Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност

Ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, заяви служебния премиер
24 май 2021 11:34, Нели Христова
83
Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Служебният министър-председателя Стефан Янев поздрави българите  по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май е един от  най-светлите ни национални празници  – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност.

Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете.

Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването й през вековете.

Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат.

Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик.

 Честит празник!
 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой му е написал речта.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
zaev, pazi ohridskata azbuka! ;)))
51
2
 
5
 
! Отговори
ГЕОРГИ ДИМИТРОВ 1933 преди 1 месец
И ДОКАТО В ГЕРМАНИЯ КАРЛ ВЕЛИКИ БЕСЕДВАЛ НА НЕМСКИ ЕЗИК САМО С КОНЕТЕ СИ В СЛАВЯНСКА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИТЕ АЗБУКАРЧЕТА ЧЕТЕЛИ И ПИШЕЛИ НА РОДЕН ЕЗИК
50
1
 
2
 
! Отговори
МУНЧО преди 1 месец
БЛАЖЕНИ СА НИЩИТЕ ДУХОМ КОИТО ПИШАТ ТУК ЗА АЗБУКАТА САМО ГЛУПОСТИ..БОЖЕ ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПИШАТ.ТОТАЛНО НЕГРАМОТНО ПЛЕМЕ.НЕ СИ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА.СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ ЗАКЪСНЯЛО ЖИВЕЙШ ЛИ МРЕШ ЛИ ТИ НЕ ЗНАЙШ !
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фигуранта на фигуранта.Агенти на чужда държава говорят за величие на България ?Що за дебелокожо безочие?
48
4
 
6
 
! Отговори
Нагъзян Изотзадзе преди 1 месец
Стефан Янев има вид и говори като партиен секретар от 1979-та!
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
chestit prazdnik na chistachkata maya bojidarovka manolova naydenova i sanitarkata kornelia ninova...chegartaite hubu vulgar bukvite i slovata, da blesnat ot chistota, da sa povarne nazad vir usa! :-)
46
4
 
2
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Най-сетне нещо нормално,с което служебния премиер и кабинет да бъдат споменати.
45
6
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Анонимен....България е взела азбуката си от Македония, да.Македонските братя св. Кирил и Методий.....Русофилите изпитвате искрено съжаление и не можете да преживеете факта, че България не е приела от Русия азбуката и православието а е станало точно обратното!
44
2
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 месец
До АнонименВикаш, за да мой барбарите;))) да са цивилизоват и да станат "гръки", за да нема обири и дзверства по границите, а да има аху-ихи, бъркане по дупките, сиртаки и узо паралия;)))
43
4
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Христо ХристовДядо Христо, въпреки вопиющата си неграмотност не преставаш да пишеш глупостите си основани върху абсолютно лъжливи постановки. Вече ги знаем наизуст и е време или да престанеш да ги тиражираш или да смениш репертоара. Не усещал ли че си се фиксирал върху Соломон Паси и това, което уж бил казал за православието, върху Петър Стоянов и лъжите, че искал да въвежда латиница и така нататък. В днешното си изложение си забравил да включиш Александър йорданов и как върнал БСП на власт
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е взела азбуката си от Македония, да.Македонските братя св. Кирил и Методий.
41
4
 
5
 
! Отговори
директор преди 1 месец
фигуранта и еднодневниците не спряха да възхваляват учителите с надежда че ше гласуват за тях .
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващото Правителство да се заеме сериозно с връщаме на Оригиналния вид на История на България. Християнските празници не са български , няма християни българи а християнизирани. В Чужбина се изучава за Процеса Християнизиране у нас ни чул ни видял , неграмотни ли са българите по Темата?
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Доктор Сър ПичукЛатиницата е гръцка а преди гръцката е имало други азбуки които са преписани от гърците.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Веселинъ 7112136860Волжка бг е ликвидирана от юдехазарите и чингис хан. После е потурчена от турците. Полша се проваля и само Русия успява да освободи дунавска България. Македония и Тракия са потурчени от НАТО в Берлин, а кубратовите българи в Италия са потурчени ит Италия.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огън служба не остана парите пак няма да стигнат
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската азбука ......хахаха ####Българския Народ е насила Похристиянизиран и славямизиран през 866 г от Византия което в наши дни може да се сравни с Геноцид , защото по това време който откаже да приеме християнството бива убит , пише точно и ясно за тези които знаят къде и какво да прочетат. ####Не живеем в Капсулования Комунизъм да ни манипулират и експериментират като с лабораторни Мишки ###11 века ни стигат Лъжи и Дезинформация
35
11
 
1
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Българската азбука не е оцеляла до днес - днешното четмо и писмо няма почти нищо нищо общо с творението на Кирил и Методии само може би 3-4 букви...Днешната българска азбука е латиница + няколко допълнителни букви вместо комбинации както е в във френския, немския или английския...Ние не пишем на оригиналната Кирилица а на леко модифицирана латиница...Сравнете например българската писменост с тази на народите като Япония и Китай които са запазили своята писмена система от преди хилядолетия...
34
6
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Аре ся, вечност.Петър Стоянов я постави под въпрос, до 20г някой друг атлантически нефел - безродник и аутист, ще повдигне въпроса отново.Да не забравяме и думите на атлантика Соломон Паси: "Майната му на Православието".