В сърцата на българите най-големият светец е Васил Левски!

Симеонов упреква Светият синод, че отказа да го канонизира
18 юли 2019 11:05,
170
В сърцата на българите най-големият светец е Васил Левски!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски в началото на днешното пленарно заседание лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни делото на Апостола.

Още по темата

Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?

"Благодарение на този велик българин всички ние имаме невероятното щастие днес да имаме собствена родина България, да се наричаме българи и да говорим на български език", каза Симеонов в декларация от името на "Обединени патриоти".

Той посочи, че Васил Левски е извършил революционната промяна в мисленето на хората в 19 век и е създал оснавата на организираното революционно движение.

"Да преклоним глава пред делото на Васил Левски, който извърши революционна промяна в мисленето на хората от 19 в., променяйки стратегията на четническата съпротива и на индивидуалната спонтанна борба срещу поробителите на България. Създавайки комитет след комитет, създаде основата на организираното революционно движение. Върху тази основа беше извършена и мащабната дейност по орагнизацията на Априлското въстание, което предизвика Руско-турската освободителна война и донесе свободата на България", каза още лидерът на НФСБ.

Симеонов изрази и съжалението си, че Светият синод не е канонизирал Васил Левски за светец.

"За съжаление тази година Светият синод писмено отказа да канонизира най-великия българин за светец. Независимо от това мисля, че в сърцата на всеки един от нас най-големият български светец е Васил Левски. Поклон пред паметта му", завърши лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левски си е масонче и перде -революционер. Това си го знаем от край време, ама нали комунистите и братята му масони му пееха химни 150 г., та сега вече не им стига ами зор да стане светец!
135
2
 
4
 
! Отговори
ДД преди 4 години
Че Левски НЕ Е светец то се вижда и с просто око. Иначе как така 180 години не се канонизира? Че нали пръв щеше да го рпедложи за канонизация Митрополит Климент който освен негов съратник в Легията е бил и два пъти Министър Председател.
134
2
 
5
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Левски НЕ Е светец.И никога не е имало почитание към него като към светец нито в Църквата нито сред народа!Просто деятел на освободителното ни движение. Не смесвайте едното с другото!
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки успех на България е омраза за Руската Империя" - Васил Левски
132
1
 
3
 
! Отговори
До татарин преди 4 години
Левски е бил главният организатор на АБСОЛЮТНО неизгодното за руския имперски интерес - Революционно движение. Така че, Граф Игнатиев не само е знаел за него но е настоявал Той да бъде съден като обикновен престъпник и убиец - за да могат да го убият!!! Съден като революционер (турците са искали така) - нямаше да бъде убит, а само заточен.От интерес за Русия е само територията, докато Революционният комитет е искал Българска държава. За щастие, англичаните са изискали преброяване по етнос и така са доказали че, има българи следователно основание за държава.
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинският безспорен светец е боко тиквата.
130
5
 
1
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Ей разбирачи, разбирачи! Всичко знаят , всичко могат . Държавата им батак , героите им измислени( или недостатъчно велики за бг ***).Критики и плюене един друг , делящи се на емигранти и патриоти , браво!
129
3
 
5
 
! Отговори
Anon преди 4 години
От предаването на г-н Коритаров с гости проф. д-р Григор Велев и Георги Вълчев (има го на youtube "Чуждопоклонничеството и българските национални интереси" "Какво се случва с българския патриотизъм?") и книгата на Д-р Велев която коментират - става ясно че, националният ни герой Левски е съден като престъпник и убиец по специално настояване на Граф Игнатиев! Това за да може да бъде убит а не изпратен на каторга. Турците са искали да го съдят като революционер от което следва каторга а не бесило.
128
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ей народе,цял свят ви се смее на безродните коментари.Ха,сега си представете,че живеете през турското робство.По времето на кърджалийте:Какво щяхте да правите тогава?Мм?Сега си пийвате уискито и не осъзнавате какви глупости плещите,***.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До цената на участието на финландия е дал независимост ленин най големият предател в руската история
126
1
 
2
 
! Отговори
татарин преди 4 години
До привет от Германия ако беше го спасил нямаше да стане герой без герои как щяха да дойдат руснаците и през това време едва ли граф игнатиев е знаел за него
125
3
 
6
 
! Отговори
недк0 преди 4 години
повечето християнски църкви са построени през 18 век...а в днешна турция през 18 век е построенна църквата свети стефан,отидете в коприщица,стария пловдив ,созопол.ловеч ,и вижте какви големи български къщи има...за какво робство приказвате ,не знам..левски е взимал пари от българите за революцията,и които му е отказвал..можело да си плати с живота,както и станало..убил е едно ратаиче,вместо българина които му е отказал пари,историята която сме учили са ни втълпявали това което те са искали да
124
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апостолът на българският позор и фалшифицираната история. Да го канонизират и да стане патрон на *** *** - пишман патриотите!
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да бъде канонизиран Левски .Има си канони в Църквата .Какво общо има Левски с Йоан Рилски,Кирил и Методий,Патриарх Евтимий ....Не се излагайте .Човека зарязал манастира да води светски живот и да се бори за светска България .
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До След като убива /102/ и До 103Според вас какво е трябвало да направи? Смирено да чака онзи да извърши предателство ли?
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До След като убива /102/ и До 103Според вас какво е трябвало да направи? Смирено да чака онзи да извърши предателство ли?
120
2
 
5
 
! Отговори
цената на участието преди 4 години
До човекМалко се говори, че при участието в руско-турската война на Лумъния се дава наши територии като сев.добруджа,бесарабия,молдова, на Сърбия западни покрайнини и др. а на Финландия се дава независимост заради уцастието във войната.
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекРеволюционер от световен мащаб!!!
118
9
 
7
 
! Отговори
забрави историята преди 4 години
До забрави историята!Робството до 1923г е било ОСМАНСКО а не турско 5 века както гласи пропагандата ни!По-добре сме си живеели съвместно с братята турци отколкото при комунистите!1829 ни се дава автономия, която Русия отменя поради крайната и цел - КонстантинополНямаше да има нужда от Априлско въстание и поредна 18-та руско-турска войнаХайдутското движевие е било подтиквано и финансирано от Русия за всяване на смут!Запомни, че историята се пише от победителите чрез платени историци!
117
6
 
4
 
! Отговори
забрави историята! преди 4 години
До Август ТраянБившия посланник на САЩ н България го нарече конекрадец, а не аз!Каква организация е създал като не възстават заедно всички комитети а в СЗ никой?Имало е и ще има страхливци и предатели. Болшинството от народа не го последват!Левски сам си казва, че ако загуби жертва само себе си, и никой друг като тебе и мене!Още на Оборище Бенковски се пита - Кой ли ще е предателя сред всичките участници?Левски го обесиха законен съд за убийство под егидата на Граф Игнатиев и Русия!Робство