Скопие с постюгославско самочувствие, че София приема всичко

Матанов: Компромис за РСМ ще е катастрофа за авторитета ни в ЕС
17 юни 2021 10:15, Елка Василева
65
Скопие с постюгославско самочувствие, че София приема всичко
Снимка: архив, БГНЕС

Ако направим компромиса, за който някои настояват, това би било катастрофа за авторитета на България в Европейския съюз. Това заяви пред БНР историкът проф. Христо Матанов преди посещението на премиера на Република Северна Македония у нас в опит да убеди българското правителство да даде зелена светлина за еврочленството на страната.

Още по темата

„Би било много хубаво, ако двете страни направят някакъв компромис. Аз не виждам компромисът от наша страна какъв да бъде. Да кажем, те направят компромис, което не е също реално“, отбеляза Матанов. „Това е една брънка от дипломатическата офанзива, която Заев предприе.“

РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша, изтъкна историкът. „Както виждате, преговорите не мърдат. Историческата комисия не е направила никаква крачка.“

„Ние не възразяваме срещу идентичността, която те са си избрали. Ние възразяваме срещу езика на омразата“, подчерта проф. Матанов.

„Аз се удивявам на това постюгославско самочувствие, което те имат. Те си мислят, че България приема всичко, всичко е възможно. Пък и някои от нашите им пригласят – че от нас нищо не зависело. Те си мислят, че българите приемат всичко – те ги пуснаха в НАТО, ще ги пуснат и в Европейския съюз, заедно с всичките глупости и манипулации, които правят. Но засега поне това не се вижда на хоризонта,“ смят Матанов.

Срещу кандидатурата на Албания пък има възражения от страна на някои от т.нар. пестеливи държави – Холандия, Франция също възразява, уточни историкът.

„Не сме само ние, които спираме. В един македонски стил, постюгославски стил ние сме виновни за всичко“, обобщи Матанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е освободител, Сърбия е окупатор и извършва геноциди, Хърватия е фашистка държава през ВСВ.
42
7
 
2
 
! Отговори
Учебничета родни преди 2 години
В учебниците ни по история пише, че ние сме потомци на тюркскоговорящи прабългари, дошли от континента Азия. Как да се съгласят нормално мислещи хора в Македония, че са дошляци от Азия, при това тюрки! В учебника по английски Blaze за 6 кл. ни в клин, ни в ръкав е включен текст какви езици се говорят в Сърбия, Македония и България. Similar languages се говорят, СХОДНИ, а не еднакви са езиците на България и Македония, това учат децата ви, издателство Просвета.Заев ви бил виновен!
41
1
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 2 години
Че то нашият авторитет е един "висок"!? *** "воевода" ни заби с тази неясна никому позиция и сега к'во!? Нямаме полезен ход.
40
4
 
4
 
! Отговори
Аев преди 2 години
Заев щом смяташ мутрата за приятел защо не си даде съгласие да ви приемат а сега хленчеш при неприятелите Защо не остана още до мутрата за да ти побае малко
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: "Нека посмеят да предадат българската чест. Но да знаят, че това ще ги превърне в социални трупове!" Спокойно, в България народът е робски и прощава всичко. БСП е с лидерка която е участвала пряко в ограбването на държавните предприятия (Техноимпекс) но въпреки това е с повече гласове от Да България и с почти толкова гласове като Слави. Българите нямат чест. Трябваше САЩ да дойдат за да свалят Пеевски. Преди това 20 години той се гаври с България и никой не стана да му резне главата.
38
13
 
1
 
! Отговори
Моля, моля преди 2 години
Я, ако обичаме да си поправим писанията по въпроса в собствените учебници по история, па тогава да придиряме на тия зад изкуствената граница.Филанкишията го няма да дойде и да ни напише достоверни учебници.
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С управници като фигуранта и сие може и да ни няма
36
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре Зоран Заев да ни управлява, вместо узурпаторската хунта на льотчика. Да живее Велика Македония от Охрид до Черно море!
35
4
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Да се изкъпят ,да се изчистят от сръбската кир и коминтерновските въшки и тогава че са като чисти българи ще ги приемат в ЕС
34
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боли ги в ЕС за нашата позиция, директивата е Македония да се приема, ще се намерят достатъчно продажници да го подкрепят, сигурен съм.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев е отишъл при Борисов, защото знае, че банкянското комсомолско *** ще направи всичко, за да плюе служебното правителство.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремъският парашутист Радев иска от Македония да признае, че са българи-------//////--------- Никой не иска такова нещо.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България даже е поела тоя грях да депортира евреите от Македония само и само да освободи македонците от сръбско робство. Извинявай за което, Соломон Паси!
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказ от белградската версия на историята - това е, което иска България.
29
3
 
1
 
! Отговори
ангел преди 2 години
България призна Македония.Но сега няма такава държава.Не е ли юридически издържано това признаване да бъде денонсирано и да се обмисля евентуалното признаване на Северна македония.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е била във Вардарска бановина като окупатор, а като освободител. Това е формулата за влизане. Македонците не са загубили, а са спечелили от разгрома на Кралство Югославия. И от разгрома на Кралство Сърбия през ПСВ. Заради намесата на България в крайна сметка има македонци и Северна Македония, а не южни сърби и Вардарска бановина. В това се състои братството, а не в жп линия до Куманово и коридор номер 8.
27
3
 
8
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
България е понастоящем в предизборна кампания. Борисов се възползва от случая, за да изчисти своя образ за сметка на опонентите си. Но поведението на Заев, като действащ премиер на РСМ, е недопустимо. Да погази протокола и вместо с българското правителство да се среща изпреварващо с неговата опозиция ! Това е демонстративна провокация !
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рсм да минава в състава на българия и проблема е решен за винаги
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой в ЕС не му дреме за фашистката ви държава и престъпната ви история. Няма по-голяма катастрофа за авторитета ви от това да сложите путинистка военна хунта на власт. Ударили сте дъното.
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27Какви историци имат македонците не е от значение. По важното е, че България е признала държавата Македония, а сега върти кокошкарски номера, които дори не може да формулира на понятен език на който да я разберат европейците и които изобщо не са в интерес на България, а най-вече на Кремъл.