Блъснеш ли човек в парка, затвор все едно е на зебра

Петър Славов от РБ е внесъл такава поправка в Наказателния кодекс
8 яну 2015 17:03,
22
Блъснеш ли човек в парка, затвор все едно е на зебра
Снимка: архив Булфото

Депутат от Реформаторския блок предлага, ако шофьор блъсне човек в парка, да се наказва също толкова строго, колкото и ако го удари пиян или на пешеходна пътека.

Петър Славов е внесъл изменение в Наказателния кодекс, с което иска водач, блъснал пешеходец в парка, на детска площадка или в друга пешеходна зона, да лежи задължително в затвора.

Още по темата
Според сегашните текстове наказанието, ако удариш човек на пешеходна пътека, е лишаване от свобода от една до пет години при причиняване на тежка или средна повреда и от две до осем години при особено тежки случаи.

Ако бъде причинена смърт – наказанието е затвор от три до десет години, а при особено тежки случаи - от пет до петнадесет години.

През последните години се случиха редица инциденти с пешеходци на територията на пешеходни зони, в паркове, градинки и дори детски площадки, някои от които с тежки или фатални последици, припомня в мотивите си към поправката Петър Славов.

Според него обществената опасност на това да се причиняват произшествия в пешеходни зони и да се застрашава животът на хората в тях също е голяма.

Предвид, че движението на автомобили е забранено в тези площи и въпреки това някои водачи си позволяват да нарушават тази забрана, с ясното съзнание, че могат да застрашат живота и здравето на пешеходците, сред които и деца, също би трябвало да се наказва с особена строгост на закона, аргументира се още депутатът.

Една от големите трагедии, която се разигра в пешеходна зона, е с 4-годишния Паоло. Той беше прегазен от джип в Стара Загора през юни миналата година. Шофьорът бе осъден на 3 години и 4 месеца затвор, а родителите обжалваха присъдата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма правосъдие , мен ме блъсна една кифла на пешеходна пътека, баща и плати на полицията и така , отвратителни са всички по веригата
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде паля трабантчето и отивам да дрифтя през ледените алеи на парка. Само ако може двама от вас да ми помогнат да вдигнем колата и да я занесем в парка.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така блъснат в парка? В парка не трябва да има коли изначално. Ако кат си върши работата в парковете не трябва да има коли
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСЕКИ ПЪТ КАТО МИНАВАМ ПРЕЗ БОРИСОВАТА ГРАДИНКА АКО НЕ СЕ ДРЪПНА МИГНОВЕНО ЩЕ МЕ СГАЗИ ПОРЕДНАТА КОЛА ОТИВАЩА КЪМ СТАДИОНА!
12
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
"В парковете трябва да се поставят знаци които да предупреждават че е забранено за мпс."Е трябва да си див *** с лед по мустаците за да си подкараш кошника през парка, все едно си на къра в родното си място. Нема начин и знак да те си опре )))
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В парковете трябва да се поставят знаци които да предупреждават че е забранено за мпс. Който го хванат да кара в парка конфискация на колата без право на обжалване и вземане на книжката за 5 години. Само с такива закони селяните ще спрът да се правят на тарикати. В противен случай селянията ще превземе не само парламата в който освен селяни други невиждам но и държавата.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тва ли се занимава българския парламент? Сериозно, тия буквално си правят гавра с народа!Какво стана със задължителното гласуване, какво стана с големите патриоти които щяха да спират новините на турски. Изчезнаха изведнъж, не ги чувам...Заети са да правят бизнес и далавери чрез постовете на които назначиха техни хора.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рестрикции за смахнати велосипедисти ще има ли най-най-най-най-после в РБ? Карат бясно в паркове и по тротоари, садистично кефейки се от стреса на пешеходците. Най-отвратителното е, че много ог уж невинните малолетни колоездачи в парковете са окриляни в гаменориите си от защитата на милите си майчици, които се правят на глухи и невиждащи подвизите на подрастващите садисти.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
In the pedestrian zone the speed limit is walking speed (5km/hr). All vehicles must give way to pedestrians and only use designated routes.хората са го измислили, но ние още не сме узряли - трябва да се прегазят още невинни деца докато проумеем нещата
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички футболисти на ЦСКА идват на работа на стадиона с коли през Борисовата градина. Ясно е че футболистите са прости, но червените некадърници не заслужават да се возят на коли.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който кара кола в парка му се взима книжката, защо да се чака *** да утрепе някое дете.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен това в парка колите трябва да се движат с 5км/ч
4
0
 
17
 
! Отговори
Hanonimen преди 9 години
Vuprosa e kakvo shte pravi 6ofior v parka ?:)
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано вносителите са отчели и факта, че някои термини като пешеходна зона и т.н. не са ясно и безусловно дефинирани и обвързани, с което се оставя възможност за тълкуване, предефиниране и последващо измъкване.
2
1
 
24
 
! Отговори
PARKK преди 9 години
Така ли ще се накаже и шофьора на авто-влака в Южния парк, ако блъсне човек? Тия са много нагли там - карат бързо между хората и с много стар дизел, вътре се кефят 10 човека, които не знам защо са дошли в парка, да се возят на тая бракма, а тровят въздуха на 1000 наоколо. Спрете ги!!!
1
7
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
защо не криминализирате пиенето на кисело мляко след инцидент, като тежко престъпление, а?