Стив Ханке: На България не й трябва да приема еврото!

Опасно е да се изграе срещу валутния курс, смята професорът
241
Стив Ханке: На България не й трябва да приема еврото!
Снимка: БГНЕС

"Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

"Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос", каза Ханке пред БНР.

Още по темата
Той не изключва да има "тайно споразумение".

"Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега", каза още Стив Ханке.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Припомняме, че през юли 2018 г. България стартира формално пътя си към еврозоната, като с писмо от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев заяви желанието си да влезе едновременно в т. нар. "чакалня" - механизма ERM II, и в банковия съюз.

Миналата седмица ангажимент за запазването на настоящия валутен курс бе поет от Радев и Горанов. Законодателната промяна, потвърдена тази седмица от пленарната зала, е от технически характер, заявиха и двамата финансисти многократно.

Стив Ханке няма притеснения за курса, но е против приемането на еврото от България. Той остро критикува събуждането на страхове от промяна на валутния курс.

"Бих искал да направя две основни бележки за Европейския съюз и за валутния борд преди да отговоря на въпроса. Първата е за ЕС, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си. Втората бележка е свързана с валутния борд и лева, обвързан с еврото. Това го прави "клонинг на еврото", практически двете валути са едно и също. България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика".

Според проф. Ханке "няма никакъв смисъл от ERM II или т.нар. чакалня, която Европейският съюз създаде за страните, които не са въведи еврото, но имат валутен борд".

"Изменението е напълно ненужно, много опасно и точно срещу общественото мнение в България. Номер едно - изменението е напълно излишно, защото имаме примера на Естония през 2010 година, която просто влезе в ERM II - без промени, без никакви опасения или проблеми. След това Литва - аз бях човекът, който създаде валутния им борд. Те също се присъединиха към чакалнята и след това въведоха еврото без абсолютно никакъв проблем през 2015 година. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират финансовите и икономически аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос. Най-добрият пример за това е Аржентина, чиято система наподобяваше валутния борд. Не беше съвсем като него, но песото бе обвързано с долара. След това решиха, както пише в изменението "Стоянова", да позволят изменение на валутния курс. Това се случи през март 2001. До края на годината се стигна до "песо хаос", каза още проф. Ханке.

Ханке изтъкна шест причини за предимството на валутния борд, откакто е въведен в страната ни - благодарение на него през 1997 г. инфлацията е паднала от 242% до 13%. Помогнал ни е да оцелеем при много външни кризи (кризата на рублата през 1998 г., гръцката дългова криза от 2010 г., голямата депресия през 2009 г.).

"След това се пренасяме през 2014 година, когато фалира Корпоративна търговска банка. Валутният борд и Управление "Емисионно" в БНБ се справиха страхотно. Честно казано, това беше единствената причина системата да удържи на кризата и хората го знаят. Също така бих добавил четвъртата причина за високата подкрепа към валутния борд, а именно - фискалната дисциплина. Правителството не може да отиде в БНБ и просто да заеме пари от там, защото има борд. В резултат на това България е фискална звезда сред страните - членки на Европейския съюз", допълни проф. Ханке.

Според него валутният борд дисциплинира българските политици и е най-добрата посткомунистическа институция в България.

Той реагира остро срещу мненията на икономисти, че валутният борд вече е изчерпал функциите си.

"Бих казал категорично, че тези икономисти са глупави и не разбират нищо от стабилност. Важността на стабилността е изключителна, особено за държави като България, която е изложена на толкова много външни рискове. Изобщо не бих се занимавал с такива икономисти, които са бюрократично мислещи и глупави. Те не знаят нищо".


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Ханке е американец, а Америка е душманин на ЕС,
така че не трябва да му се има голямо доверие.
Особено като се има пред вид, че излизането от евро-зоната е винаги възможно.
225
0
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
До Бакшиша. Големи думи,голяма вяра Браво!
224
0
 
2
 
! Отговори
За Бг политиците преди 1 месец
За тях еврото е като подковата за жабата:
Чула тя, че подковават коня...
223
3
 
