Радев твърдо: Избори на 11 юли, няма как по-рано или по-късно

Гласуването от чужбина е духовно приобщаване към родината, смята президентът
Обновена: 7 май 2021 14:28 | 7 май 2021 14:28, Красимир Ангелов
109
Радев твърдо: Избори на 11 юли, няма как по-рано или по-късно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Датата на предсрочните парламентарни избори у нас ще бъде 11 юли, потвърди отново президентът Румен Радев.

"Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага", посочи държавният глава по време на изслушването на номинираните за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той напомни, че досега у нас не са правени избори през летните юли, август и първата половина на септември, с изключение на един вот – на 5 юли 2009 г.

Още по темата
"Изборите са стожер на демокрацията. От тях зависи да имаме демократични и легитимни институции. За да проведем честни, достъпни и прозрачни избори, изключително важни са съставът и начинът на работа на новата Централна избирателна комисия, в които да имат доверие българските граждани, където и да се намират по света", заяви държавният глава пред кандидатите за членове на ЦИК.
 
Мотивът за избора на дата за разпускане на 45-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори е да се гарантира на новата ЦИК достатъчно време, за да изготви и разгърне нормална хронограма за изборите в синхрон с реализираните законодателни промени в Изборния кодекс, подчерта президентът и предупреди, че за ЦИК предстои усилена работа още от първата работна седмица.

Между акцентите на изслушването беше подготовката и логистиката на машинното гласуване. "Промените в Изборния кодекс са стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни в нашия изборен процес. Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката", заяви президентът и пожела да се запознае с визиите на кандидатите за минимизирането на тези рискове.

Румен Радев напомни, че при консултациите с ЦИК през януари с участието на Държавната агенция за електронно управление, Института по метрология и Института за стандартизация е изискал да се публикува методиката за проверка и тестване на машините, но тя все още не е оповестена. "Пое се ангажимент партии и граждански организации да присъстват на процеса по тестване и сертифициране и да имат достъп до машините за разглеждане на софтуера и начина им на работа, но сегашната ЦИК отсъди, че те нямат право на такъв достъп. Това снижава доверието в машините", заяви държавният глава.
 
Предложеният за заместник-председател на ЦИК Цветозар Томов беше категоричен, че ще поиска забраната на достъпа на партии и граждански организации до тестване и проверка на машините да бъде отменена. "Достъп до възможността да се сертифицират устройствата трябва да имат широк спектър от интересуващи се от проблема организации. Ние няма как да имаме претенцията, че работим открито и прозрачно, ако не го осигурим", заяви той.

Димитър Димитров, предложен за заместник-председател, осведоми за протеклите проверки за разминавания в протоколите при машинно гласуване, като обобщи, че в огромната си част те са били минимални и без значение за изборния резултат на предходните парламентарни избори.
 
Държавният глава подчерта, че успешната работа на новата ЦИК зависи и от надеждното ѝ сътрудничество с Министерството на външните работи, предвид промените в ИК, касаещи гласуването на българите в чужбина. По време на изслушването президентът подчерта, че подходът на комисията трябва да е ориентиран към включването на все повече българи в чужбина в изборния процес.

"Гласуването от чужбина не е просто акт на пускане на бюлетина, това е духовно приобщаване към родината и ангажираност на всички наши сънародници към съдбата на България и нейното бъдеще"“, заяви президентът.
 
Румен Радев подчерта, че е изключително важно новата ЦИК да работи обединена около принципа за провеждане на честни избори, като членовете в нея не се делят според лични политически предпочитания. "Изключително важно е политическите противоречия да не се привнасят в Централната избирателна комисия. Разчитам, че с вашата убеденост, знания, воля и отдаденост на мисията, която ви предстои, ще обедините усилията си, така че да противостоите на атаките, да изпълнявате стриктно закона и да отговаряте на високите очаквания на българските граждани", заяви още президентът. 


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
3
 
! Отговори
AZP преди 1 месец
Радев=Нинова, комунисти=социалисти. Не разбра ли българино, че тяхната крайна цел е излизането ни от ЕС и НАТО, че те изпълняват нарежданията на Решетников. Нима още не си проумял, че незавидното ни последно място в Европа се корени още във времето на тъй наречения "Народен" съд, когато беше избита почти цялата ни по-образована и можеща интелигенция, че вместо някои от тях овчарите станаха министри и ни поведоха към дъното като стадо овце. Срам! Срам! Срам!
89
2
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Радев е пресметнал всичко. Нито ден напред или назад.Нагласена работа..по ноти.
88
5
 
3
 
! Отговори
Марвин преди 1 месец
До нищоправещиятГлупавите гербери обожавате да приписвате "качествата" на мутрата на Радев... Нищо, след 11-ти юли сте пътници!
87
4
 
