Москов сменил системата от бизнес към пациента

Ако наследникът му оспорил електронните търгове ще е лобизъм
45
Москов сменил системата от бизнес към пациента
Снимка: Булфото, архив

Петър Москов се похвали с добри резултати като министър на здравеопазването.

Той отсече, че неговият екип си е поставил за цел връщане на държавността и налагане на ясни правила и контролни механизми и е успял да  промени системата от бизнес ориентиран модел към модел, ориентиран към пациента.

Москов изброи дейностите в различните сфери - електронно здравеопазване, болнична и извънболнична помощ, спешна помощ, лекарствена политика, развитие на човешките ресурси.

Той коментира, цитиран от БТА, че ако следващият здравен министър отмени все още спорния електронен търг на лекарства, причини за това биха били само връзки с производители или дистрибутори.

Евентуалната отмяна на процедурата, Москов окачестви като "крещящо лобистко решение".

Той увери, че ако КЗК отмени процедурата, това няма да доведе до липса на лекарства.

Министърът в оставка припомни за направените нормативни промени, според които фирмите са задължени да дават на НЗОК отстъпки от цените на лекарствата.

Той посочи, че през 2014 г. НЗОК е получавала 2.5 млн. лв. от отстъпки, а през 2017 г. се очаква сумата да бъде над 130 млн. лв.

Още по темата

От тази година НЗОК ще плаща напълно и медикамент за лечение на есенциална хипертония, допълни той. Особено горди сме от сключеното споразумение с Румъния за общо договаряне на отстъпки за скъпоструващи лекарства, каза още Москов.

В сферата на лекарствената политика предстои създаване на Национална аптечна карта, при необходимост - ограничаване на износа на лекарства, евентуално връщане на лекарства, които са били изключени от Позитивния лекарствен списък, допълни той.

В областта на спешната помощ, както и в други направления, Москов посочи като постижение повишаването на възнагражденията, увеличаване на броя на постъпващите лекари в центровете за спешна помощ, обучението на парамедици, ремонтиране на сградния фонд за центрове за спешна помощ, оборудването им и др.

В болничната и извънболничната помощ Москов отчете, че са увеличени средствата и дейностите, които се извършват. Увеличени са и средствата за капиталови разходи за държавните болници.

Москов каза още, че са наследили нарастващи разходи за болнична помощ, неефективно изразходване на средствата и др. Той припомни, че с приетата миналата година Национална здравна карта със задължителен характер, се е въвел механизъм за планиране на публичните и частните инвестиции.

Опитите за създаване на Национална здравна карта продължават 10 години, а ние я създадохме за две, добави още той.

Причините за натрупването на задълженията на болниците са били незаинтересованост на собственика, наличие на частни структури в държавни болници, партийни назначения, лоши процедури по обществени поръчки и др., посочи още Москов.

По думите му задълженията на държавните болници към момента са 411 млн. лв., като 150 млн. лв. са в просрочие.
Според него държавата трябва да влезе в ролята си и да реши въпроса със задълженията на държавните болници.

Той допълни, че държавните болници не трябва да бъдат търговски дружества. Разходите по поддръжка на инфраструктурата трябва да бъдат осигурявани от собственика на лечебното заведение, а средствата от НЗОК да бъдат само за лечение на болните, настоява Москов.

Москов посочи и постиженията на МЗ в областта на развитието на човешките ресурси, на създадените национални програми за профилактика на различни заболявания, както и за детско и майчино здравеопазване.

"Намаляха керваните към Турция", каза Москов по повод на българите с онкологично заболяване, които са потърсили лечение в съседната държава поради липса на такава възможност в България.

По думите му някои български болници вече разполагат с пълен набор от необходимата апаратура за лечение на онкологични заболявания.

Москов отчете като несвършена работа остойностяването на медицинските дейности, но увери, че тази методика е в крайна фаза.

Няма държава, в която възнаграждението на лекар да е процент от цената на лечението на пациент, подчерта министърът в оставка Петър Москов.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
24
 
7
 
! Отговори
Надя Николова преди 4 години
Достоен човек,достоен лекар и достоен политик.Много рядко се среща толкова кадърен,принципен и последователен човек,който не изневери на себе си и принципите си в нито един момент.За неудоволствие на критиците му има видими резултати от упоритата му работа и те са в полза на пациентите.За да ревете толкова знами е нарушил доста бизнес интереси.Браво на сладкото Пепи!