ЦИК с пътна карта за дистанционно електронно гласуване

Експерименталното гласуване ще се провежда три години
28 май 2020 15:40, Павел Гълъбов
10

Предстои да гласуваме на парламентарни избори в края на март през следващата година. ЦИК вече е готова с пътна карта за въвеждане на дистанционно електронно гласуване, което ще бъде експериментално за период от 3 години.
Още по темата

"ЦИК прие пътната карта. В тази връзка очертаваме етапите и дейностите, които трябва да бъдат извършени, за да се осъществи експериментално дистанционно електронно гласуване, което трябва да е в 3 последователни избора. Целта на пътната карта е след проведените 3 експериментални гласувания да бъде направен подробен анализ и да бъдат посочени положителните и отрицателните страни на този начин на гласуване", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Всеки, който желаe да участва в експеримента, би могъл да гласува. Няма задължение избирателите да участват. Един от основните въпроси ще бъде избирателите да да бъдат мотивирани да гласуват със системата, стана ясно още от думите му.

"В следващите избори трябва да има машинно гласуване. ЦИК ще трябва да организира машинното гласуване. В нашия анализ сме посочили конкретизиране на правната уредба на машинното гласуване, тъй като в момента в Изборния кодекс се съдържат само 3 разпоредби, които се отнасят до машинното гласуване. Поставят се редица въпроси, които трябва да намерят своето правно регулиране", посочи Андреев в ефира на "България сутрин".

И уточни, че забраната за обявяване на екзитполовете не се спазва. Голяма част от медиите публикуват в социалните мрежи, където от ЦИК не биха могли да установяват нарушения, настоя той.

"Ако остане забраната, то трябва да се прецени от законодателя как да бъде по-ефективна самата уредба, за да се стигне до превантивния ефект, който има установяването на нарушението. В едва 18 от установените случаи има наказания", заяви говорителят на ЦИК.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Nikk преди 1 месец
Ако мога да си вляза безопасно в онлайн-банкирането, значи може и електронното гласуване да е безопасно?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако е чиста механика с перфокарта,без никакви електроники,може,но на тези екрани, машини,принтери и т.н. с електроника могат да фалшифициарт 100% гласовете ,да не говорим,че и дистанционно отнякъде може да се влияе на тези машини както си поискат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърдо НЕ,това е възможно най-лесния начин за манипулация на изборите,твърдо НЕ!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Електронно за НАТО и ЕС и всяка година референдум дали да оставаме или излезем като се оценява какво са свършили. Закриване на парламента и ората ще гласуват от смартфоните.
6
0
 
1
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Никога няма да гласувам електронно като ба лък, после да ми подменят гласа.
Само на хартия - черно на бяло!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1: така е защото не ви бива с интернета. Аз нямам проблеми да гласувам електронно е еплектронен подпис например.
В САЩ и Англия може да гласуваш и с писмо по пощата. Смятай там какви далавери стават. Вчера чак Тръмп се възмути.
4
1
 
3
 
! Отговори
One преди 1 месец
Ей така се печелят избори като нямаш пари. Само в нета да не ги включват, че това го знаем как ще свърши. ;-)))
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нашия град репортери от Канал 1 излъчиха пряко купен вот, от който след това се реши кметското място. ЦИК си прибра няколко стотин бона бонуси, за да е в угода на ГЕРБ.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изборите са пълна порнография.
Нарочно пишат избирателните списъци по азбучен ред на първите имена, за да не може да се проверява за фалшиви вписвания. Я да ги напишат по адрес, улица, номер, вход, етаж, да могат да се проверяват съществуват ли въобще и кой се вписва на чий адрес, особено в малки селища.
Изсипването на урната като първо действие при броенето е също силна предпоставка за фалшификации.
А като знам, че медиите имат достъп до компютрите ни, ....
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сме дорасли за електронно гласуване.