КС: Следенето по телефона на хора под карантина е незаконно!

Поправки в закона позволяваха на МВР да следи телефоните на изолирани
22
КС: Следенето по телефона на хора под карантина е незаконно!
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за незаконни текстовете от Закона за електронните съобщения, които даваха право на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина.

Делото бе образувано по искане на 63 народни представители от БСП, според които пороците на тези текстове били много, но големият риск бил, че ще отварят широко вратата за злоупотреби и възможност за масово проследяване на голям брой хора.

Според поправките в закона грaждaнитe, пocтaвeни пoд кaрaнтинa зaрaди кoрoнaвируcа, трябваше да бъдaт cлeдeни чрeз мoбилнитe им тeлeфoни, дoкaтo oтпaднe зaдължитeлнaтa изoлaция.

"Незабавният достъп на органите на МВР до трафични данни в конкретната хипотеза, без изискване за представяне на доказателства за наложителност на принудително изпълнение на предписана от здравни органи задължителна изолация или лечение, както и отсъствието на нормативни изисквания към мотивите, обусловили искането, препятства извършването на правилна преценка от съда, включително за законосъобразност и основателност, и би повлияло на ефективността на последващия съдебен контрол", посочват конситуционните съдии.

Те добавят, че всяко ограничаване на правата на гражданите трябва да бъде достатъчно точно, съответстващо на обстоятелствата за вмешателство и да осигурява силни и надеждни защитни средства срещу евентуална злоупотреба.

Според съдиите тоталното превантивно събиране на трафични данни за местоположение, без точни критерии за начало и край на предписани от здравните власти задължителни здравни мерки, представлява сериозно, непропорционално навлизане в правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни.

В случая общото и неизбирателно запазване на трафични данни по отношение на всички лица за срок от половин година, при неотчитане особеностите на конкретните медицински цели, засягащи само определен, ограничен кръг лица и постижими в срокове, далеч по-кратки от шест месеца, е конституционно нетърпимо, казват още съдиите.

Според тях това било така, защото влиза в колизия с принципа на пропорционалност, като измерение на правовата държава – ефектът на ползата за приоритетно защитени интереси на обществото трябва да е пропорционален на негативните последици за статуса на субектите на ограничаваното право.

Съдиите са на мнение още, че определеният от законодателя срок се явява несъразмерно дълъг, а кръгът лица, чиито трафични данни подлежат на съхранение и достъп - прекалено обширен, чувствително надхвърлящи строго необходимото за постигане на  медицинските цели.

"Правото на личен живот не се явява привилегия само за периоди, когато времената се характеризират с относително спокойствие и непротиворечивост, но и за такива - в условия на кризи, доколкото във всяка криза намесата трябва да бъде, като конституционен императив, пропорционална и строго необходима", е становището на съдиите.

Затова достъпът до трафични данни за местоположение за целите на противодействие на пандемията е уредена в несъответствие с конституцията.

Решението е прието с 10 гласа.

  


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключвам си телехона или хо хвърлем па да ме следят. Мутри! всичко им е по мутренски.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако се разходя без телефон навън, тогава какво правим. :)
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А работодателите могат да следят и подслушват чрез служебните телефони служителите си......!!!!!!!!!??????
18
1
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
и кво? ... ако телефона ми се разходи по Витошка да ходят да доказават че аз съм бил закачен за него
17
7
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 1 година
Еми да се узакони. Къв е проблема? Или да им слагат гривни ! Щото телефона могат да го оставят вкъщи.
16
3
 
8
 
! Отговори
Лелеле преди 1 година
Ченгетата се бяха скъсали да лъскат бастуните,гледаха масово голи хора в собствените им имоти!
15
5
 
3
 
! Отговори
И напъните преди 1 година
На МОН за учене присъствено в условията на пандемия, също е незаконно, защото е чисто умишлено заразяване, геноцид в условията на пандемия. С тях няма ли да се захванат най-накрая юристите по-сериозно? Живота не е ли висша ценност, или е важно да си обучен, и няма значение дали си умрял?
14
0
 
