Местан зове Радев за кирилицата: Извинение от Путин!

Да се приятели с Русия на Лихачов, препоръчва лидерът на ДОСТ
25 май 2017 16:15, Мария Захариева
99
Местан зове Радев за кирилицата: Извинение от Путин!
Снимка: архив, Bulphoto

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че "писмеността в Русия е дошла от македонска земя" не може да бъде подминато снизходително. Не е достатъчно да бъде определено просто като грешка, каквито са преобладаващите реакции.

Още по темата

Това се казва в позицията на лидера на политическа партия ДОСТ, Лютви Местан, изпратена до медиите.

Според него позицията на Путин е брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ и на българската държава.

Лидерът на партията, Лютви Местан, цитира и руския академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, който пише, че плътта на българската държава е създадена от хан Аспарух, а духът й - от Кирил и Методий.

"С исторически и научно некоректната си теза Путин посяга точно на културния код на българския народ и това е много по-опасно от случаите на косвена или пряка намеса във вътрешните работи на страната ни", пише Местан.

"Президентът да не мълчи, а най-малкото да поиска официално извинение от Путин. Добре е да бъдем приятели, но с Русия на Лихачов, а не на Путин", завършва позицията си той.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Методий преди 4 години
Та кое точно му е попречило на Путин да изрече името България, а трябва да говори за "македонски земи" пред македонски политици?! Много радостна вест е отправил към съвременните македонци и Македония...Голяма обида за България и нейната история.
75
1
 
1
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 4 години
Тоя да. не се обажда от коневръза.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Християнството е наложено насила по тези Земи , но се крие понеже е абсолютен скандал.Представени са факти, малко дискутирани, напълно отхвърлени или изобщо неразглеждани от официалната историческа наукаОсмано-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми се четат главни букви, че е малко натрапено и латиница, защото не е от "македонските земи".
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога Местан ще се извини за пропагандата на турски език, нали му е майчин и какво се пеняви за българския който му е чужд? Кога ще поиска извинение от Ердоган за амбициите му да вземе Родопите, делиормана и половин България? Кога тоя отритнат мишок ще млъкне, но кокал трудно се пуска. Вече си забравен.
71
5
 
5
 
! Отговори
БАБА ТИ преди 4 години
До АнонименПОСЛЕДНО, ЧОВЕКА МНОГО ЯСНО Е КАЗАЛ - "ОТ МАКЕДОНСКИ ЗЕМИ".... И доколкото си спомням, братята са родом точно от там.... Земи, които са били и са БЪЛГАРСКИ /Тракийски/...
70
7
 
7
 
! Отговори
КОЛКО УДОБНО преди 4 години
СЛЕД КАТО НАПРАВИ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО НА ИЗБОРИТЕ ... ДАЙ ДА ПОСВИРИ НА СТРУНАТА НА НАЦИОНАЛИЗМА ТА ПОНЕ СИ ИЗМИЕ МАЛКО СРАМА ... КОЗЛЬО СКРИЙ СЕ ВЕЧЕ НЕ СИ ИНТЕРЕСЕН
69
5
 
4
 
! Отговори
от гърция преди 4 години
може би е имал предвид нашите земи.солун се намира в географска територия централна македония.я попитайте тирч.на местан да разясни происхода на майчиния му език...
68
6
 
8
 
! Отговори
маке преди 4 години
олеееле та тоя го попитайте неговите избиратели на какъв език говорят и от каква националност са.поне всяка медия има репортажи по време на избори.малееее.браво щом се обади че го бяха забравили.
67
4
 
7
 
! Отговори
д преди 4 години
Този *** и той иска да каже нещо
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скрийте това нищо ,че не е за гледане . Дразнещо е .
65
7
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 4 години
АКО ЕРДОГАН БЕШЕ КАЗАЛ ТОВА КОЕТО КАЗА ПУТИН , МЕСТАН ЩЕШЕ ДА МЪЛЧИ !
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега последно ние на български ли пишем или на македонски понеже азбуката идва от македонски земи.Нека един там да каже!!
63
5
 
12
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
защо доностника Местан,иска извинение ,защо Волен също ? Карадайъ добре, че мълчи ,че от говоренето му ми призлява.
62
2
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
И как ще каже такова нещо в Македония, ти за дипломация не си ли чувал? Ще си загуби цялото влияние там на момента, все едно да дойде тук и да каже, че България произлиза от Османската империя.
61
0
 
7
 
! Отговори
една история преди 4 години
В 864 г България се кръщава и официално става част от ромейската империя.Това пише в изворите на всички ромейски историографи.Тя няма суверенитет и ако има е ограничен и ползван за нуждите на Византия. Само Асен и Петър и Калоян ни спасиха от Византия благодарение на папата.Иван Асен втори се предаде и след него пак паднахме в същата хватка. И така до идването на новите поробители османите.
60
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде изпълзя този проскубан дъртляк? Не се ли крие още в Турското посолство или е в Турция, да смучка краставичката на побъркания Ердоган? Ако не смучка няма кинти за партийката чу наречена гаДОСТ. Нема ли некой пиян авджия да му удари две цеви и да миряса? Целокупния нългарски народ ще му бъде вечно благодарен!!!
59
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С "македонска земя" Путин е намекнал много тактично, че тогава не е съществувала държава Македония. Имало е българска област Македония, а именно от нея произхождат Кирил и Методий (град Охрид). Та какъв е проблемът, аз лично не можах да разбера?
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охрид бил в македонски земи, т.е.в земите на Македония, а тогава такава държава е нямало.
57
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Турците мразят Русия.Факт. Лошото е че и повечето българи вече станаха турци."Не джанъм, непозна...Макар, че сме воювали с руснаците...не ги мразим... Мразим европейците...на първо място са ингилизите (тихите дяволи)...