Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път народа си обича президента.Високият му рейтинг е потвърждение на това.Колкото и да злобеете,това няма да се промени.
333
10
 
21
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Разединителят на нацията не спира да се доказва!Левски никога не е уважавал руските парцали. Грехота е, че те допуснахме до паметника. Паметта на Левски е правилно да се почита на 18-ти г-н радеФ.
332
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А юрдечката Йорданка как само беше освирканааааа.Горката женица.
331
11
 
22
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
330
21
 
14
 
! Отговори
До 348 преди 4 години
И ТВОЯ ИДОЛ БОЙКО НЕ СТАВА ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.АЙДЕ СЕГА ДА ВИДИМЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ.
329
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** шапкар
328
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не дърпай дявола за опашката.*** се прегледай!!!!Не ставаш за президент!!!!
327
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещастните герберунгелски *** са се хвърлили на амбразурата като матросовци в защита на вожда.Днес той стана за смях в МС с грубото си селско държание,а вие да не сте по-долу сега ръсите злоба и глупост срещу най-достойния президент на България.Достойни сте единствено за съжаление.
326
4
 
5
 
! Отговори
ФАКТ на 100% преди 4 години
Холандия 30-те на 20 век е препълнена с ченгета ама на Англия а и при холандските комунисти гъмжи от ченгета на ЧърчилАнглийското посолство настоява л"умпена Адолф Хитлер да освободи Георги ДимитровСлед 9.9.44 Чърчил изпраща агента на МИ-6 Георги Ме Димитров да напомни на другия Георги кой го е спасил от Хитлер1944 та до 1948 САМО Сащ има ядрена бомба та са приятели САЩ,Ю Кей и СССРВойната на СССР започва на 5.5.48 с ЦСКА от Борисова на КГБ,ГРУ и нормалното пречукване на Гошо Тарабата-49
325
1
 
22
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 години
Не знам кои са търговците, обаче забелязах че имаше едни баджанаци на шествието...
324
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги забива ножа до дръжката браво !! Ама звяра не ще да умре само реве като прасе га го вадят от ***
323
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не успя да помогне на Кюстендилката,ала днес успешно изигра ролята на футболния тартор Кюстендилеца. Скоро ще влезе във футболния фолклор, редом с Дучето,Гугутката и други от фауната..
322
9
 
26
 
! Отговори
Ник преди 4 години
Този човек се оказа страшно недоразумение.Не че и преди него от компартията не са измъквали подобни ообрази.Но този е наказание за България и поредната гавра на комунистите с народа .
321
0
 
7
 
! Отговори
Ботев преди 4 години
Зимата пее свойта зла песен,вихрове гонят тръни в полето,и студ, и мраз, и плач без надежданавяват на теб скръб на сърцето.
320
0
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 4 години
Гарванът грачи грозно, зловещо,*** и вълци вият в полята,старци се молят богу горещо,жените плачат, пищят децата............................
319
0
 
5
 
! Отговори
Ботев преди 4 години
Плачи! Там близо край град Софиястърчи, аз видях, черно бесило,и твой един син, Българийо,виси на него със страшна сила...........
318
0
 
5
 
! Отговори
Ботев преди 4 години
Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,затуй, че ти си черна робиня,затуй, че твоят свещен глас, майко,е глас без помощ, глас във пустиня..........
317
0
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 4 години
О, майко моя, родино мила,защо тъй жално,тъй милно плачеш?Гарване, и ти, птицо проклета,на чий гроб там тъй грозно грачиш ?..........
316
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Крещяха не ХОРАТА, а шепа ултраси на ***, *** и Костя Копейкин с щедрите жълтици на чорбаджиите.
315
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от предизборната кампания когато се покавзаше с книгата на винету с цел да покаже колко е по-учен от Тиквун се разбра че не става, но масовката му се върза,а после пак избра тиквата вместо бсп