Москов сменил системата от бизнес към пациента

Ако наследникът му оспорил електронните търгове ще е лобизъм
45
Москов сменил системата от бизнес към пациента
Снимка: Булфото, архив

Петър Москов се похвали с добри резултати като министър на здравеопазването.

Той отсече, че неговият екип си е поставил за цел връщане на държавността и налагане на ясни правила и контролни механизми и е успял да  промени системата от бизнес ориентиран модел към модел, ориентиран към пациента.

Москов изброи дейностите в различните сфери - електронно здравеопазване, болнична и извънболнична помощ, спешна помощ, лекарствена политика, развитие на човешките ресурси.

Той коментира, цитиран от БТА, че ако следващият здравен министър отмени все още спорния електронен търг на лекарства, причини за това биха били само връзки с производители или дистрибутори.

Евентуалната отмяна на процедурата, Москов окачестви като "крещящо лобистко решение".

Той увери, че ако КЗК отмени процедурата, това няма да доведе до липса на лекарства.

Министърът в оставка припомни за направените нормативни промени, според които фирмите са задължени да дават на НЗОК отстъпки от цените на лекарствата.

Той посочи, че през 2014 г. НЗОК е получавала 2.5 млн. лв. от отстъпки, а през 2017 г. се очаква сумата да бъде над 130 млн. лв.

Още по темата

От тази година НЗОК ще плаща напълно и медикамент за лечение на есенциална хипертония, допълни той. Особено горди сме от сключеното споразумение с Румъния за общо договаряне на отстъпки за скъпоструващи лекарства, каза още Москов.

В сферата на лекарствената политика предстои създаване на Национална аптечна карта, при необходимост - ограничаване на износа на лекарства, евентуално връщане на лекарства, които са били изключени от Позитивния лекарствен списък, допълни той.

В областта на спешната помощ, както и в други направления, Москов посочи като постижение повишаването на възнагражденията, увеличаване на броя на постъпващите лекари в центровете за спешна помощ, обучението на парамедици, ремонтиране на сградния фонд за центрове за спешна помощ, оборудването им и др.

В болничната и извънболничната помощ Москов отчете, че са увеличени средствата и дейностите, които се извършват. Увеличени са и средствата за капиталови разходи за държавните болници.

Москов каза още, че са наследили нарастващи разходи за болнична помощ, неефективно изразходване на средствата и др. Той припомни, че с приетата миналата година Национална здравна карта със задължителен характер, се е въвел механизъм за планиране на публичните и частните инвестиции.

Опитите за създаване на Национална здравна карта продължават 10 години, а ние я създадохме за две, добави още той.

Причините за натрупването на задълженията на болниците са били незаинтересованост на собственика, наличие на частни структури в държавни болници, партийни назначения, лоши процедури по обществени поръчки и др., посочи още Москов.

По думите му задълженията на държавните болници към момента са 411 млн. лв., като 150 млн. лв. са в просрочие.
Според него държавата трябва да влезе в ролята си и да реши въпроса със задълженията на държавните болници.

Той допълни, че държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества. Разходите по поддръжка на инфраструктурата трябва да бъдат осигурявани от собственика на лечебното заведение, а средствата от НЗОК да бъдат само за лечение на болните, настоява Москов.

Москов посочи и постиженията на МЗ в областта на развитието на човешките ресурси, на създадените национални програми за профилактика на различни заболявания, както и за детско и майчино здравеопазване.

"Намаляха керваните към Турция", каза Москов по повод на българите с онкологично заболяване, които са потърсили лечение в съседната държава поради липса на такава възможност в България.

По думите му някои български болници вече разполагат с пълен набор от необходимата апаратура за лечение на онкологични заболявания.

Москов отчете като несвършена работа остойностяването на медицинските дейности, но увери, че тази методика е в крайна фаза.

Няма държава, в която възнаграждението на лекар да е процент от цената на лечението на пациент, подчерта министърът в оставка Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако наследникът му оспорил електронните търгове ще е лобизъм . Ами човека е взел вече парите как да ги върне като си ги има за свои.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека Москов който се хвали с плюс от 137 милиона да каже и другите цифри. нека каже, че НЗОК има дългове за 400 милиона, че трябав да й се върнат отделно 2 милиарда взети от Дянков, че миналата година Борисов спешно я "инжектира" с 50 милиона, и едва тогава, дами говори, че е излязъл на плюс с 20 милиона. ако базата е 117 милиона(за да излезеш на плюс със 20 М) и в дефицита само за една записваш 450 милиона, не е голямо постижение, че плюса записваш още 20 М
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли да проверите очен център Николай Чудотворец Варна,правят се ненужни операции на всеки възрастен дошъл с направление от профилактичен преглед от личен лекар ,всички имат пердета на окото и да за спешни операции и на двете очи,плащат луди пари за лещи и за контролни прегледи!!!!Ако възрастните хора имаха по 3 очи ,и на третото щяха да установят старческо перде за операция!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се надяваме,че и в БГ времето за присъствие на И-Д-И-О-Т-ите в управлението на държавата свършва!
17
4
 
6
 
! Отговори
Ай сиктир преди 7 години
Не петнете славното име на немския лекар! Д-р Менгеле е бил лош, но не обичал реформите. Дори концлагеристите са имали достъп безплатен до лекар и зъболекар, макар и да са чакали час.два. Задължително обезпаразитяване и пр. При бай Тошо ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОФИЛАКТИКА от раждането, детската градина, училището, работата, до гроб.
16
12
 
