Кайчев: София каза „да“ на РС Македония в НАТО и започна регрес

Ако проблемите между София и Скопие влязат в ЕС, ще са още по-големи
16 дек 2020 17:00, Елка Василева
101
Кайчев: София каза „да“ на РС Македония в НАТО и започна регрес
Кадър: bTV

Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси нейният член доц. Наум Кайчев е оптимист, че тя ще успее да постигне поставените ѝ цели.

„Тази година, а и от септември 2019 г., определено има едно буксуване, има един ход на място, но това е винаги в едни дългосрочни процеси, каквито са нашите двустранни отношения, които са свързани и с евроитеграционните процеси на Република Северна Македония“, заяви доц. Кайчев пред bTV.

„В началото на месец декември бяхме изненадани от колегите от Република Северна Македония. Основно дискутирахме отношението към българската държава по времето на цар Самуил. Един въпрос, който вече бяхме решили през февруари 2019 г., при това с решение на правителствата на двете страни. Тоест от една страна ние бяхме взели решение на ниво комисия и на второ ниво правителствата на двете страни в София и Скопие бяха взели решение, че цар Самуил е фигура от нашата обща история и като владетел на средновековната българска държава следва да се чества от двете страни“, обясни Кайчев.

Още по темата

„Сега бяхме изненадани с нови формулировки. Първо не се споменаваше българската държава, а ние знаем, че той е владетел на българите в изворите. Второ се говореше в едни последващи формулировки, че трябва да се допуснат различни погледи към историята. Той би могъл да бъде свързан с България, но може да бъде владетел на една държава, която да не е нито българска, нито византийска. От страна на други колеги се каза, че има три теории - българска, македонска и държава на някакви неидентифицирани славяни. Ние ги помолихме да дадат доказателства в изворите, но разбира се, доказателства нямаше“, разказа Кайчев.

 „Техните аргументи са, че по един начин трябва да се гледа на Самуил, когато има двустранно честване между две страни и по друг начин, когато се изучава в учебната система на Република Северна Македония. Тоест за учениците цар Самуил трябва да бъде един, а за държавниците - друг, което е доста странно“, разкри членът на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

„В публичното пространство и по-широко по света се лансира тезата, че България пречи на евроинтеграцията на Северна Македония, а истината е, че не се изпълнява договорът да приятелство и добросъседство между двете страни, особено в частта му за историческите въпроси“, смята Кайчев.

„В интерес на истината регресът започна да се забелязва след февруари 2019 г., когато България изпълни важен ангажимент по договора за приятелство и даде зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към НАТО. Ние бяхме едни от първите, които ратифицирахме договора“, каза историкът.

Относно гласовете в България, които призовата да се даде възможност на Северна Македония да започне преговори с ЕС, Кайчев заяви, че ние сме плуралистично общество, но в този случай обикновено се гледа общоевропейският, а не българския интерес и тези позиции отговарят на настроения, привнесени отвън. „Ако се пренесат проблемите между София и Скопие в ЕС, ще станат още по-големи“, смята историкът.
 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
48 Ха,ха,ха, каква триумфална арка, строена е през 2014,в психиатричната работилница "Скопие 2014",от болни хора. Триумфална арка се строи непосредствено след голяма победа,какви победни войни е водила новоизлюпената държавица край Вардар? С кого се е била и побеждавала сътворената през 1992 държавица,чиято нация е създадена с декрет през 1945??Абсурд и кич! Нон сенс.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
66 Сборувал си с бабата на Официално приетия в РСМ език,сиреч български диалект,какъвто се говори в България на село,край стобора.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата са последователни в краденето на нашата история и антибългаризма си.
Ние пък сме последователни в емоциите и липсата на какъвто и да е разум щом чуем за Македония.
Две националин катастрофи си докарахме заради Македония, сега сме се насочили към трета, защото пак на преден план са емоциите и липсата на разум. Точно под тяхно влияние подписахме договор за добросъседство и приятелство. С кои? - Със злите югославски и коминтерновски кучета, държани на къс сръбски синджир!
64
1
 