3
 
! Отговори
Бакшиша преди 1 месец
Мистър Ханке.
На България и трябва единствено ,,Златният Лев'' и ти Мр. Ханке а го дуаш.Най силните животни се развъждат в България,най силната и вкусна храна се отглежда в България.Най доброто машиностроене в Ист. Европа е развито в България.Най големите математици,физици,химици и инжинери са българи.Ти Кой си тръгнал да плашиш с някаква валута без покритие бе? Златото на Европа е в България,само трябва Левът да се обезпечи. И ти Ханке,ще запееш друга песен друже мой.Гил да Го бараш Ханке!
222
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Склонен съм да вярвам на Стив Ханке-бащата на валутния борд. Да иляди човека! На МенТа Стоянова има ли наивници дето и вярват?! А и Муравей е една фурнаджийска лопата. Явно тогава е бил функция на Иван Костов и Стив Ханке.
221
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно е прав!

Дано някой да спре тази лудост
220
2
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
По 60 гаража и мезонети имат само една каста - ГЕРБ.
219
1
 
7
 
! Отговори
Dick преди 1 месец
Който има недвижими имоти няма нужда да се тревожи от курса на еврото защото от много време имотите се търгуват в евро. Единствено се тревожат тези които са се набълбукали със заеми.
218
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Излиза че всеки ход е грешен.
217
0
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Лева е подценен с цената на мизерията на няколко милиона Българи +50. А сте го освободили, а някое познато от миналото Лице играе срещу България като изкупи дълга и ни го нахака по нова тарифа. В Новият свят това става за минути.
216
4
 
11
 
! Отговори
Бож. преди 1 месец
Приемане на еврото означава премахване на националната валута (Българския лев),а той е едно от малкото национални неща,които ни останаха!
215
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
робският манталитет на българина предполага че винаги ще бъдем роб на някого.
Аз лично предпочитам ако ше е тъй да бъдем роби на 21 век ЕС от колко на 14 век Русия.
Мирси
214
0
 
3
 
! Отговори
реплика преди 1 месец
До МРАЗИМ РУСИЯ

Варианта Даия е по-добър. Собствена валута, фиксиран курс и ЕРМ.
Колкото до муфтата - тя си тече под пъолна пара и се провежда от тия, които напират за еврото. Така че теорията ти, че щяло да дойде края на муфтенето, издиша.
213
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе за да драпат напите толкова за това евро, значи келепир има в тая работа... за тях.
212
13
 
6
 
! Отговори
МРАЗИМ РУСИЯ преди 1 месец
МИНАВАНЕТО КЪМ ЕВРОТО Е ЧУДЕСЕН ХОД , ЗА ДА НЕ НИ ФАЛИРАТ ОТНОВО ДЪРЖАВАТА И ДА НИ ИЗТОЧАТ БАНКИТЕ!
ЕЦБ--СТРИКТНО ЩЕ СЛЕДИ ЗА ТОВА!
МУФТАТА ЗА КОМУ .НЕТАТА СВЪРШИ!
ПОПЛАЧЕТЕ СИ ДРУГАРИ...ХА,ХА,ХААААААААААА....
211
4
 
14
 
! Отговори
Пош преди 1 месец
Човека е прав Веднъж ни спаси
И това което казва е вярно
210
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА еврото !
209
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
логичото бъдеще след неминуемото разпадане на ЕС е икономически и политически съюз с Русия... така или иначе никога не са ни отпускали юздите, въпрос на време е да се напише на хартия! :)))
208
5
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Излиза, че Лева ще остане стабилен само ако имаме диверсифициран износ и се върнем на Руския и Арабския пазар. Но това няма да стане и няма гаранция че ще останем само с този дълг. Напротив ще теглят юнашки за да си угоят избирателите и шефовете. А ще купуват и оскъпени енергоресурси. Така или иначе няма да насмогнем на масрафа и прощавай стабилност. Тогава ще настане мор и бой по тиквите. Точно с преминаването към Еврото ГЕРБ искат да си заличат следите. Тъжното е че друг изход не са оставили.
207
1
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
Сега левът има стабилен курс спрямо еврото. Какво печелим с тези преговори, при които курсът ще се договаря. Каква стабилност ще получим? По-скоро ще получим нестабилност.
А да не забравяме, че държим в БНБ два милиарда евро резерв за валутния борд. Ха сме влезли в чакалнята, ха са ги прибрали в Европейската банка. Със сигурност ще им се зарадват, а ние ще останем и без тях.