Честито Рождество Христово!

Свършват постите и обядът е блажен и много богат
25 дек 2023 07:00, Нели Христова
35
Честито Рождество Христово!
Снимка: БГНЕС

На 25 декември празнуваме Рождество Христово - Коледа, също позната като Божик или Божич. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар). В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г. В предимно християнските страни Коледа е икономически най-значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.

Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 г. сл. Хр. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември. С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като "слънце на правдата".

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха. Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Обикновено групите от коледари се състоят от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце. Навсякъде по къщите ги чакат с радост, освен ако мъка някоя, смърт или болест не са сполетели дома. От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището - кмета, попа, също и даскала. Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара. Домакинята дава сито с пшеница, което коледарите ръсят из къщата, за да се народи през идващата година. На някои места, ако в къщата има мома за женене, тя приготвя специален писан кравай за любимия си. После всички писани краваи се излагат на обществено място, за да се оценят кой колко струва и да ги откупят с наддаване. Всеки момък откупува кравая на момичето си. Пеят се песни за всеки от семейството - от най-възрастния (както по старшинство, така и по уважение) до най-малкия.

На Коледа всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. По традиция Коледа се празнува в нашата страна 3 дни. Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо.

Трапеза: пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка.

На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

На Коледната трапеза могат да се видят хлябове и питки с различни форми и шарки, които също са свързани с големия празник, а са и възпети в песните на коледарите. Много от тях според старите традиции са с формата на различни селскостопански сечива, с които се обработва земята, за да се роди житото, или върху тях са изрисувани и обозначени селските сечива, занаяти, покъщнина, домашни животни, без които животът в селото е немислим. Някои от тези важни за семейството фигури са очертани с орехови ядки, с ябълкови резени, други са оцветени, съобразно вкуса и въображението на стопанката. Освен тях се омесват и изпичат краваи или малки питки с кръстове, които се дават на коледарите, когато запеят на пътната врата. Върху някои от тях се поставя и по една паричка - символ на благоденствие и богатство.

Според най-старите традиции, брашното за тези религиозни хлябове или питки се пресява три пъти, за да стане "копринено", както се пее за него, а водата, с която се замесва, трябва да бъде донесена в бяло менче от девойка или млада булка в къщата, която още не е раждала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 6 месеца
Рождество Христова ,не са "традициите"- трапезите с ястията ,ходене на църква...."уж красивите слова" изпразнени от съдържание.Рождество Христова е всеки ден ,за тези ,които са добри ,честни ,живеят в истинността и справедливостта ,носят в сърцето си Христовата вяра .Колко са такива,празнодумци шестващи телевизиите и не само ?!.Не случайно е казано ,че ще дойде време ,когато ще вървиш дълго и няма да срещаш човек и когато го "срещнеш" ,ще знаеш ,че той е "Христовия човек" .Дошло е времето .
18
1
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 6 месеца
А ДАНО и ти и тия които ти дават поле за "изява"
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа - сияещата елха." - тва май вече е демоде. Напоследък забелязвам, че българите масово се отказаха и от коледните лампички и герлянди. 90те години всички тераси бяха украсени, сега има 2-3 на вход/блок (под 5% от домакинствата).
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГОСПОД ДА НИ ПОМОГНЕ ДА СЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ОТ МУТРИ, АКАДЕМИЦИ-ИЗМАМНИЦИ И РОДАТА НА ДС
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви православни, те се изпобиха и опротивяха на Господ.А ислямистите даже затвориха Витлеем.
14
5
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Честит св. Спиридон Тримитунтски чудотворец на всички истинно православни християни! Рождество Христово по светоотеческия календар е на 7-ми януари. Днес е коледа по новия папски календар, а нея празнуват всички езичници, еретици и разколници.
13
10
 
3
 
! Отговори
Християнка преди 6 месеца
Госпот Бок се роди.
12
7
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 6 месеца
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ ДОСТОИНИ БЪЛГАРИ.НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И СЛУГИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ САМО НЕЩАСТИЯ.
11
5
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 6 месеца
Не разбирам, защо при католици и протестанти, Рождество е по - важен празник от Великден. Няма логика. Възкресението и надеждата за вечен живот, не е ли по - важния празник ?
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Весела Коледа,живи и здрави да сте и моля да триете коментарите на сатанистите,които се гаврят с празника.Не е нормално да пишат такива неща,а вие да ги толерирате.
9
5
 
13
 
! Отговори
Зори преди 6 месеца
Честито Рождество Христово! Светли празници на всички!
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИХТУС, Иисус е Божият син, който както ни уверяват, е роден от Дева Мария след Непорочно зачатие. Това е Чудо, защото не е реално. Но е обяснимо. Дева Мария е ползвала услугите на неизвестна сурогатна майка.
7
7
 
5
 
! Отговори
Мамудун сики преди 6 месеца
Днес е празник на шeйтaнитe!Честит ви празник!
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Благодаря, но Рождество Христово е на 7 януари.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Честито Рождество!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Честита Коледа, Живи и Здрави!
3
5
 
4
 
! Отговори
ИХТУС преди 6 месеца
Християнство не признава дже.ндърството и Истанбул ската конвенция. Защото се казва в Словото,че има мъж и жена. Жената(***) е от реброто на Адам. Още ли мислите, че Рождество е вашия празник? Иисус е Божият син. Дошъл да ни покаже Божият път и да ни спаси от греха, чрез Неговата смърт на кръста. Иисус ни изцели от всяка болест. Мислите ли, че сте наистина християни? Помислете и решете. Бог носи мир и любов.
2
4
 
7
 
! Отговори
Рождество Христово преди 6 месеца
Нелката изобщо не разбира от Православие. Слава във висините Богу, на земята - мир, между човеците - благоволение.
1
2
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 6 месеца
Честито на всички Българи, и нека бог ни закриля.