България ражда деца, но не ги ражда в България

За първи път у нас проплакаха по-малко от 50 хил. бебета
22 фев 2024 17:30, Нели Христова
168
България ражда деца, но не ги ражда в България
Снимка: Pixabay/Pexels

За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000.

49 610 са новородените за 2023 година, показват данни на Индекс на болниците. Това е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022-а.

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хил. на година през 2019 г., но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени - с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума – 2009 г.

Понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, коментира д-р Антон Тонев, съветник на здравния министър проф. Христо Хинков, пред “24 часа”.
Причините за все по-малко бебета са комплексни - условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях, категоричен е той.

Според д-р Юрий Хранов от “Майчин дом” това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори.

"Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България", казва той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция. Тя е приета в държавния бюджет. "Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен начин", обясни съветникът.

В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета - над 2 хил., са "Майчин дом", "Шейново" и "Надежда" в София, както и "Селена" в Пловдив.

А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците

през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48

Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

В България се запазва и тенденцията ражданията със секцио да са повече от естествените раждания. През 2023 г. естествените са под 50%, тези с цезарово сечение са достигнали 51% от всички раждания. Причините, поради които жените предпочитат секцио, са различни.

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота. За това раждат планирано чрез цезарово сечение, разказват акушер-гинеколози пред "24 часа".

Секциото крие много рискове, категорични са експерти. Затова и препоръките на СЗО са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на асистираната репродукция - инвитро”.

Добрата новина е, че процентът на ражданията с починали деца за 2023 г. се запазва - 0,5%

Новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи са 12,32%. Това е повече в сравнение с предходната година, показват данните. За д-р Хранов причините са промененият двигателен и хранителен режим на майките, както и новите технологии оказват влияние.

"Жените нямат физическа активност, искат кариерно развитие. Някои неглижират затлъстяването, както и храната, която съдържа неблагоприятни вещества. А това влияе на майката и бебето", уточни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
3
 
! Отговори
Аха преди 2 месеца
Държавата са си хората, вие да не сте много качествени?Избирате американски партии като ПП и ДБ или финансирани от ЕС като ГЕРБ,да ама тогава ще приемете масова миграция на Афганистанци и д-р.Такава е тяхната политика.Вижте си вашия манталитет първо,идеални условия няма никъде!В западните държави където бягате и жените работят,а не са мис силикон.Почнете от вас самите.
108
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първото голямо намаление на раждаемостта започна когато СДС завзе властта след 1989 година. После по времето на управлението на тройната коалиция 2005-2009 имаше надежда, че ще се оправим и раждаемостта доста се повиши, но през 2009 мутрите завзеха властта и нещата пак тръгнаха надолу.
107
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
"Според статистиката ... но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени ... със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума 2009 г." +++ Няма изненада. ГЕРБ завзеха властта през юли 2009 година и жените спряха да забременяват и така 15-16 години. На практика ГЕРБ не са излизали от властта даже и след като Бойко Борисов вече неже премиер. За да се раждат повече деца, трябва да махнем мутродемократите от властта.
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 135, защото те мъжете в нашето общество не са длъжни за нищо и никого. Нали си чувал "Ама той има златни ръце, но не му дават шанс". Ей това е отношението тук. А жените са им длъжни. Докато жените трябва да работят наравно с мъжете за да издържат семейство... положението ще е такова. В крайна сметка оцеляването на една жена е по-важно от раждането на деца. Няма как интелигентни жени да раждат и после да. му мислят. Мъжете и преди това, и след това не мислят.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо не се дискутира това, че има жени, принуждавани директно или индиректно от мъжете, които са ги забременили, да правят аборт.
104
5
 
7
 
! Отговори
Истината е, преди 2 месеца
че жените имат право да решават кога и дали да раждат независимо от тъп0тиите на държавата. Също имат право да решават за аборти! В крайна сметка не забременяват щот са си го помислили само! И трето жените ще раждат където и както си решат. СЗО да си бръщолеви каквото си иска. Държавата да си прави стратегии... в крайна сметка индивида е пред обществото. Ако няма индивид, няма да има общество. Едно дете е повече от достатъчно и ако вземе чуждо гражданство още по-добре! За тази държава - толкова!
103
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Като ги менкате постоянно как да стане и дни теста платен не е като в Германия. *** ли е бащата или полицая кой е реалния родител , а не да пишете не известен, абсолютна Дева Мария. Накрая депутат блъснас колата убил на Дева Мария детето понеже вярва във Алах. За това раждат в чужбина и финансовата подкрепа има и дом не барака гътната от общината.
102
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Само за едно съжалявам, че не се махнах навреме!
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България не заслужава българчетата. По-добре да се раждат германчета, испанчета, белгийчета. България си получава заслуженото , водена от поколения комунисти и агенти на Държавна сигурност.
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България не ражда. Българчетата се раждат от майки-българки, женени за българи, които още живеят в България и за които на тия тиквеници в центъра на София грам не им пука. А родените тук пакистанчета, Афганистан чета, сайгончета - това не са българчета
99
1
 
5
 
! Отговори
Хайнрих преди 2 месеца
Дано поне ви плащат за просташката ви пропаганда.
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До "Истински" мъж 103 - Само че 95% от вас не могат да се изхранят, ако в дома им не влиза и женска заплата.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До "Истински мъж" 103 - Само че 95% от вас не могат да се изхранят, ако у дома не влиза и женска заплата.
96
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой нормален би искал да роди в Държавата на "нотариуса", "тиквaта" и "свинечовека"???
95
0
 
7
 
! Отговори
ок преди 2 месеца
Възможно е, но официалните данни на НСИ още не са излезли, там ще е по достоверно.
94
3
 
8
 
! Отговори
Бойко Ердоганова преди 2 месеца
Не берете грижа, ще помоля Тайпи да ни изпрати един два милиона анадолци, те така или иначе са към 90 милиона вече...
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Женска гледна точка: Жено, права си. Младите са лигльовци. Трябва да си намериш по-възрастен мъж. Не се шегувам.
92
4
 
10
 
! Отговори
До истински мъж преди 2 месеца
Един такъв като теб обикновено няма шанс с жените, които така напоително осъжда. Да не беше пропускал уроците по български език - правописът се учи до 7 клас, защото после нещата очевидно са изгубени. Научи се първо на правопис и тогава ще приемаме твоите, макар и нежелани, съвети. Спокойна вечер!
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обърнахте ли внимание, че страната ни е първа по брой аборти в ЕС? Мисля, че решението се натрапва от само себе си.
90
1
 
1
 
! Отговори
истински мъж преди 2 месеца
Грешка,визирам коментар 113