Проф. Минеков: Третият ми мандат беше като минно поле

Имало редица културни събития, незабелязани от обществеността
31 яну 2023 16:25, Йоана Цонева
25
Проф. Минеков: Третият ми мандат беше като минно поле
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков сравни третия си мандат в изпълнителната власт (като министър в двата служебни кабинета на Стефан Янев и един в кабинета на Гълъб Донев) с многостранно минно поле, в което се чувало повече звукът от мините, отколкото това, което е извършено в културата. Третият мандат таи в себе си огромно напрежение и не бил като първите два. Всичко извършено в културата остава в сянка, посочи той на пресконференция пред журналисти, предаде БГНЕС.

Той добави, че Министерство на културата е успяло да спаси паметници на културата и бюджетът на ресорното ведомство е бил разходван целесъобразно. Над 1 700 творци получили творчески стипендии, 38 млн. лв. отишли във Фонд "Култура" до последната стотинка. Направено било много за Националния филмов център, изброи проф. Велислав Минеков.

Още по темата
Има още много работа за музеите, галериите и музейното дело. Все още заплащането в музеите не е достойно и се губят специалисти, отчете Минеков. Той посочи, че близо 60 души са напуснали този пост от началото на годината и са отишли в сферата на образованието, където заплащането е далеч по-приятно. В следващите месеци ще имаме огромни трудности и ще търсим съдействието на Министерство на финансите, изтъкна министърът на културата.

Той посочи, че е имало редица културни събития, които са останали незабелязани от обществеността - представянето на Софийската филхармония в Берлин.

Проф. Минеков подчерта, че екипът на Министерство на културата е достигнало до крайния формат на законопроекта за изменението и допълнението на Закона за културното наследство. Ако този закон единодушно бъде приет в парламента, ще се прекъснат престъпленията по отношение на културното наследство - няма да има събаряния, трактори, багери и изгорели покриви, увери министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И до кога брадясалия синковец на бай Тошовия бетонджия ще го пускате по линията?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се премахне служебното правителство като форма на управление в БГ тези хора са на подчинение и избрани от президента ( както каза РР мойте министри ) и не носят никаква отговорност за действията си
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дружно със Светлин Русев цял живот ДЕРИБЕЙСТВАТЕ със "социалистическия реализъм" над всеки проблясък, мисъл и изкуство в страната - отловихте, утрепахте и ПРОГОНИХТЕ цели поколения читави поколения. Баща ти поне измисли няколко камънака - издялани от студенти по време на бригадите, разбира се, а ти дори това НЕ направи. При *** Кремльовски най-после ти изгру НАСЛЕДСТВЕНАТА звездица, ама нещо пак не те назначиха за "ректор-директор", та затова взе да разнасяш прокопиевските ковчези. ИЗЧЕЗНИ!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ц....н , като повечето *** след 44г.
12
4
 
4
 
! Отговори
Народния Театър преди 1 година
Идвай за директор да работиш с Морфов.
11
2
 
15
 
! Отговори
от мосто преди 1 година
бегай да фръгаш яйца бе , ако има спонсори де .
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо оплакваш ли се , че ти плащаме заплатата ?
9
2
 
22
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Този измислен професор е срам за България. Махнете го и повече не го показвайте.Изключително неприятна мутра.А за възпитанието му направо не ми се говори. Ограничен човек.А който му е дал титлата нека да носи позора на общството.Това е .
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минеков позор !
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от другарите на Радев, знакова фигура заедно с наледствения *** маминото Крум Зарков.
6
0
 
23
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Човек, който нарича театрите "предприятия", няма място в културата!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, който разнася ковчези се натъква на мини.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи сея ун.уфрий колко скулптури направи за г-н Божков. Кажи познаваш ли го, той плаща ли протести преди години. Тия дето ни натресе дали му дадоха някой лев за да си живее живота зад граница. Аман от жалки из..кярчета. То не бяха милиони и чекмеджета, тук за 2 години са МИЛИАРДИ и ГАРДЕРОБИ. Ама мащаба и захвата на комунистите е наистина огромен. Никой не си играе с милиони. Ш..ките ще плащат сметката за промяната :)))
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ***. Нетърпим.
2
3
 
16
 
! Отговори
перко преди 1 година
Разносвачо на кофчези викай Наско да го разминира!
1
4
 
19
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Този човек от отровите е назначен културен служебен министър от президента малеееееее българи спасявайте се поединично