Стоил Цицелков: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

Как да се избегне хаосът при следващ вот?
9 апр 2021 22:49, Анисия Иванова
56

Изборният ден мина, но не гладко. Сложни протоколи, откази на членове на СИК, а още в самото начало на деня беше преустановено машинното гласуване в голям областен център - във Велико Търново. Как да запълним пробойните в изборния процес?

"Проблемът е, че ние гледаме в момента процента на хората, използвали машини, но трябва да имаме предвид, че всички медии гръмнаха, че в голям областен град спират машинното гласуване, че има объркване в преференциите. Това със сигурност е обезкуражило много хора - и това не спекулация, а факт", заяви зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изобщо не е трудно да се гласува машинно, тъй като машини се ползват в много други държави, дори и на места с много ниско ниво на грамотност.

"Аз лично съм наблюдавал в изворите на река Амазонка в Перу - там живеят хора, които не говорят нито един международен език, дори испански, които много трудно общуват. Те най-лесно гласуват на машини - на същите машини, на същия производител", посочи Цицелков.

Въпреки че отдавна сме приели в Изборния кодекс машинното гласуване, според зам.-председателят на ОС към ЦИК винаги се случва преди избори да възникнат поредица от въпроси без отговор: къде ще отиде отрязъкът от машината, в коя кутия, къде ще се доставят машините, кой ще ги провери.  

"Не е обществено ясно и това е проблем. Имаме безпрецедентно ниско доверие", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Цицелков изброи други европейски държави, включително Белгия и Финландия, където се използва машинно гласуване, но изтъкна една основна разлика - доверието там в изборния процес е в пъти повече.

Като един от основните проблеми за хаоса на тазгодишните избори гостът посочи масовите откази на членове за СИК, които според него са се записали първоначално и основно заради преференциалната ваксинация.

"Получи се неморално, че хора бяха преференциално ваксинирани с по-скъпите РНК ваксини, а нуждаещите се не ги получиха. Тези хора не се явиха да изпълнят своите задължения. Обучаваме ги, но те не идват в деня на изборите. Те дори не са знаели, че ще администрират, били са уведомени, че ще бъдат наблюдатели", посочи Цицелков.

По думите му, до последно не е било ясно какво точно се очаква членовете на секционните комисии - особено от тези в мобилните секции. Той е категоричен, че това е нещо, върху което трябва да се наблегне сега.

"Вървим със сигурност към предсрочни. Трябва да изчистим избирателните списъци от "мъртви души" и от хора, които не живеят вече в България. Има много начини, но едно е сигурно - трябва да има широк обществен консенсус", акцентира Цицелков.

Зам.-председателят на ОБ към ЦИК смята, че да се отвори изборният кодекс е като да се отвори кутията на Пандора. Затова и е нужно да участват и медии, и непартийни хора, които да убедят хората, че предложенията за промени в Изборния кодекс ще доведат до по-добро.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Типично бг преди 1 месец
Знаеше се, че хиляди връзкари ще бъдат "записани в изборни бюра" само и само да бъдат ваксинирани с пфайзер.
47
0
 
1
 
! Отговори
Един случаен тип преди 1 месец
Не бе милички, не коментирайте по заглавие а вижте за какво става дума. Човека Ви говори за реалните проблеми пред които сме изправени. Този обществен съвет е гражданска инициатива чиито членове не само не получават никакво заплащане, но само отделят от професионалното си време да правят анализи и да информират обществото.

Гледам тук един не разбира, че Обществен съвет не е ЦИК, други се интересуват дали жена му е Цицелкова.... А, човека е от по-добрите ни изборни анализатори и готов да говори
46
0
 
1
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН преди 1 месец
КОЙТО ИСКА ДА ГЛАСУВА ОТИВА В МВР СЛАГА СИ РЪКАТА ЗА СКАНИРАНЕ И ПОЛУЧАВА КАРТА. Колко умрели или живеещи от десетилетия в друга държава ще определят кой да ни управлява. ПАРИТЕ СА СИ ВАШИ, ,от данъците,, и правилно е да се разходват за ВАС. СТАНА СЕ ЕДНО СЪМ ДЕПУТАТ И ВИ КУПУВАМ АМА СЪМ от вас.
45
0
 
0
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН БЕН преди 1 месец
САМО ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ ,ТОВА ЗА КОЕТО МЕЧТАЕМ. ДО МАШИНИТЕ ДА ИМА НАБЛ'ДАТЕЛИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ И ДА НЯМА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА. ЖЕСТОКО Е НО СЛЕД КАТО ИМА ДПС Е НАЛОЖИТЕЛНО. ОБИЧАМ БГ М'СОЛМАНИТЕ ИМАМ МНОГО ПРИЯТЕЛИ ТАКИВА НО ТОВА Е РЕАЛНОСТТА. САМО ТОГАВА ЩЕ ИЗГРАДИМ ЕДНА НОВА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ОТИДА ДА ЛАСУВАМ С ОСТАНАЛИТЕ 60 ПРОЦЕНТА НЕГЛАСУВАЛИ.
44
1
 
