Първан Симеонов: Правителството ще трябва да се доказва ден след ден

Той иска да чува повече стратегия в преговорите, не толкова тактика
28 ное 2021 16:05, Нели Христова
31
Първан Симеонов: Правителството ще трябва да се доказва ден след ден
Снимка: БГНЕС

„Има важни за страната неща, които обаче не чувам, а трябва да се казват. Аз искам в преговорите за правителство да чувам какво ще правим с човешкия ресурс на нашата страна, каква ще бъде демографската политика. Аз не съм толкова голям радетел на това да има министър за климатичните промени, но съм радетел за това да има единно място на достъп за политики за семейството, младежта, образованието, тоест за човешкия капитал на България.“ Това мнение изрази пред БНР социологът и политолог Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според Симеонов трябва „в тези седмици да чуваме повече стратегия за страната ни, а не толкова тактика“.

Трудно съставените коалиционни и компромисни кабинети по дефиниция ги броим за трудно съществуващи, но това не е така, защото веднъж договорили се, всеки си гледа в своята писта, поясни политологът. Такъв кабинет по думите му може да има по-дълъг живот.

„Още повече, че когато мнозина са в кабинета, малцина са в опозиция, а това е комфортна ситуация за всеки един кабинет.“

Мандатът е абсолютно ясен - хората решиха какво искат и потвърдиха желанието за промяна, отбеляза Първан Симеонов.

„Това желание за промяна е попътен вятър и нищо повече. Оттук нататък правителството ще трябва да се доказва буквално ден след ден.“

В началото популярността на партиите в бъдещата коалиция ще продължи да расте – има инерция общественото мнение да следва особено победителя, каза в анализа си Симеонов.

„Вероятно ще расте и популярността на опозиционната формация „Възраждане“, защото тя прескочи летвата и много хора ще се ориентират към нея като опозиция на всичко. След това обаче минава меденият месец и започва реалният брак, когато от това правителство ще се очаква да чисти, да готви и прочее неща. И тогава именно може да натежи това, че то е сложно, коалиционно и компромисно. Хубавото тук е, че всичките партии са „на един акъл“. Това не е коалицията „Орешарски“, това не е тройната коалиция. Това е еднопосочно управление и ми се струва, че това е шанс за страната.“

Първан Симеонов смята за проблем пред бъдещото управление това, че то „ще звучи прекалено либерално и западно за масовия български вкус“.

„Който е вкусът на едно застаряващо, бедно, разслоено, тоест консервативно и скептично общество. И със сигурност това либерално и прозападно звучащо управление до някоя и друга година ще породи много силна консервативна реакция.“

Подобни управления обикновено са успешни, защото са модернизационни, но им струва много, а понякога не успяват да го обяснят на обществото, допълни Симеонов.  

„Управленията, които могат да донесат промяна, не са точно коалиционните, или хайде голяма промяна. Управленията, които могат да донесат голяма промяна, са управления, които са подкрепени с мощна вълна от хората и имат комфорта да не правят компромиси. Случаят не е такъв, въобще рядко има такива случаи.“

Първан Симеонов прогнозира, че „промените ще бъдат внимателни“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Аз искам продажника и манипулатора Първан Симеонов да не е всекидневно в новините.Забърса доста пачки от Чекмеджето и известно време може да не се появява.
23
6
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен управлението няма да бъде нито либерално, нито прозападно, а чиста диктатура на хора, които не разбират, не знаят и не умеят нищо в политиката..Държавата не е фирма!
22
1
 
2
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Дълбоко съм уверен, че нивото та тестостерон на този образ е толкова ниско, че той се чуди как да си уплътни времето; то всичко в гащите отдавна, ама отдавна е заспало, а той се чуди как да се доказва на Мъж в обществото и да ни казва накъде да завиваме, било на ляво или на дясно! Като ги видя тези образи, простете, ама стигам до якадиария.
21
2
 
2
 
! Отговори
доказано преди 2 години
Всички министри от правителството на Жан Виденов.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 19 Ако е за предпочитане някой да се "връща".Предпочитам др Живков да се върне пред Мутрата Борисов! -:)))) И то защото др Живков беше по стойностен от др Борисов!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
бай ти Ганя преди 2 години
Ако тия сИрсеми продължават да налагат противочовешкия си сертификат, за да можеш да ходиш на работа и на училище, ще ме принудят да премина към Възраждане! А не съм само аз. Повръща ми се от всичките! До такава степен нямат връзка с реалността. Ще свършат някому черната работа, предавайки за пореден път народа си и после и тях ще пожертват. АПдали безродни!
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 19 ! Ние нормалните българи ,приключихме вече с Борисов! Такива само като теб ,имат мокри сънища с ГЕРБ и Борисов!!!-:((((
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герберскитролчета хранилката ви е на привършване,догодина ще останете гладни г-н патладжанов няма пари за зоб
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се молите на Бойко да се върне...
15
5
 
5
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Ще трябва да се доказва всеки ден,защото Ти самият,не вярваш в него май а?-:))) Що си "учил" толкова време бре пич? Щом и Ти самият не си убеден?-:((( Аз вярвам че това правителство ще го бъде,а ти "предпазливо" се " застраховаш" сякаш усещаш че стъпваш върху тънък "лед"!-:)) Леле леле,и от такива като теб ,ние очакваме "зряло мнение" по " темата"?!-:(((
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни приказки без връзка с реалността в държавата... Симеонов е едно плямпало и нищо друго. Тия ще изкарат до февруари и ще са аут... Проблемът е, че ще забатачат още ситуацията.
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме да доказват. Да се махат заедно с Радев Рублата.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кво да се доказва, ама дигат прага на ДОД с най-големия процент до сега......а дори не са направили парламент, а се разбраха за вдигане на данъци и то с рекордни нет-на и % ставка!!!! Ай не мерси от такива бирници.....нали Кирето щеше да е спрЕл изтичането на милиардите и това щеше да е достатъчно???
11
2
 
19
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Ама да попитам - колко от хората поискаха промяна? Нещо за избирателната активност?
10
2
 
10
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Подобна конфигурация имаше и при втория кабинет на Борисов - с десни, патриоти и левите АБВ. И едвам изкара две години, като АБВ и ДСБ се отцепиха рана-рано. А бе, България си е бам-башка.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Параване, защо не позна изборите? Защо излъга ГЕРБ с фалшиви резултати и му взехте парите?
8
1
 
6
 
! Отговори
перко преди 2 години
ШУМА, ВЪЛНА - ДУПКА ПЪЛНА!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
обръсни се, изглеждаш отвратително...
6
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
От подобни хора като този Първан Симеонов отдавна ми писна! Ние сме грамотни хора и няма смисъл по цял ден някои да ни вдява своето мнение, да ни манипулира и да ни дава съвети как да живеем. Стига! Не станаха подобни "специалисти" в България като този П. Симеонов ? Нищо не произвеждат, но по цял ден от една медия в друга се опитват да ни манипулират!
5
2
 
19
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 2 години
ще падне яко гепене по харвърски ас само дова знам.