15
 
! Отговори
Станислав преди 1 месец
В цялата световна история, не съществува държава Македония от превземането и от Рим през 167г. пр. Хр. до 1944г. Това е истината според френските, немските, английските гръцките, българските и всички останали учебници. Друга истина няма и нямаме причина да си предаваме националите герой заради шепа умрели от глад и албанизирани промити мозъци.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5-ko
Нека четът и да разберат за родоотстъпници, продажници и крадци на история и иденичност няма ЕС.
62
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и пок ще каже да защото не в софия се взимат решенията
само се изпълняват
но сига преди изборите неможе
трябва да минат изборите и опитните продажници на банкянския комунист ще направят и това- те са за това да изпълняват нарежданията на краваршингтон
а българите вече 30 години са с визи след като си смазаха промишленоста под ръководствата на краварските мекерета и ръсят милиарди за изхранване на краваршингтон за неросден петко - хвърчилата- и дълга става космически
честито на овчиците
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще влезат в ЕС ,но не като Северна Македония, а като Албанска държава!Не разбират къде им е проблема, а той е албански!Тогава ще започнат да казват,че винаги са били българи и ще молят за помощ!
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък предлагам едно лесно решение, блокиране на македония за период от 50г. Не ни трябват съседи които постоянно ще ни крадат идентичноста и историята, ще ни обиждат на фашисти и ще ни забиват нож в гърба !
Дотук бяхме !!!
59
23
 
2
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
Спор за историја ....

Македонските ученици сега во живо можат да видат , и стекнат мислење за мегудржавните релации , и обидите да се наметне на сила и уцена што ќе пишува во учебниците по историја .... ова е историја во живо .
Изјавите на Каракачанов , Захариева и сл.....
Закључокот е .....ако сега вака се однесуваат бугарските политичари можете да замислите каква била "администрацијата" по ВСВ ...
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5-ko BC
Няма пасоши и ЕС за ваште промити мозъци
57
0
 
1
 
! Отговори
михаал преди 1 месец
До 56. Не съм те чул ко съм тъ разбрал.
56
12
 
0
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
До 38 Анонимен

Многу ми се интересни овие патеписни репортажи ....,, ја многу пати сум идел во Македонија и таму една баба , што живее лево од пазарот доле кај фурната ме застана и ми рече дека по дома скришум сите зборувале ....,,
55
2
 
21
 
! Отговори
ПАРТИЗАНИН преди 1 месец
Някой може ли да ми каже, къде да прочета за историята и видя карта на РСМ от Византия до 12???г.
54
2
 
22
 
! Отговори
До 31 aefan преди 1 месец
Не разбрах какво искаш да кажеш с този цитат. То това и ние го знаем, че на Балканите границите непрекъснато са се менили между няколко нации - гърци, българи, турци, сърби и албанци. А точно в родната страна на тоя сър, в началото на века населението в Македония е официално описано като (приблизително) - над 1 150 000 българи, под половин милион турци, четвърт милион гърци, стотина хиляди албанци, и по някоко десетки хиляди евреи, си,гани , и други.
53
4
 
24
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
Защо се занимавате с държава създадена от комунистически престъпници: тито, дталин, димитров.
Управиниците на тази държава още почитат създателите си.
Когато се променят тогава ще преговаряте!!!
52
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз го написах преди три години че така ще стане.Сега се надяват така да стане и с ЕС,и накрая ще трябва да учим че България е била под “македонското робство на СамОил“а че те са ни описменили и окултурили няма съмнение.Про..стаците югославски изтриват столетия от историята на България и нейния златен век без око да им мигне.Първо промяна ,после преговори.Германците па да го ду..,ДА НИ ОБЕЗЩЕТЯТ И НАС че ни загубиха войните а ние си оечелехме битките.А де...
51
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е от Берлинския конгрес в 1878 г. Почти нищо не се е променило в антибг политиката на големите държави с тая разлика само че Македония продължава да се обезбългарява и става все повече антибългарска с течение на времето.
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ги съветват сръбските им съветници.Чета че имало някакъв нов текст към преговорната рамка който уж задоволявал България.Не знам какъв е текстът но ако е това което прочетох в скопските пар..али НИКАКАЪВ КОМПРОМИС НЕ МОЖЕ ДА ИМА.Пак алабалистики да не фалшифицирали,да не мразели ама пък било за всички не конкретно за ФИРОМ-СМ от т.н. западен Балкаан!.БЕЗ ТИЯ!
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да извадят писмо, където собственоръчно Гоце Делчев е написал, че е македонец, а не българин и тогава да си го пришиват към измислената история, с всичко остано по този начин
48
1
 
10
 
! Отговори
михаал преди 1 месец
А триумфалната арка ( копието им на центъра) и тя ли е тяхно творение.