7
 
! Отговори
п-РЕЗИДЕНТА РАДЕВ преди 1 месец
ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ПЛАТЕНАТА ТУРСКА АГИТКА ОТ ХЕЙТЪРИ В ТОЗИ САЙТ,СЕ СКЪСА ДА ПИШЕ ЧЕ РАДЕВ РАБОТИ ЗА РУСИЯ и ПУТИНСЪС СВЕТКАВИЧНОТО УЗАКОНЯВАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС,КОИТО ДАВАТ НА ДОН-ДОГАН И ДПС ОЩЕ НАД 300 000 ГЛАСАСЕ ВИДЯ КАКВО ?РАДЕФ НАИСТИНА Е п-РЕЗИДЕНТ, НО НЕ НА МОСКВА, А НА АНКАРА
86
1
 
2
 
! Отговори
Всъщност не преди 1 месец
До ПолитологВсъщност не е така, и оттук идва големия проблем, по Конституция с един акт се разпуска НС и се освобождава МС, с една дума ако се стигне до ново разпускане на НС, ще трябва да се назначи ново служебно правителство, но пак според Конституцията президента не може да назначава служебно правителство 3 месеца преди президентските избори, и ако се стигне до това, в Конституцията нищо не пише и ще се трябва да освободи правителството но не може да назначи ново!!!
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Радев има съвест и го е грижа за тази страна ще направи експертно правителство от коментиращи в този сайт.Така България ще има правителство, което е съставено изцяло от експерти по всички теми с дългогодишен опит и с напълно безкористни амбиции.
84
5
 
6
 
! Отговори
нищоправещият преди 1 месец
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
83
6
 
3
 
! Отговори
МХМ преди 1 месец
До мдаа. Ще гласуваме, да, непременно. И няма да е за ГЕРБ! ТОВА Е СИГУРНО!
82
5
 
7
 
! Отговори
Изумен преди 1 месец
Как може един случайник в политиката, спуснат арогантно от Кремъл и инсталиран от БСП и ДПС , да се изцепва нагло и това да минава за "твърдо" ??? Защо славите един зелен, миризлив чорап ? Нима България е чужда родина ????????????
81
5
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Матрьошката не се отказва да манипулира изборите -първата дата беше на католическия великден ,сега на финала на европейското по футбол .Генерал Решетников постоянно му дава съвети. Така че по-малко хора да участват в изборите за да влезат проруските БСП, Въэзрождане и пр. които искат излизане от ЕС и АТо и влизане в евразийския съюз.Гласувайте напук!!!
80
7
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До Политолог. Дали НС ще избере правителство, или не след тези избори зависи изцяло от нас. Ако изборната активност е 50%, т.е. останалите отидат за риба,може пак да няма правителство. Радев нищо не може да изчисли, той не знае колко ще гласуват и за кого.Ако пак продължават тъпите и упоритите да подкрепят ГЕРБ, ще стане точно това,което казваш. И по-добре така, отколкото ново правителство на ГЕРБ, КАТЕГОРИЧНО! И не можа да има право на нещо и то да е незаконно!Това че не ви харесва е друга тема
79
4
 
7
 
! Отговори
Политолог преди 1 месец
Ако след изборите пак НС не избере правителство, служебното ще продължи да управлява пак до нови избори. Радев го е изчислил така, че служебното правителство да организира изборите, на които той ще се кандидатира за президент 2-ри мандат. Може би затова бърза с изборите - след 2 месеца вместо след 3, както е по конституция. Е, има право, не е незаконно... :)
78
9
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До Меринджей. Ами по същия начин,по който позволихме банкянското недоразумение да управлява 12 г. от Жипката. Радев ще има втори мандат, колкото и да пикаете газ!
77
2
 
4
 
! Отговори
на финала сме преди 1 месец
На европейското по футбол.И това е посланието на президента .А голямата изненада ще е Македония.
76
2
 
9
 
! Отговори
Ани преди 1 месец
Доброто е повече на света, но от злото боли и се помни по-дълго.Просто трябва да почустваме врага пред стените, за да оценим родината и да съзрем враговете на народа.Картината е неприятна, но аз вярвам че българския народ ще излезе пречистен от калта в която се опитва да го натика разединителя на народа.Щастието трябва да се изстрада!
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво . ако е седмица по-рано или по-късно.Да обичаш на инат с една дума. Ама мен президентските ме интересуват, че да те отстраним не бях гласувал с години, ама на президентските ще гласувам.
74
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ибрахим вече е тук и ще вкара всички Мутренски глав очи начело с Тиквата в небитието.Аврам е мъж а не жена като Б.Борисов.Многото кражби в земеделието и енергетиката ще излязат наяве!!!Само Ибрахим може да надуе още повече главата на Тиквата.Много кюлчета прибра и ще трябва да отговаря Т ик во ча!!!
73
3
 
14
 
! Отговори
Аларма! преди 1 месец
Тоя миндебурин изтърбушва държавата и буквално я хвърля в ръцете на турците и Кремъл !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И този " такъв народ" стои и си бърка в носа без да гъкне !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Позор за родът български !!!!!!!!!! Родината пропада и няма да е наша родина скоро !!!!!!!!!!!!
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев твърдо! От кога Радевият е твърд?
71
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е човекът, който извади юмрук и взе страна против конституционните му задължения като президент. Няма как страната срещу която Радев работи 5 години да е на страната на неговите марионетни партии.