ЕС: Хич и не се цупете, свършете нещо!

Дясната ръка на Барозу с откровения за действителността у нас - корупцията, престъпността, безнаказаността...
28 ное 2008 11:18,
113
ЕС: Хич и не се цупете, свършете нещо!
Снимка: europa.eu

"Не мога да приема, че прилагаме двойни стандарти, били сме строги и с други държави. Ние сме честни с България и ясно казахме, дори написахме какво очакваме".

Разочаровани, но с надеждата, че нещата с най-бедното другарче в ЕС ще се оправят - така генералният секретар на ЕК, смятана за дясната ръка на председателя Барозу, Катрин Дей охарактеризира положението между настоящата драма България - ЕС.

Човекът, който наблюдава изкъсо изготвянето на докладите за усвояването на еврофондовете и напредъка на съдебната реформа и борбата с престъпността в България, смята, че проблемът ни е в липсата на система, която да работи ефективно срещу финансовите измами и престъпленията въобще.

"Ние искаме да видим резултати. Искаме да видим, че хора се пращат на съд, когато има доказателства, че съдът взема решение и признатите за виновни си носят последствията.

Съществуващата съдебна система в България не функционира от гледна точка на получаване на резултати. И точно тук очакваме подобрения в резултат на полаганите усилия", подчерта тя.

Дей обаче е на мнение, че решението за приемането на страната в Евросъюза е било правилно и сподели, че през 2006 година Европейската комисия се изявила като гарант за България пред скептиците от Западна Европа.

Дясната ръка на Жозе Мануел Барозу иска на всяка цена да разсее натрапилото се впечатление, че България е синоним на корупция и престъпност.

И призна, че комисията е настоявала членството на страната в Евросъюза да не бъде отлагано.

Днес обаче Катрин Дей смята, че България има сериозен проблем, а именно няма система, която успешно да се бори с престъпността.

"Искаме България да достигне минималните приемливи стандарти на една система на върховенство на закона. Покажете ни, че съдебната система работи. Че когато някой наруши правилата, системата е способна да го вкара в съда и ако има доказателства за вина, да бъде обвинен и осъден", каза тя.

Според нея загубата от над 200 милиона евро за България не е драма – случило се и с Полша, но преди влизането й в ЕС.

Не може да има страни, които не се представят добре, когато става дума за средства на Европейския съюз, за търговска или за която е друга политика на съюза.

Генералният секретар на Комисията обаче не приема обвиненията в двойни стандарти.

"Реакцията на българското правителство беше плод на разочарование и безсилие. Познавам и министър Грънчарова, и вицепремиер Плугчиева. Разбирам яда им – те правят всичко, което могат, и то пак не стига!

Какво следва оттук нататък – Катрин Дей не знае колко дълго още България ще бъде под специално наблюдение, но вярва, че в страната има достатъчно политическа воля.

"Искаме да сме верният приятел, който понякога ще казва право в очи неприятните неща. Ние сме на ваша страна и искаме да ви помогнем да се справите. И не мислим, че ще е от помощ да наложим предпазна клауза", завърши Дей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ima pogovorka "kuchetata si lajat - kervanat si varvi". Bratja kucheta stiga sme lajali, daite da sprem kervana !
111
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Г-н Главен прокурор, Катрин Дей Ви подсеща...:" Покажете ни, че съдебната система работи. Че когато някой наруши правилата, системата е способна да го вкара в съда и ако има доказателства за вина, да бъде обвинен и осъден..." А и г-н Йорг Воян отбеляза: "Ние можем да посочим проблемите в България и да работим с вашата съдебна система, но не можем да я променим..."Преди време се напънахте и обявихте, че създавате група прокурори за разследване на злоупотребите с еврофондове но..., ще повярвам в искренната Ви загриженост, само ако организирате веднага такова група и със същите права, за разследване на крупните злоупотреби и със бюджетни средства...., защото европейците ЗАСЕГА не се "вързват" на номера с "групата"..., а и ние също...Можете, Г-н Главен Прокурор, да подведете под отговорност Премиера и ресорните министри по тезата за ..." създаване на организирана престъпна група..." Нали помните и онзи текст от Конституцията:Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ....(3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ...Г-н Главен прокурор, " ВРЕЕЕМЕЕЕТООО, Е ВАШЕ"!!!
110
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
***.а пак сте чели грешния доклад не тоз дет ви пратихме :)))))))
109
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Много,ама много си *** ! По-добре млъкни,че се излагаш ...Или само провокираш !
108
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 15 години
Абе 107 я виж как живее средния американец и средния руснак и пак ми кажи, че предпочиташ Русия.
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Vie tupi li ste . Po dobre da sme kum Russia otllkoto kum USA MAIKA IM DAIBA :@
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виж какво, не желая да знам кой кмет как се казва, ама изобщо... повече ит теб владея изкуството да преценявам хората явно... когато един управник е добър , не крия положителната си оценка... но Вашите кметове са само няколко такива... обаче какво направиха с държавата?! абе какво ти отварям очите пеленаче такова, то от далече си личи че си захапал партииния билет и в очите ти само отражение на карамфили може да се види... не важиш, щом си заслепен и само с един цвят оприличаваш всичко в държавата... жалък си...научи се да виждаш Цветно , а не едноцветно! бъди здрав и се моли това което са преживели 1997г твойте родители да не го преживееш и ти... всъщност , защо да те щади съдбата... нужно ти АМА БОЛЕЗНЕНО ДА СЕ ОТРЕЗВИЖ!
105
0
 
