Висока заплата за депутатите – ако работят! Или за 50 от 240...

Възнаграждението е нормално, стига да се върши работа, смята журналист
15 фев 2018 12:00, Анисия Иванова
35

Депутатите трябва да взимат по-високи заплати, обаче да имат качество на работатата си. Около това мнение се обединиха гостите на "България сутрин" - журналистът Кристина Кръстева и бившият народен представител патриотът Димитър Байрактаров.

Последното увеличение на депутатската заплата е с около 300 лв. и един народен представител вече получава 3540 лв. месечно. Това раздвижи общественото мнение и извади на показ заплатите на различни институции, които се оказа, че взимат повече от президента и премиера.

Още по темата

Повечето хора са на мнение, че депутатските заплати са високи и са прави, но демокрацията е скъпо удоволствие, мотивира се Кръстева. И призна, че рискът от корупция никога не може да бъде изключен, независимо каква е заплатата.

"Не може да си народен представител и да взимаш 800 лв., същевременно да имаш самочувствие и да си независим", обясни журналистката и допълни "заплатите са нормални, стига хората да си вършат работата".

Според Байрактаров обаче: "В медиите се упражняват лаици на тема депутатски заплати. От 1990 г. публично е ясен механизмът - заплатата на депутата е три пъти колкото средната за страната.

Той заяви, че "би бил доволен, ако всеки народен представител получава висока заплата", но трябва да може да се изправи пред избирателите си и да каже "през тази година създадох закони".

"Като депутат аз сътворих закони, с които съм вкарал в държавата над 500 млн. лева - многократно съм изработил заплатата си", даде за пример гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него обаче не трябва да се "вторачваме" в заплатите на народния представител, а в това дали е независим.

Той заяви, че е силно притеснен от публичната информация на Сметната палата, която показва как депутат не е декларирал имуществото си за милиони левове. "Същият този народен представител е внесъл първия закон в 44-тото НС, който пряко обслужва неговата собствена фирмена дейност", разясни икономистът.

Байрактаров остави отворени въпросите: Какво прави този депутат в Народното събрание и защо той не е разследван от прокурора и откъде е произходът на неговите средства?

"Той е публично известен в Сметната палата, депутатът се казва Йордан Апостолов, първият закон, който внесе, беше промяна в Закона за опазване на земеделските земи", разкри бившият депутат.

"От 240 депутати, не повече от 50 депутата си заслужават парите за работата. Те наистина работята денонощно", обобщи Барактаров.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
9
 
! Отговори
AZ преди 3 години
Е щом ще сравняват депутатските заплати с тези на европейските им колеги, защо не обърнат внимание и на европейските пенсии, детски добавки??? Наглоста няма граници!
31
0
 
7
 
! Отговори
какво да кажа преди 3 години
дано да ги дават нашите изедници за лекарства и гробари....
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За участие в комисии - включвате ли ги тези пари, защото заплатката става още по-голяма..
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да останат само тези които работят, а останалите 200 търтея да изчезнат. България се топи и тази бройка от 240 е огромна.
28
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да приложим принципа на естествения подбор: 50 души работят, тогава те да вземат там колкото вземат. Значи толкова депутати ни стигат, няма нужда от 240.
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАДЦИ СКРИТИ ПОД ЧАДЪРА НА ЗАКОНИТЕ И ЗАД ПАРАВАНА НА ПАРТИИТЕ ! ПЛАДНЕШКИ ОБИРДЖИИ ! Ако средния доход за страната е с 20 пъти по нисък от депотатския, означава чеима проблем. Този проблем има точно определение - МАФИЯ. Това му е името.
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Депотатите, министрите, партийците и Борисов са в Европа, Народа български е в Авганистан,Престъпници до,лни стоят във власта.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джендъри облечени във власт
24
0
 
