Биков за форсмажора: Резултатът ще е спекула и дефицит в магазините

Той прогнозира, че бизнеси ще фалират
16 мар 2022 22:08, Петя Славова
35

Днес Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията обяви, че Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства. Според депутата от ГЕРБ Тома Биков, това ще донесе спекула и дефицит в магазините.

Той коментира и изкупуването на зърното от държавата.

Още по темата

"Дружеството "Сортови семена" е предприятие, което не е в добро финансово състояние. Как през него минават 1,2 млрд.? Може би някой в това дружество просто не иска да се подпише върху купуването на зърно на ръба на закона. Така си го обяснявам. Нашата позиция е, че е безсмислено действие това купуване на зърно", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в "Денят ON AIR".

Операцията по закупуването на зърно има потенциал да увеличи цените на хляба и брашното, смята той.

"В момента няма риск от продоволствена криза. Друг е въпросът, че виждам, че се полагат определени усилия. Крайно изненадан чух за обявяване на форсмажор. Това означава обявяване на извънредно положение. Познавайки стила на госпожа Нинова, тя ще започне да регулира цени лично. Това вече ще доведе до дефицит в магазините и наистина ще дойде спекула. Ще започнем да си купуваме продукти на по-висока от пазарната цена, защото ще има дефицит", коментира Биков пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът изтъкна, че сме в тежка ценова криза, а няма предприето действие срещу това. И добави, че тепърва ще започнат да фалират бизнеси.

"Ясно е, че има и внесена инфлация, но и инфлацията в България е по-висока от средната в Европа. Това означава, че си имаме и българска инфлация  и тя е предизвикана. Не е вярно, че скокът на цените на тока е нещо лошо за България. Ние сме страна износител и производител на ток. С парите, спечелени от високата цена на тока, можем да компенсираме на 100% бизнеса, културните институции, болници и други. Държавата е на свръхпечалба от високите цена на тока. Това, което се иска от нея в тази ситуация, е да върне тези пари в обществото", обясни Биков.

По думите му бизнесът пръв ще пострада от въвеждането на форсмажорни обстоятелства. Според него цената на олиото галопира, но вече е изтървана.

"Говоренето за балансирана политика по време на война единствено може да те остави по средата. Правителството е заложник на същите хора, които сега ще регулират цените. Това, че сме страна член на НАТО, не е декларация. Готови ли сме да плащаме цена за това, че сме член на НАТО?", попита Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП са първенци по ограбването на народа.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азерския газ е два пъти по-евтин от Руския, защо сме само на руски, а мошеници?
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко, защо сме толкова зависими от Русия, 12 години не ти ли стигнаха за диверсификация. Най-корумпираното правителство на ГЕРБ.
22
6
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
До АлоооТези ,като него са от най- лошият човешки материал и пълен отврат носители на най-низшата човешка същност ."Говорят" ,според това на кого"служат" и се въртят ,като "фурнаджийски лопати"!!!Техният вожд ,не случайно се обгради с много такива ,които първо го "плюеха" - те ще му бъдат "верен стражарски щит" ,докато не усетят ,че "корабът на ГЕРБ" напълно потъва и след това ще хванат друг"верен път"!В ГЕРБ е пълно с такива ,защото те само това могат да са "мръсни придворни лакеи".
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко е стара кримка пуща ги тези хъшлаци да се давят
20
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изхарчихме ги за наемане на професионални килъри за гербавите престъпници. Скоро ще видите резултатите!
19
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнгелинаЗа кражбите на ГЕРБ разбрахме. Ти ни кажи за какво изхарчихте 9 млрд лв през декември 2021 г и дали това е приход или е кражба?
18
12
 
18
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
Да ще "фалират" - особено вашите"бизнеси" на политико- икономическите кръгове свързани с ГЕРБ ,защото единствената им "дейност" през време на тяхното управление бяха свързани с кражбите на европейски средства.Дребният бизнес - отдавна не съществува .В България няма и кой знае какъв "бизнес" основно свързан с "алъж - вериж".Там където са "умовете" останали в България - няма да фалират.Самостоятелен "бизнес" без участието на "управленски кадър" от бившите управленци ,почти не останаха .
17
7
 
7
 
! Отговори
ОтНидерландияСлюбофф преди 2 години
Петроффф...... естественото което мога да направя е да се усмихна снизходително.
16
9
 
16
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Некъв бас тун от Нидерландия дето работи при кюрди за 5 - 6 евро на час тръгнал да се прави че имал стандарт като в Германия. Байно , седи си в кюрдското предградие и си кротувай.
15
18
 
23
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Сал един Биков остана верен на Банкянския крадец. Другите се спасиха лека полека, кой знае какво му е обещал, сестрата на мис Бикини и къща в Мадрид сигурно.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, конфискувай ги, кое то пречи вече една година?
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПетровПо-скоро вие потъвате по данните на днешното социологически проучване.
12
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако конфискуваме милиардите на Боко банкянски ще станем Швейцария на Балканите
11
10
 
26
 
! Отговори
ОтНидерландияСлюбофф преди 2 години
Хора, олиото тук е 1.99 евро за литър при жизнен стандарт по висок от Германия а в България е 3 евро при най ниския стандарт в целия ЕС и това ако не е спекула. За съжаление забравихте че същите тия сегашни управляващи преди години ги замеряхте с камъни по белия автобус и пак си ги сложихте начело на държавата а те са отговорни за всички национални катастрофи през последните 80 години. Честито бръснене!
10
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувам днес стек банкя минерална вода по 1.5лт бутилки.Цена- 6 лв.Миналата седмица купувам във Франция стек Евиан по 1.5 лт..........3 ойро.....Кво ста'а вееее?!?!?!1/2кг хляб в София 5-6лв а във Франция 3-3.5 ойро.........Ашкулсун веее!!!
9
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По един милион лева на ден ни струва това правителство в момента.
8
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га пикахте по кръстовищата не ревахте. Сега Радев и Бабикян да ви хранят, но те към днешна дата са вече милионери!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ела да видиш в Германия дали няма дефицит. Комунизмът в действие.
6
9
 
19
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Абсолютно е прав, скоро българите, ще предпочетат пак да бягат към Украйна, подгонени от грабежа и мизерия в която ги доведе, управлението на Импексовата БСПдирастия. Ако Путин иска да загроби Украйна, да постави начело Крадеф, Краднелия и Киретата да я управляват. Ние скоро ще бъдем разгромени без един изстрел, благодарение на кому-фашистката клика около Крадеф, която ни управлява сега. Смърт на кому-фашистите, свобода и олио за народа...