Парламентът създаде Агенция за е-управление

Структурата и бюджетът й ще бъдат определени от правителството
15 апр 2016 13:00,
7
Парламентът създаде Агенция за е-управление
Архив: Булфото

Парламентът създаде Държавна агенция "Електронно управление".

Новата сруктура ще работи по развитието на електронното управление и ще осъществява сътрудничеството по въпроса с ЕС, неговите институциите и държавите членки. С компетентните органи на страните от Европейския съюз, с институциите на Европейския съюз и с други международни организации. 

Структурата и бюджетът на Агенцията ще бъдат определени от правителството. То ще избере и председателят на новия орган, решиха депутатите. 

Шефът на Агенцията ще трябва да бъде човек с най-малко петгодишен опит с управление и координиране на проекти в сферата на информационните технологии електронното управление и да има завършено висше образование. 

До десет дни след избирането си той ще трябва да публикува на интернет страницата на агенцията визията си за развитие на електронното управление и концепцията си за осигуряване на приемственост и устойчивост на държавната политика в тази сфера. 

В обсега на новата агенция ще бъдат включени електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност, инфраструктурата за пространствена информация. 

Председателят ще трябва да разработи и предложи за приемане от Министерския съвет проекти на нормативни актове в областта на електронното управление. Той ще разработва и предлага за приемане от Министерския съвет Стратегия за развитие на електронното управление в България, ще одобрява секторните стратегии за развитие на електронното управление и ще утвърждава и контролира изпълнението на плановете за реализацията им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мили 4, на журналистите и аз не вярвам много, но това е съобщила днес на пресконференция Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ, така че данните са официални.
5
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 8 години
В превод: Поредната "Нищо-правеща" Структура ще лапне едни евро-пари които ще дадем на "едни наши момчета и момичета" да ни напишат стратегия за "електронно правителство". В края на този път, ще се окаже, че е "електрическо правителства" а всичко по пътя ще се сведе до нов документ за самоличност с "релефен нос" в интерес на националната сигурност, разбира се. Новият шеф ще си "посипе" косата с пепел и ще заеме синекурна позиция в Брюксел. Честито на печелившите.
4
0
 
5
 
! Отговори
К преди 8 години
Еврофондовете свършват и трябва да намерим хранилка за нашите момчета и момичета....От написаното в статията излиза ,че до сега сме си писали с ЕС само на хартия и понякога сме се чували само по телефона....Смешно,нали?!Време е за мощен "чат"!!!
3
2
 
1
 
! Отговори
Ташакова преди 8 години
До 1Като четеш тия "сайтове" първо погледни слънцето дали е изгряло.... Защото разни журналяааа пишат ли пишат глупости
2
0
 
4
 
! Отговори
Аз там преди 8 години
Мине не мине и през 3 месеца от 10 години се създава това управление. Ама някой го не ще от властта...що ли...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за кой ги създавате тези агенции, концепции и стратегии, браво... "За 1 година сме се стопили с 48 414 души" - водеща новина от друг сайт.