0
 
! Отговори
Kris преди 15 години
Кмета на общината за която ти говоря се казва Запрян Дачев, осведоми се първо за него и тогава давай оценки! Ела в община Марица, най-червената община и виж какво е развита община и то 4 мандата под червено ръководство!!! Радвам се , че има трезвомислещи хора като варненеца, евала на този човек :П
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледайте си кефа и не мислете за глупости! Със здраве до всеки! Жиовта е хубав и слънцето свети и толи всеки! :)
103
0
 
0
 
! Отговори
Варненец преди 15 години
Борка,Борка, такъв!И по математика толкова си "добър",колкото и като програмист,вероятно. Изрично съм написал,че в семейството са влезли 1800 лева за един месец,защото ДВЕТЕ събираха подписи - братовчедката ми и дъщеря и! Ако не можеш да извършиш елементарните аритметични действия - / 30 дена х 30 лева=900лв. / х 2 /за двете/ = 1800 лева,явно ти дават парите не за програмист,а да бълваш глупости по форумите.
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Евалата Борка :) този Варненец от дума не разбира, ама то комплексарите вари ги печи ги все тая... к'во му се обясняваш на този... аз съм бил злобеел за неговата заплата! :):):) хехехе..й май не му стига щом се самоизтъква, проблема си е негов.. ти момче учи.. така трябва и човещината си запази!!! наблягай на приходите, но не робувай на парите :) всичко най-хубаво от квалифициран Софиянец... пазете София, тя не е само на Софиянци.. а на всички българи, стига са роптали по нея..!!!
101
0
 
0
 
! Отговори
Борката преди 15 години
До Варненеца :)Явно не можеш да смяташ. С 30 лева дневно за 30 дена се изкарват 900 лева :) Ако наистина зимаш 4-5 бона и така на широки ги закръгляваш, нямаше да даваш примери с 30те лева на ден :)ДОЛУ КОМУНИСТИТЕ. ПРЕДЛАГАМ ПУБЛИЧНО ИЗНАСИЛВАНЕ НА ВСИЧКИ ТЯХ И СЛЕД ТОВА ЛОБОТОМИЯ, АКО БЮДЖЕТА НЕ ГО ПОЗВОЛИ, ДИРЕКТНО ДА ГИ ХВЪРЛАМЕ ОТ АСПАРУХОВИЯ МОСТ!!!
100
0
 
0
 
! Отговори
Борката преди 15 години
Само да поясня. Брутната ми заплата е около 2500 лева. Чисти получавам 2002.31 лева. Т.е. плащам около 500 лева данъзи и осигуровки. С политика не съм се занимавал. Работя като програмист благодарение на себе си, тъй като сам си плащам образованието в НБУ. Майка ми е бивша учителка, а баща ми - емигрант в Испания.ДОЛУ КОМУНИСТИТЕ!!! През 1996 година, майка ми взе заплата и си купи един маргарин, един хляб, половин килограм сирене и дамски превръзки. За да оцелеем, баща ми продаде колата, която използваше за такси и емигрира!
99
0
 
0
 
! Отговори
poserko преди 15 години
narygaha ni go wsichkiiebem im mama_ta im iebemizklatiha ni i nashte sobstweni poserkowciinteresa klati fesa
98
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Варненец,в кой завод във Варна работиш,ако не е тайна?
97
0
 
0
 
! Отговори
СЪЩО ТАКА КВАЛИФИЦИР преди 15 години
... и изобщо не ме интересува да забелязвам какъв труд полагаш!!! не ме интересува, нито въпрос за това съм ти задал, ти си един обикновен ! пази боже от такива като теб... не вярвам да си лош човек, нито злобен, но помисли колко в нищета живеят сега!! в родната ни България... с таз твоя заплата по-добре си купи книжки за духовната страна на съществуването, че май високата заплата очите ти е замъглила! всичко най-добро ти пожелавам! НЕ СЕ ВГЛЕЖДАЙ ТОЛКОВА В ПАРИТЕ, ТЕ СА САМО СРЕДСТВО ЗА ДА ЖИВЕЕ ЧОВЕКА..
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ех тез комплекси... как долови че злобея бе безличник... всеки които си показва фиша, както ти го правиш си е чиста проба КОМПЛЕКСАРЧ... халал да са ти парите, халал да е завода Ви Варненски, ти слез на земята и се вразуми, не се перчи с имане и пари... зле говори за теб самият... не ти завиждам нито за заплатата нито кой ти я дава.. :) имам си достатъчно и съм доволен, но не се перча... ама ти си типичен български комплексар... не ми слагай мисли за злобеене в мойта глава без да съм влагал аз такъв в писанията си! глей ги ти! бързат да се изперчат! я заминавай на запат като си толкова серт, прав ти път! квалифициран бил... за какво! човештина никаква в теб не прозира...
95
0
 
0
 
! Отговори
Варненец преди 15 години
Научи се първо да пишеш на Кирилица,а не на тази маймуница!Едва успях да ти прочета" бисерите". Не съм искал да парадирам със заплатата си,но го направих заради 2-та бона на "Софиянеца" от Плевен - Борката. И ако искаш да знаеш,тази заплата я получавам за високо квалифициран труд.Ако се "изнеса" на запад,ще вземам същите цифри,но в евро. И забележи - не работя в сенчестия бизнес,а в завод,където средната работна заплата е 1200 лева.Така че, не злобей повече по форумите. Отвори си очите!
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
:) *** такъв :) руския го обожавам, но мерзавци и циници като теб само го загрозават!! :):) ти първо диалог нормале на човешки език се научи да говориш, после ме поучавай ... !
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сперво научись по русскии,. болгорскии дикарь Без нас руских вам никуда.ПРОПОИДЕТЕ НА ВСЕГДА.