22
 
! Отговори
АМАН От престъпници преди 3 години
НАгли престъпници менкащи на власт доказано престъпни групировки маскирани като партии по правило нареждат депутатите от подставени да крадат милиарди на власт да гласуват 100% ЗА Предложенията на престъпниците.ЗА да НЯМА ТЪН МЪН се обезпечава чрез ГЛОБИ ПРИсъствие на повечето ..Иначе прокараните НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ПРОЕКТИ СА НЕЗАКОННИ..
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе един вид горките депутати не случиха на народ...Кво ще прави сега))
22
0
 
11
 
! Отговори
НЕ Е ЗАКОНЕН орган преди 3 години
ТН ПАрЛАМеНТ Е НАГЛО ПРЕСТЪПЕН НЕЗАКОНЕН ОРГАН ИЗбран с ПСИ активни нарко спец добавки и психотронни видео забърсващи клипове по телевизиите.ИЗдържа се с милиони ограбени от бедния народ живи кървави левове вкл с ограбвани 20% ДДС което е НЕЗАКОННО.
21
0
 
10
 
! Отговори
ДЯдо Коледа преди 3 години
АЛО депутатите са принудени да преседяват в нагло вредна зала облъчвани ,снимани,центрирани блокирани с цел ОГРАБВАНЕ НА ДЕСЕТКИ Хиляди МИЛИОНИ живи кървави левове годишно от Бедния оставен без доходи за оцеляване НАРОД>НЕ Е редно .НАродните представители трябва да имат кабинети при НАРОДА> по ИЗбирателни региони.ДА следят НАРОДА КАК Е НЕ ПАртиино подставените Крадци на милиарди годишно..ПОлзват НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЗА УЗАКОНЯВАНЕ НА НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ПРОЕКТИ ..
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ са били прави.Не може 673 831 индивида с килийно образование да се изказват по такива въпроси.===========Ама разбира се, даже защо и изброти да прави, дай направо да назначаваме или да ни назначават управление, угодно на когото там трябва, и кви са тия глезотии ще питаме хората, те трява само да работят и да си мълчат, нали?И образованието НЕ БЕШЕ КИЛИЙНО, НО за целите на партията стана такова.
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Та тогава 12 съдии решиха, че мнението на б73 831 граждани не е толкова важно колкото на 240 депутати.И са били прави.Не може 673 831 индивида с килийно образование да се изказват по такива въпроси.
18
0
 
34
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Ако хората живеят добре и взимат нормални доходи, за нормален живот - всичко ще е ОК, но ако пенсията е 20 пъти по-малка от базова депутатска заплата - имаме проблем...
17
2
 
30
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 години
Всяка година от бюджета и от обикновения човек се губят и крадат примерно 5 милиарда лв. (повече са). От тях като рушвети, комисионни и лобистки кръгове депутати прибират поне 100-200 милиона. Заплатите на депутатите за година са 10 милиона лв.Аз нямам нищо против да ги утроят и да вземат 30 милиона (~10 000 месечно на човек), но да натикат 20-на по затворите като в Румъния и да си спестим тези 5 милиарда, вдигайки си стандарта на живот поне с 20%. А както казах - повече са...
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-интересни са заплатите на Евродепутатите.. доста по-интересни са..
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалист - Имаше една подписка за референдум на един известен шоумен, в който един от въпросите касаеше точно броят на депутатите, обаче КС каза, че това е противоконституционно. Та тогава 12 съдии решиха, че мнението на б73 831 граждани не е толкова важно колкото на 240 депутати.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"обясни журналистката и допълни "заплатите са нормални, стига хората да си вършат работата"."България е най-бедната и корумпирана страна в ЕС. Каква "работа" са свършили, че да взимат тези "нормални" заплати?
13
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Защо са ни 240 хрантутеници и около всеки от тях по 7=8 съветници също на голяма заплата.За да отчетат дейност повече от тях предлагат глупости и тъпотии за закони.Да се намали и субсидията и да има таван до три мандата и повече да няма право на депутат нека да работи нещо с което да печели а не с празно словие.Омръзнами да гледам некъдърни хрантутеници повече от 20 години да се мотат из парламента и да ги храним.