БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши

Йотова: В ЕП се изиска много политически и житейски опит
Обновена: 28 май 2014 11:31 | 28 май 2014 11:18, Анисия Иванова
138
БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши
Момчил Неков. Снимка Facebook

БСП няма да окаже натиск върху излезлия начело в листата на "Коалиция за България" за Европейски парламент Момчил Неков да се откаже от спечеленото си място. Той трябва сам да прецени какво решение да вземе. Това каза пред БНР евродепутатът Илияна Йотова.

Неков е най-младият кандидат в листата на КБ и бе поставен под №15 - същия номер, под който бе и "Коалиция за България" в интегралната бюлетина на евровота. Той обаче събра много предпочитания с преференциалния вот и твърде вероятно е да измести водача на листата и лидер на БСП Сергей Станишев.

„Аз нямам нищо против, нека Неков да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него“, каза Йотова.

Още по темата
Тя бе категорична, че каквато и да е причината за тези над 30 000 гласа, които е получил, БСП ще спази закона и върху него няма да се окаже натиск, но според нея БСП е подценила в голяма степен преференциалния вот на евроизборите.

Тя определи ситуацията като горчив опит за партията при следващо гласуване. „Хората явно не са разбрали какъв е бил смисълът на дясната и лявата колонка. На следващите избори ще бъдат по-ориентирани, надявам се“, допълни тя.

Според Илияна Йотова е рано да се говори кой ще е кандидатът от България за еврокомисар. Тя е на мнение, че не трябва да има емоционални решения след резултатите от вота в неделя: "Прекалено е силна болката, прекалено е силен шокът. Лично аз не го очаквах нито като резултат, нито като участие на структурите на БСП, нито като отношение към тези избори".

Зам.-председателят на изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов категорично заяви пред Нова телевизия, че Неков не трябва да се възползва от преференцията. Стоилов обяснява случилото се като едно щастливо съвпадение на две числа – това на коалицията и на индивидуалния номер.

„Аз ако съм на неговото място, смятам, че той не трябва да се възползва от тази преференция“, заяви той. В листата има толкова много хора, част от тях доста по-популярни от него и с доста по-ясно заявени позиции, той попадна в нея в най-последния момент, обясни Стоилов.

Депутатът от БСП и член на партийното ръководство Антон Кутев приветства изцяло идеята за преференциален вот и всякакви форми на мажоритарно гласуване. Проблемът с излизането на Неков в първа позиция в евролистата на БСП е дошъл частично и от Изборния кодекс, коментира той пред bTV.

„Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултата”, коментира той и припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.

Според социалиста анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. „Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

„Дали става въпрос за образовани хора или не, необразованите също са български граждани, но според мен голяма част от тези преференции са съзнателни и са заслужени, други са пренасяне на цифрата от едната част на бюлетината в другата. Изборът на партията под №15 обаче е съзнателен и това няма как да се оспори”, каза още народният представител. Той добави, че през цялата кампания номер 15 е повтарян на всеки митинг на левицата и при всяка среща на кандидатите с хората, във всяка една медия и всяка една реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
rave преди 9 години
До МАРГАРИТА,Dobre 4e ne go naro4ihte za gei A toi si e mai Toi mnogo dobre znawe 4e tova e golqma dre6ka i nikoi ne bi go izbral...Tozi v nikakuv slu4ai ne e socialist!!!Poddade se na spekulaciite na jurnalistite, i maika mu s pravo se pritesnqva za nego,,,mnogo e zelem o6te
124
0
 
1
 
! Отговори
не слушай изхабените преди 9 години
Момчиле, изобщо не харесвам БСП. Но,теб поддържам от цялото си сърце. Не се поддавай на натиска. Издухай този лицемер Станишев. Млад си, образован си. Не слушай Йотова. Тя имаше ли опит, когато отиде в Брюксел. Години наред мълча като пукел до Станишев на нрибуната - докато се уреди. И другите които те притискат го правят защото очакват облаги от Станишев. Застани си на мястото - отивай в Брюксел. Не слушай Мая Манолова, че това било грешка. Не слушай службогонците и подмазвачите.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши.Не врат, ами шия.
122
0
 
1
 
! Отговори
МАРГАРИТА преди 9 години
МОМЧИЛ В БРЮКСЕЛ! НИКАКВО ОТСТЪПЛЕНИЕ. СТАРИТЕ МУЦУНИ В ПЕНСИЯ!
121
0
 
