Разследването на главния прокурор - пореден спектакъл

Адвокати се съмняват да се приемат промените
27 яну 2023 21:08, Александър Попов
14

На първо четене депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор, но дали ще приемат окончателно промените? Президентът Радев също се усъмни, че за три дни ще свършат работа, която са отлагали три месеца.

"Самият начин, по който бяха приети двата законопроекта за разследване на главния прокурор - те са противоположни, взаимно се изключват, в същото време са приети. В правна комисия трябва да се преценява от кой какво ще остане. Няма да имаме гласуване на второ четене в НС на законопроект за разследване на главния прокурор", каза адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

На същото мнение е и колегата му Димитър Марковски.

"Факт е, че се присъства на един пореден политически спектакъл, който не преследва целите, свързани с реформирането на правосъдието. Тук се прави фокус върху конкретна личност, а не върху институцията главен прокурор, което е опасно и не е обществено полезно", заяви Марковски.

По думите му Европа е наложила необходимия механизъм над институцията на главния прокурор - да има регулаторен механизъм над главния прокурор. Уточни, че фокусът не трябва да е върху личността, а върху институцията.

"Предложението на служебния кабинет е по-законово издържано, би било резонно съдия да го разследва или с ранг на върховен съдия, за да бъде гарантирано евентуално качествено разследване", добави Марковски.

Людмил Рангелов посочи как ще си избегне нарушаване на законодателството.

"Съдия не може да повдига и поддържа обвинение, той ще бъде назначаван от Прокурорската колегия на ВСС като прокурор от ВКП, така ще се избегне забраната, че никой освен прокурор не може да повдига и поддържа обвинение", поясни Рангелов.

И двамата адвокати са на мнение, че изваждането на НСлС от прокуратурата няма да доведе до някаква промяна и по-голяма независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Анонимен 12: Това пък откъде? Гешев не е от бога създаден да бъде непременно главен прокурор.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутнат ли Гешев , ни вкарват в украинският сценарий на 100 процента
11
9
 
10
 
! Отговори
Лин преди 1 година
Аз съм за Гешев ! Друг кой става за прокурор ?
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можеш да излъжеш ЦРУ, че ГЕРБ нямат партийна преса. Това е обща гербодепесарскопутинска преса. Вражеска преса на евроатлантизма и Украйна. Те знаят кой и как я финансира, защото никой не е глупав да се конфронтира с ЦРУ без много пари. Парите са много и парите са по-силни от страха от ЦРУ. Гешев е част от схемата на лъжеевроатлантизма. Херо Мустафа го уволни. Ще стане много вреден за ГЕРБ и те ще го предадат, за да се спасят.
9
8
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
що се отнася до "ромите" :..-Те не са виновни !..Както отбеляза колежката,но го изтриха:-Те са първосигнални !!!!..Но вината е наша ...Колко години "факторите" си затварят очите пред "ромските" престъпления?...Затварят ги,защото на изборите им трябват за "електорат под наем"..
8
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
главния прокурор ТРЯБВА да се разследва от Главна прокуратура на ЕС след сезиране от български съд !!!!..ОТ ВЪНШЕН човек...Тук всички са навързани "катосвинскичерва" и при всеки случай ще важи откровението на оня зганин ,когато го попитаха дали е гласувал ..Та той изрече пословичните думи:-"Исках,ама немах желание"..Така ще стане и със всеки от Територията,който запретне ръкави да разследва главния..
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" ...бяха приети двата законопроекта за разследване на главния прокурор - те са противоположни, взаимно се изключват, в същото време са приети."- каза адв. Рангелов. Депутатите ни трябва да са силно правно неграмотни. България е обречена.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3:ГЕРБ нямат " партийна преса".А защо чужда държава се меси?Това все едно извънземните да ни дойдат да дават акъл,а ако са луди като теб да им се привиждат путинисти,болшевики,комунисти и т.н. думи нямам...Ти на всичко българско казваш "руско" незнайно защо.
5
4
 
13
 
! Отговори
абе преди 1 година
пп и дб що толко ги е страх от Гешев :)
4
7
 
14
 
! Отговори
МАЧКАЙ, ГЕШЕВ..!! преди 1 година
ПРОКУРАТУРАТА НА САЩ Е ПО ПЕТИТЕ НА ПРОМЯНАТА 2020-2022.. НЕКСО СИ КУПИЛА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ...
3
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ искат Гешев да се оттегли от поста "главен гербанор". Херо Мустафа го уволни с интервю. Вече се чака оставката му, или ще живее в една килия с мексикански наркобос в САЩ. Пропутинските партийни медии на ГЕРБ няма да го спасят от уволнение. Те са силни путинисти, но слаби и фалшиви евроатлантици. ЦРУ чете партийната преса на ГЕРБ и за добрите Путин, Бойко, Гешев, Пеевски и за лошият Зеленски и за успехите на Путин в Украйна. Оставката на Гешев вече е написана. До няколко дни ще я подаде.
2
5
 
11
 
! Отговори
И кой преди 1 година
...е виновен, че ВЧЕРА ПП И ДБ ПОЧТИ ИЗЦЯЛО НЕ БЯХА В ЗАЛА И НЯМАШЕ КВОРУМ???? ПОСЛЕ СЕ СЪРДЯТ НА ГЕРБ. АМИ ГЕРБ БЯХА ТАМ. СЪЩО АТАНАСОВА ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ!!! ЩЕ ИМА ЗАКОН. ИНАЧЕ НЯМА ПАРИ ОТ ЕС!:)))))))
1
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Благодаря за интервюто!