8
 
! Отговори
Терор в БГ преди 1 година
Пернишките мутри изтезават хора с тези СРС-та не ви ли стана ясно!?Кой и дава апаратурата,кой им позволява,МВР ли прокуратурата кой бе!?
13
0
 
7
 
! Отговори
БИЯЧИТЕ ВИ ПОРТЯТ преди 1 година
Законно и правилно е едно престъпление да се докаже пред прокурора и тогава когато той издаде заповед тогава лицето или хората да бъдат следени, но да се хвалят разни *** че следили хора защото техните хора им разрешили да правят това и ги оборудвали дори и да казват какви приятели били и прочие, Герб не се ли усещате че ви използват най долни хулигани за своите собствени цели. Спрете незаконното следене на хора и ДОНОСНИЧИСТВОТО ЛЪЖАТА И КЛРАЖБАТА И БИЯЧЕСТВВТВОТО ЗАЩОТО НА БИЯЧИ НЕ МОЖЕ ДА
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следенето на хора без прокурорска заповед със специални разузнавателни средства първо е незеконно, второ тия които дават такива средства на елементарни престъпници и хулигани, които после отиват и се хвалят наляво и надясно със това че били приятели на хора на властта, та тия лица как я мислят до кога ще я карат така.Управляващите не се ли усещате бе че вашите хора ви правят маша на контингента, ми това е смешно но и жалко. Вие цялата пасмина която си позволява това е за затвора или за оня свят.
11
5
 
4
 
! Отговори
Китайският Фашизъм преди 1 година
няма незаконно вече, всички у ГУЛАГ!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой изобщо е казал, че ако си купя телефон и го вържа за някоя тарифа, това е доказателство, че аз съм го ползвала? Че аз мога да го предоставя на когото си поискам да си върши работата с него. Какво ще ми "следят" тия неграмотници?Окъ. какаха се вече с измислици и простотии. Такива глупости никой преди тях не е вършил. Притях са купища, то друго май няма - само покупка нагласове за избори. Нищо друго нямат в тиквите.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ следва най-накрая на мандата си да схванат, че не може всяка тяхна прищявка да се облича в закон. Но нали са неграмотни калинки - каквото им се прищенка и поръча - това гласуват и одобряват.
8
0
 
14
 
! Отговори
от заглавието преди 1 година
Къде е законно следенето на хора ако няма прокурорска заповед, ми в интернет следенето законно ли е или в Мола, но има бисквитки и камери на всякъде. Освен в ситуациите свързани с пътните злополуки в които загиват и пострадват хора, няма други случаи в които следенето на хора да е законно.Как е възможно органите да дават записващи устройства на техни познати лица които да се хвалят на хората за това че са им дали устройства да следят хората без прокурорска заповед и тия хора протестират за какво
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моя телефон и без това си стои изключен.
6
3
 
1
 
! Отговори
гръцки митничари преди 1 година
Вие сте веселяци....колко телефона може да имате , че и да Ви ги **следят**........
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В извънрредното положение всичко е законно. А защо е извънредно е друга тема. Светът70 -80 години не е преживявал сериозен военен конфликт, та затова някои "ненаиграли" се с рестрикции и следене ще решават медицински проблеми. Вместо да се подобри и поддържа здравеопазването, на хората се вменява вина че не спазвали мерките
4
3
 
13
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
Що ли не се учудвам? Некоя Герберска Калинка е измислила 'гениалната поправка в закона'! Бати Боку забрани на Бърни Рабъла да пише във Фейса - ама не му забрани да пише Закони! Ха Ха...
3
3
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
Евала на БСП !Герб са цървуло фашисти !
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път нещо тия от БСП да направят хубаво.Хайде воайори резнаха ви крилцата да шпионирате хората в банята и тоалетната.