3
 
! Отговори
десен преди 9 години
Момчиле ,млад си ,образован си ,заминавай за Брюксел ,трупай опит и знания ,отстоявай интересите на България ,бори се за нея ! След 5 години се върни и оглави партията ,реформирай я - като Френската левица например ...На България й трябва силна левица и силна десница ,а не *** като Бареков или Доган !!! Успех ,момче !!!А иначе гласувах за Реформаторите и с преференциален номер 2 !!!!!
120
0
 
3
 
! Отговори
логично е преди 9 години
При поставено условие - ако няма подчертана преференция Вота да се брой за водача на листата..........логично би било......преференцията за ИЗМЕСТВА водача и автоматично водача да отпада
119
0
 
4
 
! Отговори
*_* преди 9 години
Хахаха Кутев пак е избухнал:-))) герб ги натиснали да има преференциален вот:-)))) *** все някой им е виновен на тия, бееее!
118
1
 
6
 
! Отговори
ant преди 9 години
Заминаваи без колебание Неков. С какво са по горе от теб тези дърти ,закостенели пранги .
117
0
 
7
 
! Отговори
жалки сте преди 9 години
Бяхме против това преференцията да измества първия. .." че то тогава за какво изобщо да я има! Тия от БСП са супер гнусни и нагли ... да не можеш да изместиш първия и от къде на къде?!?! Не е ли идеята хората да решават, а не маймуните в партията!
116
0
 
7
 
! Отговори
Владо преди 9 години
Партията спуснала листа, те ще ми я пренареждат, айде де !
115
0
 
18
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Като не е за Брюксел ,защо сте го сложили в листтата. Аз мисля ,че човекът е по-свестен от всички партийци преди него ,защото са ги редили разни намазани пеливани! Не се отказвай приятелю,*** в Брюксел и защитавай КАУЗАТА БЪЛГАРИЯ -НАШАТА РОДИНА. Хората ще ти благодарят!
114
0
 
7
 
! Отговори
Георги Димитров преди 9 години
Другари ! Обсъдихме положението в нашата партия и забелязахме, че на фона на постигнатите успехи се забелязват и някой слабости. Ще поведем безкомпромисна война със слабостите и за да не се допускат и в бъдеще такива грешки решихме в изборните бюлетини на първите 115 места да бъда аз.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля, грубияните да се въздържат от крясъци - има отрезвително, а също и успокоително. Насочете се в правилната посока... И така, нищо лошо не виждам, че на един млад човек му изгря звездата (възможно е да е съвсем планомерно); това ми дава надежда, че има хора в БСП, които мислят. А младежът може да се окаже достоен, дори по-, от други наши представители. Пожелавам му го. Затова естествено е нужно да му подадат ръка-настоящите депутати.И ... ще внимаваме! Това се отнася за всички.
112
0
 
11
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО преди 9 години
Аз нямам нищо против, нека Неков да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него, каза Йотова.Госпожата Йотова се е родила с огромния житейски и политически опит в с Сливница! МОМЧИЛЕ, ДРЪЖ СЕ И НЕ СЕ ПОДДАВАЙ НА МАНИПУЛАЦИИ! МОМЧИЛЕ ВЗЕМИ СИ МАНДАТА И ПРАВО В ЕС -БРЮКСЕЛ. ПТИЧЕНЦЕТО ЕДИН ПЪТ КАЦА ВЪРХУ РАМОТО.А СЕРГЕЙ ДА ...
111
0
 
16
 
! Отговори
Йотова ,млъкни преди 9 години
Госпожата Йотова се е родила с огромния житейски и политически опит в с Сливница,а Неков го няма и не може да го придобие,ама иначе никакъв натиск не оказваме,пази боже,като иска да ходи в Брюксел,не сме го сложили ние в листата я!
110
0
 
15
 
! Отговори
ставри преди 9 години
То да не си помисли някой,че има натиск над Неков.Натиск няма,ама никакъв натиск няма.
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момчиле от мен да знаеш - откажеш ли се сега, утре няма повече да си член на партията майка. Ще намерят начин да те изгонят и така ще ти го набутат, че свят ще ти се завие. Затова никакво отказване, иначе си дотук моето момче.
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момчиле, герой с такова име България вече има. От теб зависи да станат двама.
107
1
 
7
 
! Отговори
винаги верен на БСП преди 9 години
Другарко Манолова, къш в Кюстендил да береш сливи.Тоя Неков не го пускайте в Брюксел, той в никакъв случай няма да защитава БСП.Не ни трябват хора които ще предпочетат да защитават България вместо БСП, той не е от нашите хора, права е другарката Йотова, той не е проверен.Ако изберете мен, готов съм да ви служа вярно срещу заплащане.
106
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момчиле, ако сега в момента се направи референдум дали да се откажеш 99,99 % от българите, независимо от партиите, ще са против. Това не е случайност, а знак от съдбата. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ.