За да намали цените на газа, КЕВР има нужда от промени в закона

Сега няма правно основание да променя договорите
34
За да намали цените на газа, КЕВР има нужда от промени в закона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За да може Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да излезе с решение за променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов по време на днешното заседание на парламентарната енергийна комисия.

Още по темата
В момента, в който бъде приета промяната от Народното събрание в закона, тогава КЕВР ще разгледа 8 заявления за цени, които трябва да постъпят от "Булгаргаз" за месеците от август 2019 г. до 31 март 2020 г.

На месечна база трябва да се определи цената на природния газ по новия договор и ще трябва да се установи каква е разликата спрямо цената, по която "Булгаргаз" е доставял в съответния период на потребителите.

Иван Иванов отбеляза, че това не означава, че намалението на цената ще е в рамките на 40,3 процента.

През измината година тази разлика е била значително по-малко, защото рязкото намаление на цената на природния газ е възникнала през последните два месеца. Тогава суровият петрол от около 70 долара за барел е станал малко над 51, посочи Иванов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предложи да се създаде работна група, която да се заеме с възникналия казус. "Не сме имали опция да получаваме нещо с ретроактивно действие", изтъкна тя.
По думите й трябва да се направи анализ на ситуацията, като целта е да няма противоречие с други нормативни актове.

Иван Иванов каза, че ще се включи в тази работна група.

Според него проблемите са в две части - как да се вземе ценовото решение за бъдеще и как да бъдат възстановени надвзетите суми на българските потребители.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Шшшш алоу преди 4 месеца
КЕВР я вземете по един барабан и в центъра веднага!
28
0
 
2
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 месеца
Да бе да! За кратък период газта за автомобилите се вдигна плавно с около 15;20 стотинки за литър,но явно е много трудно да се свали цената,както се вдигна ! Ха-ха!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера ни биха , т.е. вдигнаха цените , защото сме с шапка , днес пак не биха , не искат да намалят цените ,въпреки договорката за ниските цени на газа , сега ,щото сме без шапка..ами това е драги послушковци само вижте какъв човек търпим да е начело на КЕВР.. и последното от вицовете - сега ще се появи Големият магесник ,който ще вразуми недоразумението Иванов ,и цените мъничко , ама все пак ще ги намалят за кеф на раята ,пък може Иванов да го пратят при Н.Димов ..тук стават ЧУДЕСА!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
За да смени цените КЕВР има нужда от СМЯНА НА РЪКОВОДСТВОТО СИ! Продажни са с разнострани икономически интереси! То при ГРОП е така! Кой от където И както може КРАДЕ!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хм, странно, не е ли тяхна работа да променят цените на газа? Или това важи само за увеличения? Голям майтап са българските закони. Няма опция надолу за цените :)
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредна гавра с хората! Как до сега без промени в закона КЕВР повишаваше цените?
23
0
 
11
 
! Отговори
АНОНИМ преди 4 месеца
До Анонимен Това се очакваше!Тези ко,,,,,ци,,сега закон им трябва ,когато вдигат слушаш едни мъглявини,че на края да си викаш ,,добре че малко вдигнаха,,!
22
1
 
9
 
! Отговори
Тия преди 4 месеца
От тях не очаквайте благоденствие първо ще сметнат колко пари да заграбят и остатъка е НУЛа.Да си ходят.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
брее,колко трудно било свалянето на цените,не е като вдигането,болиии,много болиии
20
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
Ейййй дейба значи, за малко. Тоя лош закон, не дава да се променя цената....ма пък как става увеличението да е без проблем ВИНАГИ.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При ненормалното управление на ГЕРБ е така, само да питам КЕВР когато повишават цените искат ли промени в закона или това е друга работа. Най високите данъци и най високите сметки за ток, газ и вода се плащат в България която е най бедна в ЕС дори и извън него. На това ГЕРБ нямат равни да вдигат цени и данъци.
18
1
 
15
 
! Отговори
мнение преди 4 месеца
И какво от това? Щом трябва да се променя закона - да се променя. За 5 дни могат да минат всички процедури и на 6-тия да се гласува.
Но депутатите не желаят да работят за хората. Сега се чудят как да присвоят законно тези 40% или поне по-голямата част от тях.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демек топката е в дупетатника хайде да видим колко време ще им трябва на народните "любимци" да приемат тази поправка. Когато трябва да си вдигнат заплатите са много бързи и очудващо единодушни.
16
9
 
2
 
! Отговори
,,патриоти,, преди 4 месеца
хрантутници бсп
15
1
 
14
 
! Отговори
Върховният Сноук преди 4 месеца
Ааа
значи законът позволява, да се вдигат безконтролно цените,
но не позволява, да се връщат надвзети пари, със задна дата!??
И тия не са пионки на олигарсите
- и КЕВР и "законотворците?
Докога ще си ги избирате?
Народе???
14
1
 
9
 
! Отговори
Oнзи преди 4 месеца
Време е за " котешки каваци" ,само и само разликата от цената да отиде на правилното място ! Който разбрал-разбрал. За феновете, да продължават с : Да живей !
13
3
 
19
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 месеца
Няма да пипнат цените!!? Гарантирано от ГЕРБ!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
иде реч за намалението със задна дата, пишете си коректно заглавията
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На тоя Миекащият защо не му трябва промяна на закона когато вдига цените на тока парното водата. А когато трябва да се сваля цената му трябва закон. Ако го набарам ше му вкарам очилата у миекащата уста.
10
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 месеца
"Иван Иванов отбеляза, че това не означава, че намалението на цената ще е в рамките на 40,3 процента."
Което означава, че намалението ще е по-голямо от 40.3 %.

Какво означава "опция"?