Обвиненият за натиск Семерджиев отговори: Гузен негонен бяга!

ИАЛ не работи добре и се управлява еднолично, заяви министърът
41
Обвиненият за натиск Семерджиев отговори: Гузен негонен бяга!
Илко Семерджиев. Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев заяви, че обвиненията срещу него за натиск върху директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова са в стил "гузен негонен бяга".

Днес Семерджиев се сдоби с обвинение от прокуратурата, защото я заплашил с уволнение, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник.

Още по темата

В изявление, разпространено от пресцентъра му, министърът посочва, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник-директор.

"След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. "изкупвачески" дейности и паралелен износ", казва той. По думите му това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции.

"В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник-директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ. На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата", заявява Семерджиев.

Министърът твърди, че в течение на повече от месец чрез различни канали Стоименова организирала масиран натиск върху него да не бъде сменяна от поста, който заема, без такава заплаха да е съществувала.

"Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с НЗОК и НАП за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70%", посочва той.

По-рано днес от прокуратурата дадоха брифинг по случая, на който стана ясно, че държавното обвинение разполага с двама свидетели на разговора, в който Семерджиев заплашил Стоименова с уволнение и "други неща", ако не назначи посочения от него човек. Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя каза още, че Семерджиев се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Срещу него е взета мярка за неотклонение "подписка". За престъплението, за което му е повдигнато обвинение, законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

"Има още свидетели на отправената заплаха и сме убедени, че не е налице хипотезата "дума срещу дума", в които случаи трудно бихме могли да определим кой говори истината", заяви говорителят на главния прокурор.

По думите й при разговора между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция тонът от страна на министъра е бил висок и заплашителен.

"Телефонът е бил затворен от министъра с думите: "Няма да Ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено", посочи говорителят на главния прокурор.

Между Илко Семерджиев и предложеното от него лице няма роднинска връзка, те са работили заедно и се познават отдавна.

Като причина за отказа си Стоименова посочила, че кандидатът за неин заместник е замесен във фирми и дейности, свързани с медицината. Това тя установила след проверка в Агенцията по вписванията и в интернет, след което преценила, че става дума за конфликт на интереси.

В края на февруари имало среща с въпросния човек на Семерджиев, пред когото Стоименова обяснява своите възражения – той твърди, че няма конфликт на интереси, тя остава на своята позиция. На 24 март в телефонен разговор между здравния министър и шефката на Агенцията по лекарствата тя отново се опитва да аргументира, че това назначение не е подходящо. Тогава Семерджиев, по думите на Арнаудова, избухва и ѝ казва, че ако до 27 март не назначи предложения от него човек, ще я уволни.

Според БНР въпросният протежиран от Семерджиев човек е Боян Доганов. Разследването се води от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Илко, прекаляваш!
32
0
 
0
 
! Отговори
Питам защо? преди 7 години
Защо г-н Семерджиев се назначават хора работещи в частни здравни заведения в борда на директорите в държавно здравно заведение?!Защо трябва да се източват пари от държавата за частниците?Пример- в държавната болница гр. Пазарджик са назначени педиатър и психиатър от частна болница. Или целта е приватизация.?!Да докарат болницата до фалит и после на безценица да бъде купена от частното заведение. Събодете се хора.Нека органите не позволяват тези привилегии на протежета.
31
7
 
8
 
! Отговори
Градския преди 7 години
Борисов май е мобилизирал прокурорите и калинките си за да се разправя с неудобния Илко!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Аз също не чух нищо добро за него. В една болница докторите бая го оплюха за връщането на едни директори - корумпета. А на докторите може да се вярва.Виж, на Москов и на тоя - не.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало др.Семерджиев аз не ви познавам,но нищо хубаво не чух за вас,имате много мазна и нагла мутра,все едно че виждам др.Иван Костов
28
4
 
11
 
! Отговори
Благодарност преди 7 години
За едно може със сигурност да му благодарим - че се премахна унизителното даване на отпечатъци от болни хора.
27
1
 
9
 
! Отговори
Препоръчвам преди 7 години
На всички уважаващи се пишещи.Не се унижавайте, да коментирате в този форум пълен с ***.
26
3
 
10
 
! Отговори
До пишещите преди 7 години
Абе хора опомнете се. Всеки може да имап различни политически убеждения, но да защитавате този архиподлец -- все пак имайте малко достойнство.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същия *** като Фидосова, Борисов и останалите герберски наглеци! Без значение от цвета всички са ***!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОКОГА ще пишеш глу.пости, бе ***?
23
5
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Този само като му видиш зловещата и подла физиономия и ти е ясно, че е ***.
22
10
 
8
 
! Отговори
ДОКОГА? преди 7 години
БОЙКО УВОЛНЯВА С СМС УПРАВЛЯВА С СМС ОТМЕНЯ ПРОВЕРКИ НА ДАНЪЧНИ......... И ТОВА СА НАЙ-ЛЕКИТЕ МУ ГРЕХОВЕ...НО НИЩОА СЕМЕРДЖИЕВ ОТМЕНИ ИЗВРАЩЕНИЯТА НАЦИСТКИ С ПРЪСТИ НА МОСКОВ И АЙДЕ ОБВИНЕН..............ШЛЯКАН НАРОД!
21
4
 
5
 
! Отговори
Един уволнен преди 7 години
Горкият вицепремиера, да го притиска, и той реши да я притисне, ама пропусна свидетелите на натиска му. И като ви е общува с литературни произведения т. е през съобщения. Министрите идват и си отиват но този има стил винаги си тръгва през прокуратурата и 1999и ТЕЗИ ДНИ
20
8
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Не знам дали Семерджиев е добър или лош, принципен или корумпе, но знам, че за да се самосезира прокуратурата, че и да внесе обвинителен акт за 1 седмица, при обичайното й бездействие и мързел, значи че се изпълнява политическа поръчка от най-високо ниво.
19
6
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименПрестанете да лъжете за ваксините бе, идио.... Така вредите само и единствено на децата ни! Не виждате ли какво става, когато някъде масово не се ваксинират?! Веднага се появяват множество болни деца! Някое трябва да умре ли, за да спрете със лъжите?!Ваксините са си отлични и високо надеждни! Да, има единични случай, когато не сработват! Но това още повече изисква пълно покритие на всички деца!
18
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименМоже да си приказваш колкото си искаш - но (както се казва) "мандалото лопна". Това правителство си мислеше в началото, че подготвя почвата за БСП. Но не му се уреди въпроса! Сега вече, когато е ясно кой е следващия кабинет - никой вече не им се плаши. От тук нататък всяко уволнение или натиск ще бъдат преследвани от прокуратурата.
17
3
 
7
 
! Отговори
войс преди 7 години
До АнонименМного сме информирани........ Ами ако узнаеш, че е честен човек, ще се извиниш ли......или само си "плямпаш"....?
16
3
 
1
 
! Отговори
войс преди 7 години
До zeusВъобще знаеш ли коя е "Стоименова"........ дрън дрън...... ако беше предприемчив с този речеви вятър ток щеше да произвеждаш....... иначе нищо не казваш...... някаква словесна салата........, типична за шизофрениците.......
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даааа Другаря Илко е идеологически последовател на прийомите на Другаря Сталин и други видни другари. Единствената разлика е че колкото и мафиотска и безскрупулна власт да има , не може да изпрати нито изхвърлените лекари от Пирогов , нито по-горната директорка на концлагер в Белене.За сега ....
14
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е гербАрка , значи е корумпирана и некадърна.