КНСБ: Само кафето и водата ще поскъпнат като въведем еврото

Ръстът на заплатите е малък според Пламен Димитров
Обновена: 12 фев 2024 08:28 | 12 фев 2024 06:09, Петър Бойчев
99
КНСБ: Само кафето и водата ще поскъпнат като въведем еврото
Снимка БГНЕС

„Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци след приемането на страната ни в еврото, но останалите стоки и услуги няма да поскъпнат ако бъдат взети мерки. Нека погледнем Естония и Латвия, които преминаха от валутен борд към прием на еврото. Там имаше мимолетна инфлация – от половин до 1% на стоки, които се виждат". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA.

„Заплатите там растат с доста сериозни темпове. За десетте години след влизането им в еврозоната, в тези две страни има двуцифрено нарастване на възнагражденията", поясни той.

Димитров цитира изследване на КНСБ в България по методика, която е международно сертифицирана. „Сам човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа. Тричленно семейство се нуждае от около 2600 лева на месец", каза синдикалният лидер. От известно време КНСБ не изследва четиричленни семейства, защото те вече не са средностатистически, поясни той.

Според статистиката има поскъпване на издръжката на годишна база от 156 лв. за тричленно семейство и малко под 90 лева за едночленно домакинство. „Истината е, че през тези 2 години и половина, когато започна ръстът на инфлацията - в края на 2021 г, успяхме да компенсираме средната инфлация, която е около 30%", каза Димитров и обясни, че тяхната методика изследва как се живее прилично, а не богато.

Той призна, че ръстът на заплатите също не е малък. „Те са двуцифрени, компенсираме инфлацията, а оставаме по-бедни", заяви синдикалистът.

"Независимо от успокояване на енергийните фактори цените на производителите продължават да растат. Оттам инфлацията на много стоки и услуги бавно, но сигурно продължава да расте", каза синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Хук преди 2 месеца
До Евро и Лев. предполагам ,че не си излизал от ограниченият си хоризонт ,ако знаеш значенито на тази дума.Обиколил съм доста дестинацйи служебно и туристично,във всяко обменно бюро левът е мило видян и се обменя без ограничения. Левът ,като основа на държавноста за винаги.Златният български ЛЕВ преди ВСВ е бъл по силен от швайцарският франк
89
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 месеца
До Гошо 91 Ало аптекаря. Освем хапчетата можеш ли да коментираш нещо като нормален човек ? Я опитай да видим какво ще стане .
88
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
И тоя не си е пил хапчетата.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не го слушайте този тотално изтрещелия на снимката. Дори само кафето да поскъпне не трябва да се въвежда еврото в България, но според мен всичко ще поскъпне. То сега цените в България надминаха западно-европейските.
86
0
 
8
 
! Отговори
gogo преди 2 месеца
на кой се продаде и ти бе едноклетъчен ендивид?!най-ми е любимо е такива като тебе, които и 5ст не разбират от икономика да се изкажат колко са веуики :Д:Д слушайте/четете мнения и прознози на специалисти на платени пионки ;)
85
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
кафето в задунайская е по скъпо от кафето в италия. тоя кога за последно е бил трезвен?
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажи ми, Пацо, от какъв зор ще заменяме лева с евро: навремето нашите деди цели 145 години са запазили българския лев, а сега Боце Б., Пеевски и тримата канадци искат да го сменим? Защо бе, ще цъфнем и ще вържем ли? Остави тримата от ПП и Габриел - те не са българи, а Мара си е сменила и фамилията, Боце драпа да не влезе в списъка Магнитски, а хиперактивният Пеевски - да излезе оттам. Ами ти за какъв чen се бориш?
83
0
 
3
 
! Отговори
Пламен Димитров преди 2 месеца
Винаги съм бил на ясла и мотика през живота си, не съм пофатал. Ку бех пофатал мотика, дал щех ви говоря глупости? Абе, кво да ви каа, ний от КНСБ, ку стане тва с поскъпвнаето на кафето и водата, ще започнем да снабдяваме населението с безплатно висококачествено кафе и вода. Трябва да направим нещо с полза за хората в своето съществуване, стига сме лалажийствале с десетилетия;)))
82
1
 
0
 
! Отговори
И какво по-хубаво от преди 2 месеца
това? Най-накрая *** като този ще започнат да работят тъй като няма да могат да си позволят да пият кафета по цял ден! Win-win е ситуацията!
81
0
 
3
 
! Отговори
Рамбо преди 2 месеца
Ние определени към Русия, и ако приемаме валута на по-силна икономика, това може да е само рубла или валутата на БРИКС. А това с еврото е обикновен фашизъм!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето още един предател, който десетилетия стриже народа и трябва да бъде обявен за враг на народа, с доживотна присъда в каторжна колония!
79
0
 
9
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 2 месеца
Всичко е точно ще има Сглобка ще има и лапачка и народа пак ще го мачкаме..
78
10
 
4
 
! Отговори
Евро и Лев..? преди 2 месеца
Евро -с евро можеш да си купиш всичко, във всяка държава, ще ти обменят навсякъде по света........ Лев - навсякъде по света те гледат, като варварин и руска под. метка...
77
1
 
3
 
! Отговори
Ксюша преди 2 месеца
А пък Русия е в рублазоната.
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо давате примери с други нормални държави след като България не е нормална държава, с нормални хора, а само алчни некадърници останаха! Ще видите какво ще стане, всичко дето е в лв ще стане в евро! Двойно поскъпване на всички услуги ще има! Оттам и всичко друго ще се вдигне. В ЦЯЛ СВЯТ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИ И ДЕПОЗИТИ СЕ ВДИГНАХА С ЦЕЛ ДА СЕ НАМАЛИ ИНФЛАЦИЯТА, САМО В БЪЛГАРИЯ БАНКОВАТА МАФИЯ НЕ И ПУКА ЗА ИНФЛАЦИЯТА, ВАЖНОТО Е ДА СИ ПРАВИ ПЕЧАЛБИТЕ!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да давате бюджети за тийм билдинги и вечери ги дайте за тестове за наркотици и уволнете положителните както се прави в света?
74
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще пием по-малко, но по-хубаво!
73
2
 
18
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Малиии такива хора във власта.Лошото е че всички са такива!
72
1
 
15
 
! Отговори
Справедлив преди 2 месеца
До ДИМИТРОВ - Защото те са бъдещето на България - бъдеща подкрепа на мафиото-олигарсите !
71
3
 
21
 
! Отговори
Справедлив преди 2 месеца
Това е целта и възможностите на " демокрацията ", постоянно повишаване повече на цените и по-малко на доходите.Така се имитира икономическо развитие. Пълна заблуда за обществата