Социалният министър предлага 780 лева минимална заплата от 1 януари

Социалните партньори обаче не постигнаха съгласие
Обновена: 22 дек 2022 22:35 | 22 дек 2022 17:30, Красимир Ангелов
125
Социалният министър предлага 780 лева минимална заплата от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори не постигнаха съгласие относно размера на минималната работна заплата, предвиден за догодина.

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) представители на служебния кабинет, работодатели и синдикати обсъдиха проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2023 г., но не се обединиха около нейния размер. Служебното правителство предлага минималното възнаграждение, получавано от около 500 хил. българи, да стане 770 лева.

Още по темата
Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че министерството е готово да ревизира своето предложение и то да стане 780 лева.

Представители на работодателските организации изразиха принципна подкрепа за предложението, но поискаха размерът на минималната заплата да не бъде единен за цялата страна, а обособен по икономически дейности, отбелязва БТА.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че от организацията препоръчват предвиденият размер да бъде за брутна заплата.

За спешно създаване на работна група, която да се реши как да се приложи европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, призова Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара.

"Ако ние не покажем активност по темата, въпросът ще го решат някъде другаде", коментира тя по време на заседанието на НСТС.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че „опитът за внушения как ръстът на доходите щял да доведе до инфлация“, трябва да бъде пресечен. Според него две трети от инфлацията в ЕС, както и в България, се генерира от външни фактори и няма нищо общо с покачването на доходите.

Димитров добави, че направеното през тази година ще доведе до частично или изцяло компенсиране на средната инфлация, но не е компенсиран ръстът на цените на т. нар. малка потребителска кошница.

От март насетне и сега се опитваме да компенсираме доходите на работещите заради инфлацията, която ги изяждаше. Целта ни е да компенсираме доходите поне до размера на инфлацията, така че работещите българи да продължават да купуват и да поддържат ръста на икономиката, каза Пламен Димитров. Затова, според КНСБ, минимална работна заплата от поне 850 лв. ще е достатъчен механизъм за компенсиране на „изядените от инфлацията“ доходи.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ също припомни, че от синдиката настояват минималната заплата да стане 850 лв. "Беше отказано с аргумента, че не било нормално минималната заплата да се увеличава два пъти в рамките на една година", каза Григорова.

Тя даде като пример Германия, където тази година това възнаграждение се увеличило три пъти, за да се даде шанс на най-нискодоходните групи граждани да се справят с трудностите.

"Увеличението на цените на хранителните продукти е драстично и най-нискодоходните групи изразходват голяма част от месечните доходи именно за храна. По никакъв начин не ги компенсирате с това нищожно увеличение, което предлагате", посочи Григорова.

По думите ѝ ръстът на инфлацията не е породен от ръста на заплатите, а поради съвсем различни причини. КТ "Подкрепа" настоява минималната заплата задължително да се увеличи над 770 лв., а след това, по график, да стане 50 процента от средната работна заплата за страната. "В този вариант предложението на служебния кабинет е неприемливо", заяви още Ваня Григорова.

Темата за размера на минималната работна заплата е обект на обсъждане и в Народното събрание.

Вижте още по темата в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50% от средната означава над 1000 лева минимална заплата. През 2023 средната заплата ще е над 2000 лева. Никъде в директивата на ЕК не се говори за средна заплата от минал период.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия хубаво искат 50 % от средната като вземат за база средната заплата от 2021,да ама по тая логика депутатската заплата защо не се изчислява по същият начин,три средни заплати на база 2021 година когато същата е била 1530 лева,което прави 4590 лева основна заплата,да ама те прибират в момента 5145 лева основна запла или тя трябва да се намали с 555 лева ако се използва същата база за изчисление!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП искали да махат клас прослужено, нощен труд и т.н.. Как ще махат на хората придобитото с толкова години? И нощния труд? Да отидат да бачкат нощни дежурства зимата в студа и лятото в жегите и да видят какво е. Като не могат да дадат на хората една нормална минимална заплата и започват всякакви глупости да се измислят
78
0
 
3
 
! Отговори
Друга тема преди 1 година
Някои хора искат аз да бъда желан ТОЧНО НИКЪДЕ, за да съм в техните ръце!Не са нормални тези хора!
77
0
 
2
 
! Отговори
Човешка ценност преди 1 година
Някои хора нарочно са лъгали че аз съм болен и *** за да си нямам приятелка и като цяло хубав и уреден живот!Те си имат лично своя тактика, искат аз цял живот да живея зле и да не се съвзема!
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е защо българските дебеловрати работодатели държат да останат без кадри, отказвайки да повишат заплатите, вкл. и минималната заплата?!
75
1
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 1 година
Така е .До неотдавна имахме по 200 лв.заплата , но при какви цени ?
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали уж има синдикат в тая държава,къде спят същите,че не изкарват своите членове на протест?Нима не е ясно на всички,че доброволно комунист (капиталист)повръща,ама пари не връща(не дава като заплата)
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простоватия наследник на неандерталците, понизвестен като българина, трябва да се рафва, че е благословен с правото си да работи! От Европа са ни дали и правото да не работим, ако искаме! Ооо, тези вечно оплакващи ае българи! Забравиха, че преди 15 години имаха 200 лева заплати!!!
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 770 лева минимална заплата, тя ще е 36% от средната заплата. В предишните години минималната беше 40-44% от средната заплата
71
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Колкото по-ниски са доходите, толкова по-висока е инфлацията. Факт!
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машала Гълъбе наш,добре ще си живуркат Ората които заработват огромната сума от 600 лева нето а те хич не са малко,около половин милион или всеки четвърти!
69
1
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
" Сто тояги на чужд гръб са малко ! " ...
68
5
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 година
вдига минималната в Русия от 2023 на 443 лв.! Как тук да е двойна?
67
3
 
2
 
! Отговори
До91 преди 1 година
:))))Ти кой беше,безработното или складажийчето?
66
2
 
2
 
! Отговори
До Нинова преди 1 година
Забрави да споменеш неплатените данъци в продължение на 15г.от Лукойл
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарочно съботираха предложението на ПП и БСП за да могат те да го предложат и да оберат политическите дивиденти. Ясен ни е гълъбарникът! Стадо мошеници. Същите сте като ГРОБ-аджиите. Далаверата.. и да има само за ВАС.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' 780 лева минимална заплата '' ................................. не виждам как ще се постигне такава заплата с тази производителност на труда, с това качество на работа, с този необразован народ.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете ддс-то върху основните храни и акцизите върху горивата.
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един безработен и един склададжия в Lidl са на път да направят трафика в тоя форум,вземете вървете си мерете чорките някъде другаде,стига сте цапали тук!!!!