Стоил Цицелков: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

Как да се избегне хаосът при следващ вот?
9 апр 2021 22:49, Анисия Иванова
56

Изборният ден мина, но не гладко. Сложни протоколи, откази на членове на СИК, а още в самото начало на деня беше преустановено машинното гласуване в голям областен център - във Велико Търново. Как да запълним пробойните в изборния процес?

"Проблемът е, че ние гледаме в момента процента на хората, използвали машини, но трябва да имаме предвид, че всички медии гръмнаха, че в голям областен град спират машинното гласуване, че има объркване в преференциите. Това със сигурност е обезкуражило много хора - и това не спекулация, а факт", заяви зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изобщо не е трудно да се гласува машинно, тъй като машини се ползват в много други държави, дори и на места с много ниско ниво на грамотност.

"Аз лично съм наблюдавал в изворите на река Амазонка в Перу - там живеят хора, които не говорят нито един международен език, дори испански, които много трудно общуват. Те най-лесно гласуват на машини - на същите машини, на същия производител", посочи Цицелков.

Въпреки че отдавна сме приели в Изборния кодекс машинното гласуване, според зам.-председателят на ОС към ЦИК винаги се случва преди избори да възникнат поредица от въпроси без отговор: къде ще отиде отрязъкът от машината, в коя кутия, къде ще се доставят машините, кой ще ги провери.  

"Не е обществено ясно и това е проблем. Имаме безпрецедентно ниско доверие", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Цицелков изброи други европейски държави, включително Белгия и Финландия, където се използва машинно гласуване, но изтъкна една основна разлика - доверието там в изборния процес е в пъти повече.

Като един от основните проблеми за хаоса на тазгодишните избори гостът посочи масовите откази на членове за СИК, които според него са се записали първоначално и основно заради преференциалната ваксинация.

"Получи се неморално, че хора бяха преференциално ваксинирани с по-скъпите РНК ваксини, а нуждаещите се не ги получиха. Тези хора не се явиха да изпълнят своите задължения. Обучаваме ги, но те не идват в деня на изборите. Те дори не са знаели, че ще администрират, били са уведомени, че ще бъдат наблюдатели", посочи Цицелков.

По думите му, до последно не е било ясно какво точно се очаква членовете на секционните комисии - особено от тези в мобилните секции. Той е категоричен, че това е нещо, върху което трябва да се наблегне сега.

"Вървим със сигурност към предсрочни. Трябва да изчистим избирателните списъци от "мъртви души" и от хора, които не живеят вече в България. Има много начини, но едно е сигурно - трябва да има широк обществен консенсус", акцентира Цицелков.

Зам.-председателят на ОБ към ЦИК смята, че да се отвори изборният кодекс е като да се отвори кутията на Пандора. Затова и е нужно да участват и медии, и непартийни хора, които да убедят хората, че предложенията за промени в Изборния кодекс ще доведат до по-добро.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забрана със закон за печатане на повече бюлетини от броят на законно гласуващите.Докога дпс ще представя подправени данни и фалшифицирани бюлетини в промишлени количества?
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова ли е сложно държавата да напечата една индивидуална бюлетина за всеки със законно право на глас с името и партиите и да я разпрати малко преди изборите по пощата?Получаваш си бюлетината, попълваш я и я пращаш по пощата обратно в деня на изборите.Кого обслужва това скъпо и безумно печатане на бюлетини освен дпс?
26
5
 
7
 
! Отговори
к преди 2 месеца
къв е тоя ?
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интервю президентски избори България, секция в култува махала"Знаете ли за какво гласуваме днес?""За номер 4"
24
3
 
12
 
! Отговори
фокус-мокус преди 2 месеца
Това, което става не са истински избори, а фокусническа работа. Гласува се на номер, ако избирателят е разбрал за кого или какво гласува, после избраният се отказва от мястото си и на негово място идва друг. Ако се наема човек за определена работа, никой няма да плати, ако човекът не знае какво прави-нали? А има хора масово не знаят какво е преференция, какво правят в Парламента, кога е партия и кога коалиция, да не говорим че някои не знаят изобщо защо има избори
23
1
 
