не пътувате ако не се налага. Който разбрал - разбрал. Който не - няма и да разбере. Първите 2-3 дни след голям снеговалеж не очаклайте черни пътища. Винетките дето ги плащате са символични. В Гърция и Италия е 10поти по скъпо а сняг там не пада. От реване файда няма - опичайте си акъла.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На призива не пътувайте в лошо време най-стриктни се оказаха водачите на снегорини.