Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот

Възможни са и два доста по-негативни сценарии
6 апр 2021 18:30, Нели Христова
156
Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот
Снимка: БГНЕС

Липсата на ясни ценности – разграничителни линии и обединяващи мостове между партиите в 45-тото Народно събрание (НС), зарежда въздуха с напрежение. Думите са на социоложката Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, гост в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Винаги волята за радикални промени започва със силно отричане от страна на политическите субекти, допълни тя пред BloombergTVBulgaria.

„Това е и опит за взаимодействие с гражданите, които формулират желаната промяна. Началната енергия за разграничение не трябва да ни изнедва. Но ролята на политическите субекти не е да следват сляпо ентусиазма, волята на хората. Тяхната основна отговорност е да структурират и предложат идеи, компромиси. Именно това структуриране, ми се струва, че предстои да се извърши или още не е мислено.“

Може и така да се разглеждат резултатите – обобщи Боряна Димитрова - в момента ще има преходен парламент с кратък живот, с 2-3 задачи. Той ще даде време на политическите субектии да се структурират и да изяснят какво предлагат на избирателите, и в следващия парламент какви допирни точки ще потърсят. По думите й:

„Едно общество, ако е силно разделено, не може да върви напред. Имаше много анализи за разделението в Америка. Когато обществото няма съгласие по общи проекти, като - накъде вървим; каква е каузата; какво искаме да постигнем - се създават много проблеми – икономически, социални.

Иначе, боя се – възможни са доста по-негативни сценарии, предупреди Димитрова.

"Не просто политическа криза и дестабилизация на парламента. Това даже не е най-фаталното. А да имаме изостряне на противоречията в обществото, които вместо да водят до приемливо поставяне на цели, да увеличат конфронтацията. А това не е в полза на нито една държава."

 „Размиването“ на двупартйната система у нас, по думите на социоложката, започва с правителството на НДСВ. Тази линия се продължава от ГЕРБ - следващата нито лява, нито дясна партия. Сега имаме „Има такъв народ“ (ИТН), при която няма никаква яснота относно ориентацията. Дневният ред на ИТН е този на референдума. Но това не е управленска програма."Накъде вървим?" - реторично запита Димитрова. "Към търсене на реформистки мостове или към популистко изграждане на политическата система?" тя предупреди, че популизмът не познава граници.

"Вотът на недовослството без опорна точка на консолицация може да доведе до НС, в което разделението ще е още по-голямо, с популистко мнозинство, което казва това, което хората искат да чуят, без да знаем кои са кукловодите, стоящи отзад."

Сега имаме много ограждащи стени и малко мостове, каза още Боряна Димитрова. Избирателите в много по-голяма степен знаят кой какво няма да прави и с кого няма да работи. Но не знаем, ако някой се събере с него – какви ще са основите и допирните точки. По думите й:

"Политическата технология в положителния смисъл има поне две измерения – първото е да се очертаят границите, извън които една политическа сила не може да отстъпи, защото това би я разрушило идейно, ценностно, би нарушило основните й принципи. Другото направление са зоните на консенсус. Кои са онези неща, за които можем да се споразумеем: данъчна, фискална политика, влизане в еврозоната, подкрепяме ли единна външнополитическа ориентация или апекти на правосъдната реформа. Виждаме разграничителната линия по отношение на ГЕРБ – няма да направим коалиция с ГЕРБ. Но не е ясна следващата стъпка. Промяна на мястото на прокуратурата, каквото предлага „Демократична България“ или пряк избор на главен прокурор, каквото предлага формацията на Слави Трифунов."

"За някои от новите политически сили нямаме никаква представа къде се простират техните ценностни граници. Това важи и за „Има такъв народ“ и за коалицията „Изправи, се! Мутри вън!“ Ние не знаем каква е тяхната ценностна и идеологическа ориентация", обобщи Боряна Димитрова. По думите й тези неща са важни, защото показват границата на компромиса и политическта идентичност.

Целия разговор вижте на сайта на BloombergTVBulgaria.


156
Още от Политика
Език мой, враг мой: Как говорят българските политици?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 1 седмица
До Мен
@
"Предлагам гласувалите в чужбина да се върнат, да се включат в промяната и да я изживеят с новите месии."
---
От 1994 ни връщат в България. Що народ от Външно се изреди да води агитации в Ню Йорк на разни сбирки, в подземието на нашата църква "Св.Св. Кирил и Методий" в Манхатън, но никой няма намерение да се връща, с изключение на криминално проявените и депортирани от САЩ.