5
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
До 28Да си жив и здрав!Не си хаби нервите с тези хм най-вероятно платени коментатори,които го плюят,отричат всичко,което е направил,наричат го 'провален лекар' въпреки,че е сред най-добрите и уважавани анестезиолози и го наричат 'наркоман' все едно са му светили.Не могат да оценят усилията му и качествата му на администратор,но скоро ще ревнат от Илко,който е изпечен лъжец.Добре,че ще го търпим за кратко,защото той е лош избор за министър на това ведомство.
15
4
 
10
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
МОСКОВ Е БИТА КАРТА И ЗАГУБИ УВАЖЕНИЕТО НА ХОРАТА. ОГРОМНАТА МУ ГРЕШКА БЕШЕ ЛЮБОВТА МУ С БОКИЧА. ГЕРБАДЖИЙСКОТО СЛЪНЦЕ БЪРЗО ЩЕ ГО ОТСВИРИ, ЗАЩОТО ТОЙ МОЖЕ САМО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ХОРАТА, СЛЕД КОЕТО ГИ ИЗРИТВА.
14
2
 
6
 
! Отговори
ЖМУДА преди 7 години
САМО ДЕТО НИКОЙ НЕ РАЗБРАХАХАХХАХАА
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов не направи най-важните неща - демонополицияат на НЗОК и не реши проблема с ТЕЛК-овете, нито реши проблема с това що е то СПЕШНА ПОМОЩ и ще се глобява ли някой, ако за температура вика диспечера. За това бе нужна обикновена наредба.Вместо това зацикли в опити да променя конституцията и да създава здравеопазване за бедни и за богати по американски, но в същото време не спря даването на лекарски грижи за ци -га -ни -те. Занимаваше се с глупости. Анимационен герой.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ми е смешен като се хвали с приходи за 137 милиона. Нека каже, че 20 милиона имат да се доплащат от миналата година - и НЗОК е на минус, въпреки че веднъж Борисов даде още 50 милиона. Нека смело да каже, че НЗОК е най-недофинасиранаат институция.Нека да признае че по морето има ЕДНА ЛИНЕЙКА.нека каже работи ли телефон 112, ако потърся Бърза помощ? и не се ли даде 1 милион за този тлефон?Нека каже какво е състояниет на прехвалени частни болници като Токуда.
11
15
 
9
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Много ме завиждате ей...платените *** само плюят ли плюят,а човека направи толкова важни стъпки,които доведоха до промени в забатаченото ни в блатото здравеопазване.Неблагодарни сте освен,че сте злобни.Както той каза обаче от април пак ;-) .
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата се хвали, че Москов отчел плюс от 137 милиона, а не говори колко азходи бяха направени за съкращения, нови легла, оборудване, както и че са отнети от Касата 2 милиарад чрез Дянков.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-забавно стана, че Москов отричаше тази наредба да е факт, а тя циркулираше в ИНтеренет. Звъниш в Касата, там се обаждат на по-голям началаник, там на още по-голям началник. Бе голям хаос. И това не е еднократно. Откакто Москов стаан министър ТРИ пъти ми промениха лекарството за две години, защото търси заместители, въпреки че лекарите не одобряват практиката със заместителите. А преди това десет години бях на едно лекарство.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този направи нй-голямоот малоумие, въвеждаше нови наредби за 12-13 дена, дори лекарите не знаеха за какво става въпрос, а пациентите - съвсем. Прибрах се август, отивам да ми изпълнят протокола и аптекариет паднаха - касата не го изпълнява. Шест дена по -рано е излязла наредба на Москов, че се спира лекарството в грамаж 25 милиграма, без да му се намери заместител. На всичкото отгоре според наредбата трябваше до края на месеца да се изпълняват протоколи, но към 17 август вече не ги изпълняваха.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига бе! затова че десет души управителен съвет и няколок директора крадат пари, той превърна 7 милиона пациенти в Престъпници! да им вземат отпечатъците! и да има недостиг на лекраства за епилепсия и инсулин с дни! това ли му е реформата? или може би -опита му да убие туризва със задължителната забрана за тютнопушеното, въпреки че на много места в ЕС с разрешава да има пушалня?този трябва да го разболет с ту мор и да не му дават да се лекува.
6
2
 
12
 
! Отговори
Иванка Кръстева преди 7 години
Москов е гоуем пичага и въпреки, че знаеше, че съм адвокатка на ред частни болници докато му бх съветник, накрая ме прати в здравната каса и аз изтиках д-р Комитов в ъгъла. Там направих ред простоии, за които Нова тв направи предаване. Засега толкова с хвалбите.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов прецака здравната система но за сметка на това увеличи приходите на определени лица и фирми, също увеличи и неговите приходи.Москов е спечелил пари за хиляди години напред
4
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
moskov mi da ne ti se nalaga da tarsi6 spe6na pomo6t sabota i nedelq ne dade6 li pari nikoi nqma da te pogledne,ne za teb govorq za obiknovenniq grajdanin
3
5
 
14
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Около този се разнася миризмата на тиня и водорасли.....Самото дъно!
2
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Не съм толкова компетентен но мисля,че Москов се хвали много това което е напавил самият той е изнервен повтарящ едни същи неща.Никак няма да му е леко лекарите от окръжна болница където работеше не го искат ДСБ също отново да стане министър невярвам не му е леко.