6
 
! Отговори
Бандерас преди 2 месеца
Всички мълчат!
22
2
 
6
 
! Отговори
Бандерас преди 2 месеца
Аааа,а снимковия материал в който се драска върху бюлетини на избирателите който Нова ТВ го отрази на нясто ,къде го забрави??? Всички мълчат ДО ДЕГА!!! Ко стаааа???
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 22Водещата впечатлява с големите си "очи", любимка ни е :)) Съгласен съм иначе че се е направила на нищо с този грим и червило, преди беше по естествена :)
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А журналистката, която го интервюира, защо и е толкова чалганизиран видът? Хубаво момиче така да се докара...пък нас обиждате на берачи на ягоди .....
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
izgorete zakonite. glasuvaite na plostadite s vdigane na raka.
18
7
 
4
 
! Отговори
Bp преди 2 месеца
Предвид о,п,л,е,с,к,в,а,н,е,т,о и фалшифицирането на протоколите, машините трябва да имат памет и да калкулират резултата, а не ЦИК да ги нагажда според указание на някого. Така може да има само един в комисията. Така ще бъдат спестени много пари на държавата.
17
6
 
5
 
! Отговори
V преди 2 месеца
Оле тоя ли цоца от нашия джоб големите пари с Константиновчето като ,,незаменими ,,доячи на държавата ??? За това дори не е нужно да се плаща щото партиите имат интерес да се наблюдава процеса а машини трябва да смятат за да няма измами . Защо се плащат такива големи пари на тези измамници ???????? И защо са ,,незаменими,, ??? Те са най лесно заменими от машини и с парите нещо хубаво за народа ;) Трябва доста реформи да се направят.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви берачи на ягоди, какви изтъркани мантри? Студентите ходеха на бригади и стоят там докато научат английски и после минават след два месеца на нормална работа и до година две са на хубави позиции, защото се адаптираме бързо, природно интелигентни сме и като попаднем в среда , която ни дава възможност за развитие работим здраво. Аз познавам много от берачи на ягоди, си завършиха образование в Англия и сега са в силната средна класа там.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11Всички знаем селските номерца на Баце...:))) Ако беше електронно гласуването а не машинно, не знам какво щяха да правят гербавите :) Братята роми не ги бива много с тези работи, затова Баце разчита на хартийките :))
14
5
 
3
 
! Отговори
Sk преди 2 месеца
Х,ак,е,р,ч,е,т,а,т,а на партия Г,е,п,и не са се научили как да хапнат изборите и затова счупиха машините:)):)):))
13
1
 
4
 
! Отговори
Sk преди 2 месеца
б,е,р,а,ч,и
12
2
 
7
 
! Отговори
Sk преди 2 месеца
До анонимен 10И като няма нервничи на ягоди и т.н. и т.н , ти какви ц,ъ,р,в,у,л,и ще ядеш?? А?? Всеки труд е достоен. Недостойно е да се краде, но това партия Хепи не го приема като ценностна система..
11
5
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 2 месеца
Лек въпрос. Аз не живея в България, но плащам 5 почти 6 цифрена сума данъци в България всяка година ( много сме такива, задади добрата данъчна политика). Как ти се струва като роден български гражданин - имам или нямам право да гласувам? Или Жасмин от Факултето щото живее в България, родило е 6 деца българчета и е на социал от както то самото се е родило има повече право на глас от мен?
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то ако е направено лесно как ще си пазарува гласове шлангажията бе. Вие на лу.ди ли се правите или на л.уд шапката носите..Нали видехте каква анархия създадога Гербавите с приемането на бюлетините. Хората припадаха мръзнеха в рейсовете без вода и храна. Това беше организирано от Гърбавите нарочно. Тези никога не трябва да бъдат избирани а тези които гасуват за тях само бокс у носо.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам преди опцията за гласуване да се появява лесна правописна, аритметична или геометрична задача. Периметър на триъгълник със страни 3,4 и 5 см например, или 6х7= или 2х+4=8 или сватба/свадба и само след правилен отговор да се гласува.... Два опита и който отпадне отпадне...Такива хора ли искаме да ни определят бъдещето?