Така стоят нещата и със Западна Европа и останалия свят.

Да се върнат онези, които са забегнали в Матушката.
144
0
 
2
 
! Отговори
Вирус преди 1 седмица
Ако ги няма тези на снимката, ще са други, които засега са в сянка и картинката пак ще е същата.

Който и да дойде на власт, когато и да стане това в днешно време, нищо няма, и не може, да се промени.

Опитайте се да повярвате в горните изречения. Lol
143
4
 
2
 
! Отговори
Избирател на ИТН преди 1 седмица
Абе, важно е мутрите да се махнат, пък после ще видим.
142
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
Как хубаво са се подредили,ц,ц....И отляво на дясно може,а може и от дясно на ляво...да бъдат ваксинирани.
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България само ЩЕ СПЕЧЕЛИ, ако ги няма в управлението ВСИЧКИ тези на снимката.
140
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Предлагам гласувалите в чужбина да се върнат, да се включат в промяната и да я изживеят с новите месии. Аз виждам един губещ - българският народ - отново някой на негов гръб ще се упражнява и ще се учи на политика и дипломация. Всички нацупени, няма, не, никога, за нищо на света и тн. Альооо - сега вече и към вас се обръщаме Слави, Мая, Христо и тн - няма не искам - там ще работите в интерес на хората и България. И ако интересът изисква да работите с ГЕРБ или с БСП, ще го правите. Няма не искам!
139
1
 
0
 
! Отговори
Русеборн преди 1 седмица
Кой е Бай Симо Крадеца?
138
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
130 Радев е умряло куче, провален политик, потъна заедно с номиниралата го партия БСП. Слави чалгаря му е фен, въпрос на време е, да го последва.
21 век, ЕС не търпи президент-революционер, който с вдигнат юмрук зове към щурм над парламента, чиито съветници са шпиони на Русия.
Къде остана патриотизмът на Слави?
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
130 Financial Times, Pitico, пишат, че всяко забавяне при съставянето на правителство в България, може да осуети влизането в Евроозоната. Какво следва след влизане в чакалнята за Еврозоната? Знаеш ли, какво е това изобщо? Какво значи "приемане на Еврото?
Това е дълъг процес, траншовете могат да спрат,
really, believe meглупако.
136
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо мълчи Слави?

Защото няма нищо написано на аутокюто.
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слави е Господар на мълчанието, както Бай Симо Крадеца.
134
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не очаквах ГЕРБ толкова да вземат, явно доста купен вот има, при тая ниска активност. Мисля че това им беше последната победа, след кризата и като позагубят власт и лъснат всичките им гадости, всичко приключва. Чао Бойко, ще останеш в историята, но не можа да оправиш България.
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
130 Чети западни медии, специализирани по глобалната финансова политика. Не ми се губи времето с теб. Има статия от вчера.
132
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е ти заради обезщетенията ли гласува за ГЕРБ?
131
2
 
13
 
! Отговори
Смех в залата преди 1 седмица
Спрат ли ми обезщетенията 80/20 МОИТЕ ХОРА ГИ ПРАЩАМ ВСИЧКИ НА ТРУДОВАТА БОРСА ПРИ СЛАВИ, И КЮСТЕНДИЛСКАТА СЛИВА!

ЕТО ВИ "ПРОМЯНАТА"!
130
1
 
7
 
! Отговори
до 128 преди 1 седмица
служебното правителство има ограничени законодателни правомощия , не може да приема бюджет, не може да преизчислява доходи, надбавки ,и т.н .Нали избрахме парламент, защо не си изпълнят задълженията , да не са там на курорт.
129
11
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 1 седмица
За какви започнали преговори за Шенген говориш? Май се бъркаш с преговорите за приемане на еврото. Герб нямат топки откъсна им ги Дпс. Само Радев е пич. Ако Радев състави служебно правителство ще лъснат кражби не за милиони а за милиарди.
128
0
 
5
 
! Отговори
до 126 преди 1 седмица
в ада при българския казан охрана няма
127
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен, к.91
Първата работа ще бъде махането на ББ и даването му на съд. Само че Цл.Тр. почти по нищо - манталитет, умствено ниво, организационни и административни възможости не се различава от Пожарникаря. Плюс някои химери, за които се иска Велико НС и промяна на КРБ. Като начало това означава служебно правителство, омиротворяване на Боце, намаляване електората на ИТН усилване на другите ПГ - минимум 4-6 месеци, но друг изход май няма.
126
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бихме ГЕРБ в София и чужбина, а те ни биха в ромските махали.