1
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН преди 1 месец
В България не става по пощата. Едни другари ще минат по махалата и за по 50 лева ще изкупят писмата и ще ги попълнят правилно и дори ще ги изпратят по пощата. ИДЕЯТА МИ Е ДА се поръчат машини сравняващи отпечатъци,, и без това МВР имат база данни от всички за личната карта,, да се даде на всеки избирател карта само за избори с неговите данни. Поставя едната ръка за разпознаване на специалния екран а с другата гласува. КОЛКО ПРЕСТЪПНИЦИ БИХА ОТИШЛИ ДА ГЛАСУВАТ АМИ НЕГРАМОТНИ ИЛИ МЪРТВИ ДУШИ.
43
0
 
0
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН БЕНГ'З преди 1 месец
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ПРАВОПИСА НЕ СТИГАХА СИМВОЛИТЕ И НЕ ГО ДОРЕДАКТИРАХ. АКО ИМАТЕ ДРУГИ ИДЕИ ДАВАЙТЕ ИДЕИ НЕ СЕ ПЛЮЙТЕ. САМО НИЕ ГУБИМ ОТ ТОВА.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в българия не става по пощата. Едни другари ще минат по махалата иза по 50 лева ще изкупят писмата ище ги попълнят правилно и дири ще ги изпратят по пощата. ИДЕЯТА МИ Е ДА се поръчат машини сравняващи отпечатъци,, и без това МВР имат база данни от всички за личната карта,, да се даде на всеки избирател карта само за избори с неговите данни. Поставя едната ръка за разпознаване на специалния екран а с другата гласува. КОЛКО ПРЕСТЪПНИЦИ БИХА ОТИШЛИ ДА ГЛАСУВАТ АМИ НЕГРАМОТНИ ИЛИ МЪРТВИ ДУШИ.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЛАСУВАНЕ САМО В БЪЛГАРИЯ
И БЕЗ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО
40
2
 
2
 
! Отговори
Марин Русеборн преди 1 месец
До Анонимен

Така е тук, в Швеция. Касва се РьОСТ КУРТ, Карта за гласуване, пристига по пощата и както и да гласуваш- е с теб Няма измами, няма ***, няма ГЕРБ!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стоил Пандората
гласуват само живущи в България
гласуване и отчети на ЕЛКАТА
38
2
 
1
 
! Отговори
Ruseborn преди 1 месец
До Избирател
След следващите, предсрочни, избори няма да има Герб и няма да има ПРОБЛЕМИ!
С такива като теб!
37
7
 
3
 
! Отговори
profetey преди 1 месец
Истината е проста - мажоритарен вот и тогава нещата ще тръгнат към промяна. Че има минуси - има, но плюсовете са повече - няма да има хора които се кандидатират и след това да се отказват, няма да влизат в парламента хора, които са избирани само защото са в листа на партия. Ще се правят реални предизборни кампании. Ще влязат и много повече несофиянци.. Само че сегашните партии които бяха в парламента не искат да го въведат, защото в дългосрочен план ще загубят ако не си вършат работата съвестно.
36
5
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Нали Фигурантът обяви , че изборите ще са фалшифицирани ? Е, защо не ги касираме ? Щом са фалшифицирани ,е редно да правим нови избори !
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешефт ако не бъде отстранен преди новите избори нищо няма да се промени.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водещата добре се е подготвила за Цицелко, даже ги е украсила с фльонга.
33
6
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Абсолютно,щом ще е по уседналост принципът. Който плаща данъци той да има право на глас, който е на държавна хранилка не. Вие какво искате, само гербаджиите скоро да имат право на глас. Ние да плащаме и пращаме, вие да разпределяте само. Хубаво,че нищо не зависи от вас ВЕЧЕ.
32
2
 
6
 
! Отговори
За протокола преди 1 месец
Жена му Цицелкова ли се казва?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е бай Цицелко
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В турция българи няма.
Следователно няма нужда и от гласуване там.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12
С лекият въпрос
Изборите са част от ПРАВАТА на човека,те не са стока за купуване под какъвто и да е вид!Тези които са родили 6деца на държавата също имат права!
Живял си в чужбина пък си плащал тук 6 цифрени данъци!!!
По твойта логика всички инвеститори в държавата трябва да имат право на глас заедно с целият чуждестранен персонал,както и чуждестранните граждани живеещи тук ,или туристи закупили имот по курорти!